ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Trys paslėptos konservų rizikos, apie kurias daugelis lietuvių nenutuokia
Sveikata ir grožis

Trys paslėptos konservų rizikos, apie kurias daugelis lietuvių nenutuokia

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-08-09
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
konservų žala sveikatai
konservų žala sveikatai

Ar konservuoti produktai tikrai mažiau naudingi nei švieži ar šaldyti? Kai kurie žmonės mano, kad jų reikėtų vengti dėl kenksmingų medžiagų. Kokia iš tiesų yra konservų žala?

Kai kurie tyrimai rodo, kad konservai gali būti ne tik saugūs, bet ir naudingi.

Kaip konservavimas išsaugo produktus?

Konservavimas – tai ilgalaikio maisto išsaugojimo metodas, hermetiškai supakuojant ir kaitinant.

Procesas apima tris pagrindinius etapus:

Taip pat skaitykite

11 patarimų, kaip sutvarkyti antakius namuose lyg profesionaliam stilistui
11 patarimų, kaip sutvarkyti antakius namuose lyg profesionaliam stilistui
2025-10-28
Jokių inkštirų ant veido! Sužinokite, kaip jų atsikratyti namų sąlygomis
Jokių inkštirų ant veido! Sužinokite, kaip jų atsikratyti namų sąlygomis
2025-10-29
Kaip palaikyti moterų sveikatą ir ką valgyti, norint sustiprinti reprodukcinę sistemą?
Kaip palaikyti moterų sveikatą ir ką valgyti, norint sustiprinti reprodukcinę sistemą?
2025-10-27
Gydytojas įvardijo tris toksiškiausius daiktus namuose
Gydytojas įvardijo tris toksiškiausius daiktus namuose: juos būtina išmesti nedelsiant
2025-06-04
  1. Apdorojimas – valymas, pjaustymas, virimas ar kitas produktų paruošimas.
  2. Hermetizavimas – sandarinimas į stiklainius, kad būtų išvengta kontakto su oru.
  3. Kaitinimas – kenksmingų bakterijų sunaikinimas ir galiojimo laiko pratęsimas.

Dėl šios technologijos produktai gali likti saugūs vartoti 1–5 metus. Dažniausiai konservuojamos daržovės, vaisiai, ankštiniai augalai, mėsa, žuvis ir sriubos.

Konservavimo poveikis maistinėms medžiagoms

Yra mitas, kad konservuoti produktai praranda naudą. Iš tikrųjų baltymai, riebalai, angliavandeniai, mineralai ir riebaluose tirpūs vitaminai (A, D, E, K) išlieka beveik nepakitę.

Tuo tarpu vandenyje tirpūs vitaminai (C, B grupės) gali iš dalies sunaikinti dėl aukštos temperatūros.

Įdomu tai, kad kai kuriais atvejais konservavimas netgi padidina produktų naudą. Pavyzdžiui, pomidoruose po kaitinimo padidėja antioksidanto likopeno, kuris kovoja su ląstelių senėjimu, kiekis.

konservų nauda sveikatai

Konservų nauda

Pirma, jie pigesni nei švieži produktai, antra, jie turi ilgą galiojimo laiką ir negenda metų metus. Taip pat jie labai patogūs ir jų nereikia gaminti.

Dėl šių privalumų konservai yra svarbus maistinių medžiagų šaltinis daugeliui žmonių, ypač regionuose, kuriuose ribota prieiga prie šviežių produktų.

Potenciali konservų rizika

  • BPA (bisfenolis A)
    • Ši cheminė medžiaga, esanti skardinių dangose, gali patekti į maistą. Kai kurie tyrimai sieja ją su širdies ligomis ir hormonų sutrikimais. Kad sumažintumėte riziką, rinkitės konservus su žyma „BPA free“.
  • Botulizmas
    • Tai retas, bet mirtinai pavojingas toksinas, kuris gali susidaryti neteisingai konservuotuose produktuose. Venkite skardinių su įlenkimais, išsipūtusiais dangteliais ar įtartinu kvapu.
  • Druska ir cukrus
    • Kai kurie konservuoti produktai turi daug druskos ar saldiklių, o tai didina hipertenzijos, diabeto ir širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Šaltinis: rbc.ua

Taip pat skaitykite

Rikotos nauda: kodėl reikėtų valgyti dažniau
Rikotos nauda: pieno produktas, kurį reikėtų valgyti kuo dažniau
2025-06-16
Kava – ne tik energijos šaltinis: tyrimai atskleidė naudą organizmui
Kava – ne tik energijos šaltinis: tyrimai atskleidė naudą organizmui
2025-08-06
Kalendros nauda sveikatai: įvardinti 7 privalumai
Nuostabi kalendros nauda sveikatai: įvardinti 7 privalumai
2025-06-16
5 dalykai, kuriuos turi žinoti metantys svorį: ekspertų įžvalgos
5 dalykai, kuriuos turi žinoti metantys svorį: ekspertų įžvalgos
2025-10-10
ŽYMOS:konservaiMaistinės medžiagos

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Mėgstate bananus? Tada privalote sužinoti šias naudingas jų savybes!
Sveikata ir grožis

Mėgstate bananus? Tada privalote sužinoti šias naudingas jų savybes!

Sužinokite, kuriems 3 zodiako ženklams labai sekasi loterijose
Horoskopai

Sužinokite, kuriems 3 zodiako ženklams labai sekasi loterijose

Lietuvių mėgstamiausi saldumynai. Grybukai
Desertai

Lietuvių mėgstamiausi saldumynai – jų 10-ukas ir gardūs receptai

7 vietos namuose, kurias greičiausiai pamirštate valyti
Gyvenimas

7 vietos namuose, kurias greičiausiai pamirštate valyti

4 miegamojo daiktai, kuriuos turėtumėte keisti dažniau.
Gyvenimas

4 miegamojo daiktai, kuriuos, anot tvarkymo specialistų, reikia keisti daug dažniau

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?