ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Kurios makaronų rūšys yra pačios kenksmingiausios? Ekspertai įvardija
Sveikata ir grožis

Kurios makaronų rūšys yra pačios kenksmingiausios? Ekspertai įvardija

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-07-30
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Kurios makaronų rūšys yra pačios kenksmingiausios? Ekspertai įvardija
Kurios makaronų rūšys yra pačios kenksmingiausios? Ekspertai įvardija

Makaronai – vienas iš populiariausių ir dažniausiai vartojamų produktų pasaulyje. Tačiau ne visi makaronai vienodai naudingi sveikatai. Specialistai perspėja, kad kai kurios makaronų rūšys gali turėti daugiau žalos nei naudos. Kokie makaronai laikomi kenksmingiausiais ir kuo juos geriau pakeisti?

Kodėl kai kurios makaronų rūšys kenkia sveikatai?

Didžioji dalis parduotuvėse siūlomų makaronų yra gaminami iš baltų, rafinuotų miltų, dar vadinamų aukščiausios rūšies kvietiniais miltais. Deja, tokie miltai gamybos metu netenka beveik visų naudingųjų medžiagų – iš grūdų pašalinama luobelė ir gemalas, todėl prarandama daug skaidulinių medžiagų, B grupės vitaminų ir mineralų.

Be to, šie makaronai pasižymi aukštu glikemijos indeksu, todėl juos valgant staigiai kyla cukraus kiekis kraujyje, o tai ilgainiui gali prisidėti prie 2 tipo diabeto ir širdies bei kraujagyslių ligų išsivystymo. Moksliniai tyrimai jau seniai rodo, kad per didelis baltų miltų produktų vartojimas neigiamai veikia bendrą organizmo būklę.

Kaip atpažinti nesveikus makaronus?

Štai keli patarimai, kurie padės pasirinkti sveikesnius produktus:

  • Etiketė. Jei sudėtyje nurodyta tik „kvietiniai miltai“, bet nerašoma „kietieji kviečiai“ arba „durum kviečių miltai“, greičiausiai tai – iš baltų miltų pagaminti makaronai.
  • Spalva. Šviesūs, beveik balti makaronai rodo, kad juose beveik nėra viso grūdo dalių.
  • Konsistencija po virimo. Jei makaronai greitai išverda, tampa pernelyg minkšti ar sulimpa – tai ženklas, kad jie pagaminti iš minkštųjų kviečių.
Kokias makaronų rūšys rinktis vietoje rafinuotų miltų makaronų?

Kokias makaronų rūšys rinktis vietoje rafinuotų miltų makaronų?

  1. Viso grūdo makaronai. Jie gaminami iš nevalytų kviečių miltų, todėl išsaugo daug skaidulų, vitaminų ir mineralų. Tokie makaronai suteikia ilgalaikį sotumo jausmą ir palaiko stabilią cukraus koncentraciją kraujyje.
  2. Ankštinių augalų makaronai. Lęšių, avinžirnių ar pupelių pagrindu pagaminti makaronai yra puikus baltymų ir skaidulų šaltinis, ypač vertinamas vegetariškose ar veganiškose dietose.
  3. Alternatyvos be glitimo. Ryžių ar grikių miltų makaronai – puikus pasirinkimas tiems, kurie netoleruoja glitimo arba siekia įvairovės mityboje. Be to, šie produktai dažnai pasižymi švelnesniu skoniu ir naudingų medžiagų gausa.

Renkantis makaronus, verta atidžiau žiūrėti ne tik į kainą ar pakuotės išvaizdą, bet ir į sudėtį. Reguliarus aukščiausios rūšies kvietinių miltų makaronų vartojimas gali neigiamai paveikti sveikatą. Todėl verta rinktis visavertiškesnes ir organizmui naudingesnes alternatyvas, kurios prisidės prie geresnės savijautos ir ilgalaikės sveikatos.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:makaronaimitybasveikata

AutoriusSaulena
Sveiki! Aš – Saulena, rašau straipsnius Ub.lt portale. Labiausiai domiuosi psichologijos temomis ir sveika gyvensena. Mano tikslas – ne tik sudominti skaitytojus, bet ir padėti geriau pažinti save, rasti praktiškų patarimų emocinei bei fizinei gerovei ir atsakymų į kasdien kylančius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kodėl dėl saldumynų atsiranda spuogų ir kaip jų išvengti?
Sveikata ir grožis

Kodėl dėl saldumynų atsiranda spuogų ir kaip jų išvengti?

2025-06-23
10 E raidėmis žymimų maisto priedų, kurių reikėtų vengti.
Sveikata ir grožis

10 E raidėmis žymimų maisto priedų, kurių reikėtų vengti

2025-06-25
Širdies ir kraujagyslių sveikata ir mityba
Sveikata ir grožis

Širdies ir kraujagyslių sveikatos palaikymas: kardiologų sveikos mitybos rekomendacijos

2025-06-14
Kaip stiprinti kaulus natūraliai: svarbiausi mitybos principai
Sveikata ir grožis

Kaip stiprinti kaulus natūraliai: svarbiausi mitybos principai

2025-06-04

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?