ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Gyvenimas » Namai ir patarimai » 8 geriausios gastronominės kelionės kryptys 2025 metais
Gyvenimas

8 geriausios gastronominės kelionės kryptys 2025 metais

Miglė Staknytė
Autorius Miglė Staknytė
Publikuota: 2025-08-07
Komentarų: 0
7 min. skaitymo

Maistas – tai nepamirštami prisiminimai. Šviežios sardynės Lisabonoje, ramenas Tokijo užkaboriuose, kepta jautienos krūtinėlė dulkėtame Teksaso kelio restorane – tai, ką valgome, dažnai lemia, kur keliaujame ir ką darome. Maistas padeda pažinti kelionių vietą geriau nei lankytinos vietos, leidžia pasinerti į kultūrą ir jos žmones. 2025 m. pasaulio virtuvės ir toliau žadins kelionių troškulį, atsirandant naujiems restoranams, mitybos tendencijoms ir apdovanojimams. Pristatome vietų, kurios siūlo ne tik patiekalą, bet ir nepamirštamą patirtį, atranką.

8 geriausios gastronominės kelionės kryptys 2025
8 geriausios gastronominės kelionės kryptys 2025

Meksikas

Meksikas jau seniai yra mėgstamiausia gurmanų kelionės kryptis, o 2024 m. Michelin vadovo atėjimas tik dar labiau sustiprina šį statusą. Tarp apdovanotų restoranų – kukli Meksiko miesto Taquería El Califa de León, kuriai įteikta Michelino žvaigždė.

Pasiruoškite ilgai laukti eilėje, kad paragaukite „išskirtinio“ (Michelin žodžiais) Gaonera taco, įdaryto plonai pjaustytu jautienos file, pagardinto tik druska ir šviežiomis laimo sultimis. Keletas Meksikos miesto restoranų taip pat patenka į geriausių 50 pasaulio restoranų sąrašą, įskaitant Quintonil, Pujol ir Rosetta, kurie visi giriami už modernų ir išradingą Meksikos virtuvės interpretavimą.

Sicilija, Italija

Pasta alla norma, caponata, cannolo, pasta con le sarde – šie ikoniški Sicilijos patiekalai padėjo šiai Italijos salai tapti 2025 m. Europos gastronomijos regionu. Giriama už tvarų požiūrį į žemės ūkį ir įsipareigojimą saugoti rūšis bei tradicinius produktus, Sicilija rengia visus metus trunkančią gastronomijos šventę su daugybe renginių kiekvieną mėnesį.

Taip pat skaitykite

Kūno dalis, kurią pirmiausia nuplaunate vonioje
Kūno dalis, kurią pirmiausia nuplaunate vonioje, daug pasako apie jūsų charakterį!
2025-09-16
Tai geriau nei bet koks langų valiklis
Sumaišau su vandeniu, purškiu ir nuvalau. Tai geriau nei bet koks langų valiklis
2025-09-22
3 priežastys, kodėl duše reikia pasikabinti eukaliptą
3 priežastys, kodėl duše reikia pasikabinti eukaliptą
2025-07-21
Kaip efektyviai atsikratyti vaisinių muselių namuose?
Kaip efektyviai atsikratyti vaisinių muselių namuose?
2025-06-06

Nuo kalmarų festivalio Donnalucatos istorinėje uostinėje kovo mėnesį iki prabangių traukinių kelionių aplink Etnos vulkaninį vyno regioną balandį ir Sicilijos mylimo „žaliojo aukso“ – pistacijų – derliaus šventės rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais – 2025-ieji yra metai, kuomet gurmanai turėtų būtinai aplankyti šią salą.

8 geriausios gastronominės kelionės kryptys 2025. Sicilija, Italija

Kambrija, Jungtinė Karalystė

Kambrija, garsėjanti garsiąja Kamilando dešra, žinomais alaus darymais, likerių gamyklomis ir išskirtiniu sūriu, jau seniai traukia lankytojus aukštos kokybės produkcija ir stulbinančiais peizažais.

2025 m. bus pristatyti nauji kelionių maršrutai, demonstruojantys puikų Kambrijos maistą – maršrutai apims Karlislo miestą, įspūdingus ežerų kraštovaizdžius ir Kambrijos pakrantę, pabrėždami vietinius maisto produktus, „iš ūkio tiesiai ant stalo“ patiekalus, Michelino žvaigždute pažymėtus restoranus ir daugiau.

Kiekviename maršrute numatyti vietiniai pasivaikščiojimai ir tvarios keliavimo galimybės, patarimai dėl viešojo transporto ir informacijos apie dviračių ir elektrinių dviračių nuomą.

Alabama, JAV

2025-ieji Alabamoje paskelbti Pėsčiųjų takų metais, o maistas atlieka pagrindinį vaidmenį keliose naujose, turizmu besirūpinančių kompanijų sukurtose trasose. Geriausia iš jų – savarankiška kelionė po klasikinius Alabamos restoranus, iš kurių daugelis yra šeimos verslai, veikiantys jau daugiau nei 100 metų ir suteikiantys lankytojams galimybę patirti vietos istoriją.

Maršrute – tokios vietos kaip Payne’s Sandwich Shop and Soda Fountain Skotsboro mieste, 1869 m. įkurta vaistinė, virtusi kavine su retro stiliaus 6 metrų ilgio sodo fontano stalu. Arba Chris’ Hotdogs Montgomerio mieste, esantis ant istorinės Dexter prospekte, kur karalius Martinas Liuteris jaunesnysis priėmė savo pašaukimą tarnauti ir kur pilietinių teisių aktyvistė Rosa Parks pasipriešino, atsisakydama užleisti vietą autobuse.

8 geriausios gastronominės kelionės kryptys 2025. Alabama, JAV

Keiptaunas, Pietų Afrika

Keiptaunas, Pietų Afrika, šių metų Pasauliniuose kulinarijos apdovanojimuose pelnė apdovanojimų, įskaitant geriausio Afrikos kulinarijos miesto titulą, ir sparčiai kyla pasaulinėje maisto scenoje.

Keletas Pietų Afrikos sostinės restoranų taip pat laimėjo apdovanojimų, įskaitant geriausio naujo Afrikos restorano apdovanojimą pelnė restoranas Salon, kuris tapo populiarus dėl savo pasaulinio skonių meniu, siūlantis patiekalus iš tokių įvairių vietų kaip Italija, Filipinai, Marselis ir Pietų Afrika.

Taip pat skaitykite

Kodėl nereikėtų valyti keptuvės druska: modernių indų priežiūros taisyklės
Kodėl nereikėtų valyti keptuvės druska: modernių indų priežiūros taisyklės
2025-08-18
Svarbiausi klausimai partneriui palaikyti gerus santykius
Du svarbiausi klausimai partneriui, jei norite palaikyti gerus santykius
2025-07-26
6 dalykai, kuriuos galite valyti su obuolių actu
6 dalykai, kuriuos galite valyti su obuolių actu
2025-07-11
Tamsioji triada: ar „blogo berniuko“ patrauklumas yra mitas?
Tamsioji triada: ar „blogo berniuko“ patrauklumas yra mitas?
2025-08-26

Tuo tarpu miesto restoranas La Colombe pateko tarp trijų naujusių geriausių 50 pasaulio restoranų sąrašo dalyvių, o teisėjai buvo sužavėti šefo James Gaag aštuonių ir dešimties patiekalų degustaciniu meniu. Visa tai pritraukia išalkusius keliautojus į Keiptauną.

Pusanas, Pietų Korėja

Dinamiškas antrasis Pietų Korėjos miestas Pusanas sparčiai tampa kulinarine atrakcija. Šis judrus uostamiestis, garsėjantis gausybe šviežių jūros gėrybių ir vietinių produktų, turi puikią gatvės maisto kultūrą, tačiau pastaruoju metu čia iškilo ir nauja virėjų banga, tarp kurių ir restorano Palate savininkas bei šefas Kim Jae-hoon, kurie tyliai, bet užtikrintai kelia miesto gastronomijos lygį.

Pusanas patraukė pasaulinių maisto kritikų dėmesį – 2024 m. Michelin išleido Seulo ir Pusano vadovus, gyrė pastarojo „gurmanišką kultūrą“. Iš 43 Pusane pažymėtų restoranų trys gavo žvaigždutes, o 15 – Bib Gourmand apdovanojimą, atspindintį puikų kainos ir kokybės santykį.

Kroatija

Kroatija išgyvena kulinarinį renesansą: vietiniai šefai, įgiję patirties užsienyje, grįžta į tėvynę atnaujinti tradicinių patiekalų ir atidaryti savo restoranus. Pavyzdžiui, Mario Mandaric dirbo Heston Blumenthal restorane „The Fat Duck“, o vėliau grįžo į Zagrebą vadovauti Michelino žvaigždute apdovanotam restoranui „Noel“.

2024 m. spalį jis atidarė „Bistro 96“, kuriame patiekiami prancūzų ir kroatų virtuvės patiekalų mišiniai. Tuo tarpu Ivana Urem Marohnic, apmokyta San Fransiske ir Strasbūre, Zagrebe atidarė amatininkų kepyklėlę „Korica“. Be to, istorinio Istrijos uostamiesčio Rovinjo restoranas „Agli Amici“ šiais metais tapo pirmuoju šalies restoranu, gavusiu dvi Michelino žvaigždes, siūlydamas išskirtinius degustacinius meniu, pabrėžiančius kroatiškus produktus.

Be prabangių restoranų, visoje šalyje rasite įvairių unikalių kulinarinių patirčių, tokių kaip Gackos medaus takas, kur lankytojai gali sekti vietinių bitininkų pėdomis nepaliestoje Likos apylinkėje.

8 geriausios gastronominės kelionės kryptys 2025. Kroatija

Katalonija, Ispanija

2025 m. Katalonijai tapus Pasaulio gastronomijos regionu, tai puiki proga atrasti jos kulinarinį pasaulį – ir ne tik Barselonoje. Pavyzdžiui, Sant Martí Sarroca mieste įsikūrusiame restorane „Casa Nova“ šefas Andrés Torres kuria išskirtinius patiekalus, naudodamas tvarų požiūrį, už kurį pelnė Michelino Žaliąją žvaigždę.

Arba „Oller del Mas“ vyno darykla, savo restorane „Bages 964“ siūlanti prabangius patiekalus iš vietinių ekologiškų produktų. O garsiausias yra trimis Michelino žvaigždutėmis apdovanotas restoranas „El Celler de Can Roca“ Žironoje, įkurtas legendinių Roca brolių – Joan, Josep ir Jordi.

Trijulė neseniai pristatė naują projektą „Esperit Roca“. Įsikūręs XIX a. kalnų tvirtovėje, tai restorano, viešbučio, likerių gamyklos, „kūrybos erdvės“ ir nuolatinės parodos derinys.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Šaltinis: nationalgeographic.com

ŽYMOS:gastronomijaIspanijajaponijakelionėsMaisto kelionėsMeksikaPietų Afrika

AutoriusMiglė Staknytė
Esu Miglė Staknytė – rašau apie gyvenimą, žmones ir madą. Mane įkvepia kasdienybėje slypintys pasakojimai, įdomūs charakteriai ir stiliaus detalės. Tikiu, kad kiekvienas žmogus turi savitą istoriją, o mada – tai ne tik drabužiai, bet ir saviraiškos būdas.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Trinta brokolių ir žiedinių kopūstų sriuba
Receptai

Trinta brokolių ir žiedinių kopūstų sriuba

Pasaulio ekonomika lėtėja: artėja prasčiausias dešimtmetis nuo 1960-ųjų
Ekonomika ir verslas

Pasaulio ekonomika lėtėja: artėja prasčiausias dešimtmetis nuo 1960-ųjų

Tulpių sodinimas rudenį
Sodas ir daržas

Sodininkystės ekspertai: tulpių sodinimas rudenį – 5 pagrindinės klaidos

Kas gali palengvinti virtuvės valymą?
Gyvenimas

Šiuos 3 dalykus darau tik kartą per mėnesį, tačiau mano namai visada yra švarūs

Lengvai virškinami maisto produktai: kaip padėti virškinimo sistemai?
Sveikata ir grožis

Lengvai virškinami maisto produktai: kaip padėti virškinimo sistemai?

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?