ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Naudinga » Atskleidė, koks sveikiausias būdas paruošti bulves: išsaugokite maistines medžiagas
Naudinga

Atskleidė, koks sveikiausias būdas paruošti bulves: išsaugokite maistines medžiagas

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-08-13
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Koks sveikiausias būdas paruošti bulves.
Koks sveikiausias būdas paruošti bulves.

Šiame straipsnyje aptarsime, kaip paruošti bulves taip, kad jos išlaikytų kuo daugiau vertingų maistinių medžiagų ir būtų sveikiausias pasirinkimas. Daugelis bulvių ruošimo būdų gali sumažinti jų maistingumą, todėl svarbu pasirinkti tinkamą metodą. Pasirinktas sveikiausias būdas paruošti bulves padės išsaugoti vitaminus, tokius kaip C ir B.

Taip pat išsaugomi svarbūs mineralai, kaip kalis ir magnis. Bulvių lupimas taip pat mažina maistingumą, todėl geriau jas virti su lupena. Todėl rekomenduojame rinktis metodus, kurie minimaliai paveikia bulvių struktūrą ir maistingąsias savybes.

Bulvių virimas: geriausias sveikatai pasirinkimas

Vienas iš sveikiausių būdų paruošti bulves yra jas virti. Verdant išsaugomi gerokai daugiau vitaminų ir mineralų, palyginti su kepimu ar kepimu orkaitėje. Vandens kiekis puode turėtų apsemti bulves, kad jos pilnai apsivirtų.

Nepamirškite prieš verdant bulves kruopščiai nuplauti, pašalinant nešvarumus ir purvą. Verdant nepjaustytas bulves išsaugomas didžiausias maistinių medžiagų kiekis, nes mažiausiai jų išplaunama į vandenį.

Taip pat skaitykite

Tortilijos su krevetėmis ir kopūstų salotomis
Tortilijos su krevetėmis ir kopūstų salotomis
2025-06-04
Kaip geriausiai paruošti maltą mėsą.
Kaip geriausiai paruošti maltą mėsą? Neįkainjami šefų patarimai
2025-07-04
Kepti burokėliai su česnakais pagal Jamie Oliver
Kepti burokėliai su česnakais pagal Jamie Oliver, gardžiausias kada nors ragautas patiekalas
2025-07-07
Jūros gėrybių apkepas su karamelizuotais obuoliais
Jūros gėrybių apkepas su karamelizuotais obuoliais
2025-06-04

Po virimo vandenį, kuriame virė bulvės, galima panaudoti sriuboms ar padažams, kad neišmesti vertingų mineralų ir krakmolingos bulvių masės.

Verdant bulves su lupena išsaugomos papildomos maistinės medžiagos. Taip pat galite virti bulves garuose, tai taip pat sveikas variantas.

Koks sveikiausias būdas paruošti bulves. Bulvių virimas su lupyna

Kepimas orkaitėje: tinkamas pasirinkimas su atsargomis

Kepimas orkaitėje taip pat yra tinkamas pasirinkimas, tačiau jis gali sumažinti kai kurių maistinių medžiagų kiekį, ypač jei bulvės yra kepamos ilgai ir aukštoje temperatūroje.

Aktyviai garuojant vandeniui iš bulvių, prarandama dalis vitaminų. Siekiant sumažinti maistinių medžiagų praradimą, rekomenduojama bulves kepti orkaitėje su nedideliu kiekiu sveikų riebalų, pavyzdžiui, alyvuogių aliejumi, apvyniotas folija, kad sumažėtų vandens garavimas.

Bulves galite apšlakstyti žolelėmis ir prieskoniais, kad pagerintumėte skonį ir nereikėtų naudoti daug druskos. Tokiu būdu bus išsaugota daugiau drėgmės ir maistinių medžiagų, o bulvės bus skanesnės ir sveikesnės. Kepimo laiką stenkitės sutrumpinti, kad išsaugotumėte kuo daugiau vitaminų.

Kepimas: mažiausiai sveikas pasirinkimas

Kepimas yra mažiausiai sveikas bulvių ruošimo būdas. Didelis riebalų kiekis ir aukšta temperatūra gali sumažinti daug maistinių medžiagų ir padidinti kalorijų kiekį, taip pat suformuoti kancerogenines medžiagas.

Kepimo metu bulvės sugeria daug aliejaus, todėl jų kaloringumas smarkiai padidėja. Jei renkatės kepti bulves, stenkitės naudoti minimalų riebalų kiekį ir kepkite trumpai, siekdami traškios plutelės, bet išsaugant bulvių vidų minkštą.

Alternatyva gali būti bulvių kepimas orkaitėje su minimaliai riebalų, tokiu būdu sumažinsite riebalų kiekį ir išsaugosite daugiau maistinių medžiagų nei kepant tradiciniu būdu.

Taip pat skaitykite

Kokios bulvės nevalgomos? Žinokite tai visiems laikams
Kokios bulvės nevalgomos? Žinokite tai visiems laikams
2025-07-22
Makaronai su špinatų ir šoninės padažu
Makaronai su špinatų ir šoninės padažu
2025-06-05
Itin paprastai paruošiami tuno kepsneliai
Itin paprastai paruošiami tuno kepsneliai
2025-07-14
Lietuvių mėgstamiausi saldumynai. Grybukai
Lietuvių mėgstamiausi saldumynai – jų 10-ukas ir gardūs receptai
2025-07-24

Apibendrinant, sveikiausias būdas paruošti bulves yra jas virti. Tačiau kepimas orkaitėje taip pat yra tinkamas variantas, jei laikomasi rekomendacijų. Venkite kepimo aliejuje ir itin aukštoje temperatūroje, jei siekiate išsaugoti kuo daugiau maistinių medžiagų. Nepamirškite, kad tinkamas bulvių paruošimas yra svarbi sveikos mitybos dalis.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:bulvėsBulvių virimasKepimas orkaitėje

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Veganiški tofu ir bulvių kepsneliai
Receptai

Veganiški tofu ir bulvių kepsneliai

2025-07-28
Sveikuoliška grūdėtos varškės pica be miltų
Receptai

Sveikuoliška grūdėtos varškės pica be miltų

2025-06-19
Perlenkta špinatų ir rikotos pica
Receptai

Perlenkta špinatų ir rikotos pica

2025-07-15
Kiaulienos ir pupelių troškinys
Receptai

Kiaulienos ir pupelių troškinys

2025-06-04

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?