ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Naudinga » Atskleidė, koks sveikiausias būdas paruošti bulves: išsaugokite maistines medžiagas
Naudinga

Atskleidė, koks sveikiausias būdas paruošti bulves: išsaugokite maistines medžiagas

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-08-13
Komentarų: 0
3 min. skaitymo

Šiame straipsnyje aptarsime, kaip paruošti bulves taip, kad jos išlaikytų kuo daugiau vertingų maistinių medžiagų ir būtų sveikiausias pasirinkimas. Daugelis bulvių ruošimo būdų gali sumažinti jų maistingumą, todėl svarbu pasirinkti tinkamą metodą. Pasirinktas sveikiausias būdas paruošti bulves padės išsaugoti vitaminus, tokius kaip C ir B.

Koks sveikiausias būdas paruošti bulves.
Koks sveikiausias būdas paruošti bulves.

Taip pat išsaugomi svarbūs mineralai, kaip kalis ir magnis. Bulvių lupimas taip pat mažina maistingumą, todėl geriau jas virti su lupena. Todėl rekomenduojame rinktis metodus, kurie minimaliai paveikia bulvių struktūrą ir maistingąsias savybes.

Bulvių virimas: geriausias sveikatai pasirinkimas

Vienas iš sveikiausių būdų paruošti bulves yra jas virti. Verdant išsaugomi gerokai daugiau vitaminų ir mineralų, palyginti su kepimu ar kepimu orkaitėje. Vandens kiekis puode turėtų apsemti bulves, kad jos pilnai apsivirtų.

Nepamirškite prieš verdant bulves kruopščiai nuplauti, pašalinant nešvarumus ir purvą. Verdant nepjaustytas bulves išsaugomas didžiausias maistinių medžiagų kiekis, nes mažiausiai jų išplaunama į vandenį.

Taip pat skaitykite

Džemas iš netikėto ingrediento. Tikrai pamiršite įprastas uogienes
Džemas iš netikėto ingrediento. Tikrai pamiršite įprastas uogienes
2025-09-23
Purūs blyneliai be kvietinių miltų
Purūs blyneliai be kvietinių miltų – tik keturi ingredientai
2025-08-12
Bananų blynai su šonine
Bananų blynai su šonine
2025-07-22
Affogato
Affogato – tobulas kavos ir ledų duetas
2025-07-18

Po virimo vandenį, kuriame virė bulvės, galima panaudoti sriuboms ar padažams, kad neišmesti vertingų mineralų ir krakmolingos bulvių masės.

Verdant bulves su lupena išsaugomos papildomos maistinės medžiagos. Taip pat galite virti bulves garuose, tai taip pat sveikas variantas.

Koks sveikiausias būdas paruošti bulves. Bulvių virimas su lupyna

Kepimas orkaitėje: tinkamas pasirinkimas su atsargomis

Kepimas orkaitėje taip pat yra tinkamas pasirinkimas, tačiau jis gali sumažinti kai kurių maistinių medžiagų kiekį, ypač jei bulvės yra kepamos ilgai ir aukštoje temperatūroje.

Aktyviai garuojant vandeniui iš bulvių, prarandama dalis vitaminų. Siekiant sumažinti maistinių medžiagų praradimą, rekomenduojama bulves kepti orkaitėje su nedideliu kiekiu sveikų riebalų, pavyzdžiui, alyvuogių aliejumi, apvyniotas folija, kad sumažėtų vandens garavimas.

Bulves galite apšlakstyti žolelėmis ir prieskoniais, kad pagerintumėte skonį ir nereikėtų naudoti daug druskos. Tokiu būdu bus išsaugota daugiau drėgmės ir maistinių medžiagų, o bulvės bus skanesnės ir sveikesnės. Kepimo laiką stenkitės sutrumpinti, kad išsaugotumėte kuo daugiau vitaminų.

Kepimas: mažiausiai sveikas pasirinkimas

Kepimas yra mažiausiai sveikas bulvių ruošimo būdas. Didelis riebalų kiekis ir aukšta temperatūra gali sumažinti daug maistinių medžiagų ir padidinti kalorijų kiekį, taip pat suformuoti kancerogenines medžiagas.

Kepimo metu bulvės sugeria daug aliejaus, todėl jų kaloringumas smarkiai padidėja. Jei renkatės kepti bulves, stenkitės naudoti minimalų riebalų kiekį ir kepkite trumpai, siekdami traškios plutelės, bet išsaugant bulvių vidų minkštą.

Alternatyva gali būti bulvių kepimas orkaitėje su minimaliai riebalų, tokiu būdu sumažinsite riebalų kiekį ir išsaugosite daugiau maistinių medžiagų nei kepant tradiciniu būdu.

Taip pat skaitykite

Avinžirnių troškinys su špinatais ir duona
Avinžirnių troškinys su špinatais ir duona
2025-06-04
Tobulas sūrio pyragas namuose: receptas, kuris pranoks kavinės desertą
Tobulas sūrio pyragas namuose: receptas, kuris pranoks kavinės desertą
2025-08-31
Orkaitėje kepti vištienos suktinukai su sūriu ir kumpiu
Orkaitėje kepti vištienos suktinukai su sūriu ir kumpiu
2025-06-19
Oro gruzdintuvė: patarimai kaip iškepti traškų maistą
Oro gruzdintuvė: specialistų patarimai tobulai traškiam maistui
2025-08-06

Apibendrinant, sveikiausias būdas paruošti bulves yra jas virti. Tačiau kepimas orkaitėje taip pat yra tinkamas variantas, jei laikomasi rekomendacijų. Venkite kepimo aliejuje ir itin aukštoje temperatūroje, jei siekiate išsaugoti kuo daugiau maistinių medžiagų. Nepamirškite, kad tinkamas bulvių paruošimas yra svarbi sveikos mitybos dalis.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:bulvėsBulvių virimasKepimas orkaitėje

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kapotas bananas: natūralus būdas pagerinti paprikų derlių
Sodas ir daržas

Kapotas bananas: natūralus būdas pagerinti paprikų derlių

Kaip suvaldyti pavydą ir išsaugoti santykius?
Gyvenimas

Kaip suvaldyti pavydą ir išsaugoti santykius?

Kodėl verta rinktis šilkinius pagalvių užvalkalus: 5 priežastys
Gyvenimas

Kodėl verta rinktis šilkinius pagalvių užvalkalus: 5 priežastys

Tobulas kirpimas ploniems plaukams: kaip sukurti purumo efektą be didelių pastangų
Gyvenimas

Tobulas kirpimas ploniems plaukams: kaip sukurti purumo efektą be didelių pastangų

Kraustymasis be streso: patarimai, kaip išvengti klaidų ir palengvinti procesą
Gyvenimas

Kraustymasis be streso: patarimai, kaip išvengti klaidų ir palengvinti procesą

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?