ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Jeigu taip pjaustote česnaką, jis gali prarasti vertingiausias savybes
Gyvenimas

Jeigu taip pjaustote česnaką, jis gali prarasti vertingiausias savybes

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-08-02
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Jeigu taip pjaustote česnaką, jis gali prarasti vertingiausias savybes
Jeigu taip pjaustote česnaką, jis gali prarasti vertingiausias savybes

Ar kada susimąstėte, kad tai, kaip pjaustote ar traiškote česnaką, gali lemti ne tik jūsų patiekalo kvapą, bet ir poveikį organizmui? Nors česnakas visiems puikiai pažįstamas kaip skonio stipriklis, iš tiesų jis yra kur kas daugiau – tai natūrali stiprybės bomba, kurios vertingiausios savybės gali būti lengvai sunaikintos netinkamai jį ruošiant.

Kodėl česnakas laikomas natūraliu vaistu?

Česnakas jau šimtmečius vertinamas kaip natūralus antibiotikas. Jo sudėtyje slypi du pagrindiniai junginiai – alinas ir alinazė. Kol česnako skiltelė nepažeista, šios medžiagos yra atskirtos. Tačiau kai česnakas susmulkinamas arba sutraiškomas, jos susijungia ir suformuoja aliciną – stiprų antibakterinį, priešgrybelinį bei priešuždegiminį junginį, kuris laikomas viena svarbiausių česnako veikliųjų medžiagų.

Visgi tam, kad alicinas išsiskirtų maksimaliai, nepakanka tik perpjauti skiltelę per pusę. Reikia žinoti svarbią taisyklę: susmulkinus česnaką, būtina jį palikti bent 10 minučių ramybėje, kad cheminė reakcija spėtų įvykti. Tik tada galima jį dėti į karštą keptuvę ar troškinį. Kitaip tariant, jei skubėsite, net ir šviežiausias česnakas taps tik kvapniu, bet neveiksmingu prieskoniu.

Kaip pjaustote česnaką ir kaip tai keičia česnako savybes?

Ne tik laikas, bet ir smulkinimo būdas turi įtakos česnako vertingumui. Viena iš mažiau žinomų, bet labai svarbių detalių – alicinas reaguoja su metalais. Tai reiškia, kad naudojant įprastus metalinius peilius ar presus, vertingas junginys pradeda irti. Kad to išvengtumėte, rekomenduojama naudoti keramikinį peilį arba nemetalinius česnako spaudiklius. Nors kvapas išliks, alicino efektyvumas gali gerokai sumažėti kontaktuojant su metalu.

Skonis taip pat priklauso nuo to, kaip česnakas paruoštas. Jei siekiate aštraus, intensyvaus aromato – naudokite smulkintuvą arba trintuvę. Tokiu būdu česnakas išskiria daugiau sulčių ir kvapniųjų medžiagų, tačiau jis taip pat greičiau sudega keptuvėje ir gali pridėti kartumo. Jei norite švelnesnio skonio, rinkitės pjaustymą riekelėmis – šis būdas leidžia išlaikyti balansą tarp aromato ir švelnumo.

Česnakas kaip sveikatos stiprintojas – tik tinkamai paruoštas

Norint pajusti česnako naudą sveikatai, neužtenka vien jo pridėti į patiekalus. Svarbu atsižvelgti ir į kitus veiksnius: terminį apdorojimą, laikymo trukmę ir net valgymo laiką. Pavyzdžiui, liaudies medicina rekomenduoja suvalgyti šviežiai traiškytą česnako skiltelę ryte – alkanu skrandžiu. Tokiu būdu jis veikia kaip natūralus imunostimuliatorius, mažina kraujo spaudimą ir cholesterolio kiekį kraujyje.

Moksliniai tyrimai rodo, kad reguliariai vartojamas česnakas gali padėti sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką, slopinti uždegimus, netgi turėti antikancerogeninį poveikį. Tačiau tai įmanoma tik tada, kai česnakas vartojamas žalias arba tinkamai paruoštas – kitaip tariant, kai alicinas yra išsiskyręs ir dar nepažeistas karščio ar metalo.

Paprastos, bet vertingos rekomendacijos

Norint išnaudoti visas česnako naudingąsias savybes, tereikia laikytis kelių taisyklių:

  • Česnaką traiškykite arba smulkinkite, o tada palikite 10–15 minučių.
  • Naudokite keramikinį arba plastikiniu paviršiumi dengtą peilį.
  • Venkite per anksti kepti – leiskite alicinui „subręsti“.
  • Jei įmanoma, vartokite česnaką žalią – salotose, padažuose, užtepėlėse.
  • Nepersistenkite – viena ar dvi skiltelės per dieną pakanka sveikatai stiprinti.

Tokie paprasti veiksmai gali lemti didelį skirtumą – ne tik dėl patiekalo skonio, bet ir dėl poveikio jūsų organizmui. Česnakas – tai tarsi gamtos dovana, kuri slypi kiekvienoje virtuvėje. Tačiau tik nuo mūsų priklauso, ar mokėsime su ja tinkamai elgtis.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:ČesnakasČesnako pjaustymaspatarimai

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Sinoptikai įspėja: artėja pavojingi reiškiniai
Gyvenimas

Sinoptikai įspėja: artėja pavojingi reiškiniai

2025-06-05
Amžiaus skirtumas tarp poros
Gyvenimas

Koks idealus amžiaus skirtumas tarp partnerių?

2025-07-27
Irina Masolė - 1
Gyvenimas

Nuo tremties iki žalio diržo: Irinos Masolės istorija apie valią, pradžią ir pasaulio čempionės paskolintus batus

2025-06-20
Kodėl nereikėtų skubėti kloti lovos iškart pabudus: ekspertų paaiškinimas
Gyvenimas

Kodėl nereikėtų skubėti kloti lovos iškart pabudus: ekspertų paaiškinimas

2025-06-04

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?