ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Kodėl rytinė kava – ne tik malonumas, bet ir dovana jūsų žarnynui
Sveikata ir grožis

Kodėl rytinė kava – ne tik malonumas, bet ir dovana jūsų žarnynui

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-08-03
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Kodėl rytinė kava – ne tik malonumas, bet ir dovana jūsų žarnynui
Kodėl rytinė kava – ne tik malonumas, bet ir dovana jūsų žarnynui

Daugeliui rytas be kavos neįsivaizduojamas – kvapnus puodelis tampa tarsi mažas ritualas, padedantis nubusti ir pasiruošti dienai. Tačiau naujausi tyrimai rodo, kad kava – ne tik energijos šaltinis, bet ir vertingas sąjungininkas žarnyno sveikatai. Remiantis nauju moksliniu tyrimu, reguliari rytinė kava teigiamai veikia žarnyno mikrobiotą – tai naudingųjų bakterijų visuma, turinti didžiulę įtaką mūsų savijautai ir imuninei sistemai.

Kava maitina „gerąsias“ bakterijas

Kava yra natūralus polifenolių šaltinis – tai antioksidantai, kurie veikia kaip prebiotikai, t. y. maistinės medžiagos, skatinančios naudingų žarnyno bakterijų augimą. Būtent šios medžiagos padeda klestėti tokioms bakterijoms kaip:

  • Lawsonibacter asaccharolyticus
  • Alistipes
  • Faecalibacterium

Šios bakterijos siejamos su geresne medžiagų apykaita, uždegimų mažinimu ir net imuninės sistemos stiprinimu. Pavyzdžiui, Faecalibacterium laikoma viena svarbiausių bakterijų, palaikančių žarnyno gleivinės sveikatą ir mažinančių uždegiminius procesus organizme.

Tyrimų išvados: rytinė kava – įvairesnė mikrobiota

Tyrimų išvados: rytinė kava – įvairesnė mikrobiota

Tyrime nustatyta, kad žmonės, reguliariai vartojantys kavą, turi įvairesnę žarnyno mikrobiotą. Tai reiškia, kad jų žarnyne gyvena daugiau rūšių naudingų bakterijų – o tai laikoma vienu pagrindinių sveikos virškinimo sistemos rodiklių.

Be to, kavos mėgėjų organizme fiksuotas padidėjęs Alistipes ir Faecalibacterium kiekis, bei sumažėjęs žalingos Erysipelatoclostridium bakterijos kiekis, kuri siejama su žarnyno uždegimais ir lėtinėmis ligomis.

Kitas tyrimas taip pat parodė, kad kavą geriančių žmonių žarnyne aptikta daugiau Lawsonibacter asaccharolyticus – bakterijos, kuri gali prisidėti prie geresnės širdies, smegenų ir kitų organų sveikatos.

Specialistai rekomenduoja per dieną išgerti 2–3 puodelius juodos kavos be cukraus ar pieno, jei norite pasinaudoti visais jos teikiamais privalumais žarnynui.

Svarbiausia – saikas. Nors kava naudinga, pernelyg didelis kofeino kiekis gali sukelti priešingą efektą – nerimą, nemigą ar skrandžio dirginimą. Todėl geriausia kavą vartoti rytais arba iki pietų, o vakare rinktis žolelių arbatą ar kitus be kofeino gėrimus.

Kodėl žarnyno sveikata tokia svarbi?

Mūsų žarnyno mikrobiota daro įtaką ne tik virškinimui, bet ir:

  • imuninei sistemai – padeda kovoti su infekcijomis
  • nuotaikai – gamina serotonino pirmtakus
  • energijos lygiui – dalyvauja medžiagų apykaitoje
  • uždegiminių ligų prevencijai – mažina uždegimo židinius organizme

Rūpindamiesi savo žarnynu, mes stipriname visą organizmą – nuo smegenų iki širdies.

Rytinė kava gali tapti ne tik įpročiu, bet ir sveikatingumo ritualu. Jei pasirinksite ją vartoti saikingai ir be perteklinių priedų, galite ne tik pasikelti energijos lygį, bet ir pasirūpinti savo žarnyno mikrobiota – viena svarbiausių sveikatos pamatų.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:kavarytas

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kivių nauda: supermaistas, kurį turėtumėte valgyti kasdien!
Sveikata ir grožis

Kivių nauda: supermaistas, kurį turėtumėte valgyti kasdien!

2025-06-26
Ėjimas ar bėgimas? Kurį rinktis?
Sveikata ir grožis

Bėgimas ar ėjimas? Kuris iš jų geresnis jūsų sveikatai?

2025-08-01
Naujas iššūkis moterims: ar gali padaryti 11 atsispaudimų?
Sveikata ir grožis

Naujas iššūkis moterims: ar gali padaryti 11 atsispaudimų?

2025-07-17
Šios 5 natūralios namų priemonės padės plaukams tapti klusnesniais
Sveikata ir grožis

Šios 5 natūralios namų priemonės padės plaukams tapti klusnesniais

2025-06-05

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?