ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Bulguras – sveikatai naudingas supermaistas ir skanus garnyras, išbandykite.
Naudinga

Bulguras – sveikatai naudingas supermaistas ir skanus garnyras, išbandykite.

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-07-23
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Bulguras – sveikatai naudingas supermaistas ir skanus garnyras
Bulguras – sveikatai naudingas supermaistas ir skanus garnyras

Bulguras – tai kviečių kruopos, kurios vis dažniau atsiduria sveiką gyvenimo būdą puoselėjančių žmonių lėkštėse. Tai ne tik maistingas produktas, bet ir tikras supermaistas, galintis teigiamai paveikti bendrą savijautą ir sveikatą.

Kodėl verta įtraukti bulgurą į savo mitybą?

Bulguras pasižymi didele maistine verte. Jame gausu skaidulų, kurios palankiai veikia virškinimo sistemą – padeda palaikyti žarnyno veiklą, skatina gerųjų bakterijų augimą bei padeda išlaikyti pastovų cukraus kiekį kraujyje. Tai ypač svarbu žmonėms, turintiems polinkį į cukrinį diabetą ar virškinimo sutrikimus.

Be to, bulgure randama baltymų, magnio, kalio ir B grupės vitaminų, kurie būtini nervų sistemos veiklai, širdies darbui bei smegenų funkcijų palaikymui. Reguliariai vartojant bulgurą, galima sumažinti su amžiumi susijusių ligų – tokių kaip atminties sutrikimai ar demencija – riziką.

Bulguras – sveikesnis garnyro pasirinkimas

Lyginant su baltuoju ryžiu ar bulvėmis, bulguras laimi ne tik dėl savo skonio, bet ir dėl maistinių medžiagų gausos. Tai puiki alternatyva tiems, kurie nori sveikiau maitintis, bet nenori atsisakyti sočių ir gardžių patiekalų.

Bulguras puikiai dera su mėsa, žuvimi, daržovėmis ar net gali būti naudojamas įdaryti daržovėms. Dėl savo universalumo, jis tinka tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui.

Bulguras - sveikesnis garnyro pasirinkimas

Kaip skaniai ir teisingai paruošti bulgurą?

Nors bulguras verdamas paprastai, yra keli triukai, kurie padės išgauti ypatingą skonį ir purią tekstūrą.

Reikės:

  • 1 stiklinės bulguro;
  • 2 stiklinių vandens;
  • žiupsnio druskos;
  • mėgstamų prieskonių;
  • 20 g sviesto arba 2 šaukštų aliejaus.

Paruošimo eiga:

  1. Sausas kepinimas. Norint išgauti sodresnį skonį, pirmiausia bulgurą reikėtų šiek tiek pakepinti. Įkaitinkite keptuvę su trupučiu aliejaus ar sviesto, suberkite kruopas ir kepinkite apie 5 minutes, nuolat maišydami, kol pasklis riešutinis aromatas ir kruopos įgaus švelnų aukso atspalvį.
  2. Virkite. Pakepintą bulgurą perkelkite į puodą, užpilkite verdančiu vandeniu, pasūdykite ir uždenkite. Virkite ant silpnos ugnies apie 20 minučių. Svarbu nepermaišyti – taip kruopos išliks purios.
  3. Pabaiga. Po virimo įberkite mėgstamų prieskonių – puikiai tiks juodieji pipirai, muskatas, sezamo sėklos, petražolės, bazilikai, kalendra ar mėta. Palikite pastovėti dar 10 minučių, kad skoniai susijungtų.

Bulguras – tai ne tik dar viena kruopų rūšis, bet tikra maistinė bomba, kuri gali pagerinti jūsų kasdienę mitybą. Įtraukę jį į savo racioną, pajusite naudą sveikatai, atrandate naujų skonio derinių ir praturtinsite savo virtuvę sveikesniais pasirinkimais.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Bulguro kruopospatarimaisveikata

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Tacos su plėšyta jautiena ir mangų salsa
Mėsos patiekalai

Tacos su plėšyta jautiena ir mangų salsa

2025-06-17
Prieskoninė bananų duona
Desertai

Prieskoninė bananų duona – aromatingas desertas

2025-06-05
Tofu ramen su riešutų sviestu
Receptai

Tofu ramen su riešutų sviestu

2025-06-04
Gaivios salotos su kepta lašiša
Receptai

Gaivios salotos su kepta lašiša

2025-06-24

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?