ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Kokie indai gali pakenkti sveikatai ir ką rinktis vietoje jų?
Sveikata ir grožis

Kokie indai gali pakenkti sveikatai ir ką rinktis vietoje jų?

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-08-09
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Kokie indai gali pakenkti sveikatai ir ką rinktis vietoje jų?
Kokie indai gali pakenkti sveikatai ir ką rinktis vietoje jų?

Kasdien naudojame įvairius indus maistui gaminti, laikyti ir patiekti, tačiau ar žinome, kurie iš jų gali būti kenksmingi mūsų sveikatai? Net ir patys sveikiausi produktai gali tapti pavojingi, jei jie ruošiami ar laikomi netinkamuose induose. Šiame straipsnyje aptarsime, kokie indai gali pakenkti sveikatai ir kokius rinktis vietoje jų.

Šie 4 indai gali pakenkti sveikatai

Aliuminiai indai

Aliuminio puodai ir folija yra plačiai naudojami virtuvėse, tačiau šis metalas gali patekti į maistą kaitinimo metu. Ilgalaikis aliuminio kaupimasis organizme gali sukelti rimtų sveikatos problemų, įskaitant neigiamą poveikį nervų sistemai. Kai kurie mokslininkai netgi sieja aliuminio perteklių su Alzheimerio liga.

Tefloniniai indai

Taip pat skaitykite

Kas mūsų kūne, pasak mokslininkų, niekuomet nesensta?
Kas mūsų kūne, pasak mokslininkų, niekuomet nesensta?
2025-07-31
2 papildai, padedantys išvengti streso ir geriau miegoti
2 papildai, padedantys išvengti streso ir geriau miegoti
2025-08-13
Endokrinologė atskleidžia tiesą apie populiarų maisto papildą berberiną
Endokrinologė atskleidžia tiesą apie populiarų maisto papildą berberiną
2025-07-20
Garsai miegui - rausvasis, rudasis ir baltasis triukšmas
Kaip pasirinkti tinkamą garsą geresniam miegui? Rausvasis, rudasis ir baltasis triukšmas
2025-06-24

Tefloninė danga dažnai naudojama nelimpančiuose induose, tačiau esant aukštai temperatūrai (virš 220°C) ji gali išskirti toksiškas medžiagas, tokias kaip perfluoroktano rūgštis ir benzolas. Jei tefloninė danga pradeda skilinėti ar luptis, toks indas tampa ypač pavojingas ir jį reikėtų nedelsiant pakeisti.

Vario indai

Nors variniai indai atrodo estetiškai ir gerai praleidžia šilumą, jie gali oksiduotis ir reaguoti su rūgščiais produktais, dėl ko į maistą gali patekti sveikatai kenksmingų junginių. Tokie indai gali sukelti apsinuodijimą ir kitus sveikatos sutrikimus.

Melamino indai

Šie plastikiniai indai populiarūs dėl savo lengvumo ir spalvų įvairovės, tačiau jie nėra saugūs kaitinant. Jei melamininiai indai yra veikiami temperatūros virš 70°C, jie gali išskirti formaldehidą, kuris laikomas kancerogenu.

Šie 4 indai gali pakenkti sveikatai, pavyzdžiui, tefloniniai indai

Saugūs ir sveikatai nekenkiantys indai

Nerūdijančio plieno indai

Vienas geriausių pasirinkimų – nerūdijančio plieno indai, ypač tie, kurie pažymėti 18/10, 18/8 ar 18/0 žymėjimu. Jie atsparūs korozijai, ilgaamžiai ir neturi kenksmingų medžiagų.

Ketaus indai

Taip pat skaitykite

5 daiktai, kurių niekada neturėtumėte dėti į indaplovę
5 daiktai, kurių niekada neturėtumėte dėti į indaplovę
2025-07-22
Kodėl naktį kyla alkio priepuoliai ir kaip tai įveikti?
Kodėl naktį kyla alkio priepuoliai ir kaip tai įveikti?
2025-06-23
Žali bananai gali padėti apsisaugoti nuo virškinamojo trakto vėžio: ką būtina žinoti?
Žali bananai gali padėti apsisaugoti nuo virškinamojo trakto vėžio: ką būtina žinoti?
2025-08-07
Geriausias laikas vartoti kolageno papildus: atsako dietologai
Geriausias laikas vartoti kolageno papildus: atsako dietologai
2025-07-16

Ketaus keptuvės ir puodai ne tik ilgai tarnauja, bet ir yra naudingi žmonėms, turintiems geležies trūkumą, nes dalis geležies gali patekti į gaminamą maistą. Tačiau šie indai reikalauja specialios priežiūros – juos reikia gerai išdžiovinti ir lengvai sutepti aliejumi, kad nesurūdytų.

Stikliniai ir keraminiai indai

Šie indai yra visiškai saugūs, nes nereaguoja su maistu ir neišskiria jokių kenksmingų medžiagų. Jie ypač rekomenduojami ilgesniam maisto laikymui, nes nepakeičia jo skonio ir nesąveikauja su rūgštiniais produktais.

Tinkamas plastikas

Jei naudojate plastikinius indus, būtinai patikrinkite, ar jie pažymėti „BPA-free” etikete. Maisto laikymui karštoje temperatūroje geriausia rinktis plastiką, pažymėtą „PP” (polipropilenas), kuris tinka naudoti mikrobangų krosnelėje.

Indai gali pakenkti mūsų sveikatai. Todėl verta investuoti į kokybiškus, saugius gaminius, kurie ne tik išsaugos maisto maistinę vertę, bet ir neleis kenksmingoms medžiagoms patekti į organizmą. Rinkitės nerūdijančio plieno, ketaus, stiklo ar keramikos gaminius ir venkite abejotinos kokybės plastikinių bei kenksmingų metalų turinčių indų. Jūsų sveikata yra verta šios investicijos!

Šaltinis: rbc.ua/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:AliuminisindaiVaris

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Mokslininkai atskleidė, kokiame amžiuje rūkymo, alkoholio vartojimo ir fizinio aktyvumo trūkumo žala organizmui bus labiausiai pastebima
Sveikata ir grožis

Mokslininkai atskleidė, kokiame amžiuje rūkymo, alkoholio vartojimo ir fizinio aktyvumo trūkumo žala organizmui bus labiausiai pastebima

2025-07-18
Grybai. Grybų sriuba - iš kokių grybų geriau nevirti?
Sveikata ir grožis

Pasak maisto saugos specialistų – šių grybų geriau nedėkite į sriubą

2025-06-03
Kalorijų deginimas be sporto salės
Sveikata ir grožis

Deginkite kalorijas nesportuodami su šiais 6 patarimais

2025-07-08
Rūgštynės nauda sveikatai. Kodėl verta įtraukti į mitybą
Sveikata ir grožis

Neįtikėtina rūgštynių nauda mūsų sveikatai, kurios tikriausiai nežinojote

2025-06-11

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?