ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Ar saugu valgyti žalius kiaušinius? Pavojai ir patarimai
Sveikata ir grožis

Ar saugu valgyti žalius kiaušinius? Pavojai ir patarimai

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-08-13
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Ar saugu valgyti žalius kiaušinius? Pavojai ir patarimai
Ar saugu valgyti žalius kiaušinius? Pavojai ir patarimai

Kas gali atsispirti gabalėliui sausainių tešlos ar skysto trynio ant avokado skrebučio? Kiaušiniai praturtina daugelį mūsų mėgstamų patiekalų skoniu, baltymais ir svarbiomis maistinėmis medžiagomis. Tačiau verta žinoti, kad vartoti žalius kiaušinius gali būti pavojinga sveikatai.

Ar galima valgyti žalius kiaušinius?

Ne, žalių kiaušinių vartojimas nėra saugus. Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC) nerekomenduoja valgyti žalių kiaušinių, nes jie gali sukelti rimtų sveikatos problemų.

Kiaušiniai gali būti užkrėsti salmonelėmis – bakterijomis, sukeliančiomis apsinuodijimą maistu. Užkrėtimas gali įvykti dar prieš susiformuojant lukštui arba per išmatas, kai kiaušiniai dedami. Deja, tai reiškia, kad net patys šviežiausi kiaušiniai gali kelti pavojų.

Tas pats galioja ir kiaušinių baltymams. Nors žali baltymai kartais naudojami desertuose ar kokteiliuose, jei jie nėra pasterizuoti, jie taip pat gali nešti salmonelių bakterijas.

Taip pat skaitykite

Kaip suprasti, kad veido kremas jums netinka?
Kaip suprasti, kad veido kremas jums netinka?
2025-07-03
Sausas šampūnas: patogumas ar pavojus? Ekspertų įžvalgos ir svarbūs patarimai
Sausas šampūnas: patogumas ar pavojus? Ekspertų įžvalgos ir svarbūs patarimai
2025-07-08
Kaip atkurti žarnyno sveikatą po antibiotikų: patarimai
Kaip atkurti žarnyno sveikatą po antibiotikų: naudingi patarimai ir mitybos rekomendacijos
2025-07-05
Kaštonai nuo ligų ir piktos akies
Liaudies medicina teigia, kad kaštonai – puiki apsauga nuo ligų ir traukia sėkmę
2025-07-23

Salmoneliozė dažniausiai būna lengva, bet tam tikrais atvejais gali tapti rimta liga. Simptomai gali pasireikšti per 6 valandas–6 dienas nuo užkrėtimo ir apimti viduriavimą, vėmimą, pilvo skausmus bei karščiavimą.

Ypač atsargūs turėtų būti mažamečiai vaikai, senyvo amžiaus žmonės, nėščios moterys ir asmenys su susilpnėjusia imunine sistema, nes jų organizmai yra jautresni infekcijai.

Ar galima valgyti žalius kiaušinius?

Ar saugu valgyti sausainių tešlą be kiaušinių?

Deja, net ir pašalinus kiaušinius, žalių sausainių tešlos valgymas nėra visiškai saugus. Be kiaušinių, tešloje esantys miltai taip pat gali būti pavojingi.

Miltai atrodo nepavojingi, tačiau jie nėra termiškai apdoroti, todėl gali būti užkrėsti E. coli bakterijomis. Šios bakterijos gali sukelti stiprų apsinuodijimą maistu. E. coli gali patekti į miltus dar javų auginimo metu arba gamybos procese, o bakterijos gali išlikti tiek parduotuvėje, tiek jūsų namų lentynose. Laimei, kepimo metu šios bakterijos sunaikinamos.

Jei norite mėgautis saugia sausainių tešla, rinkitės specialiai tam skirtus gaminius be žalių kiaušinių ir su termiškai apdorotais miltais arba pasigaminkite tokią tešlą namuose.

Saugos patarimai gaminant su žaliais kiaušiniais

  • Visada nusiplaukite rankas po kontakto su žaliais kiaušiniais.
  • Kruopščiai nuplaukite paviršius ir indus, kurie lietėsi su žaliais kiaušiniais.
  • Jei receptas reikalauja naudoti žalius kiaušinius, įsitikinkite, kad jie yra pasterizuoti.
  • Laikykite kiaušinius ir kiaušinių turinčius produktus šaldytuve, ne aukštesnėje nei +4°C temperatūroje.
  • Nenaudokite suskilusių ar nešvarių kiaušinių.

Laikydamiesi šių paprastų taisyklių, galėsite saugiai mėgautis kiaušiniais ir sumažinti apsinuodijimo riziką!

Šaltinis: tasteofhome.com

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Taip pat skaitykite

Progresyvi raumenų relaksacija: padės įveikti stresą, nemigą
Progresyvi raumenų relaksacija: pagalba patiriant stresą ir nemigą
2025-06-21
Tankūs antakiai namuose
Tankūs antakiai: 7 būdai kaip to pasiekti namų sąlygomis
2025-06-18
Ar reikia plauti plaukus prieš dažymą? Dažna klaida, kurios reikėtų vengti
Ar reikia plauti plaukus prieš dažymą? Dažna klaida, kurios reikėtų vengti
2025-07-04
Kodėl verta pasivaikščioti po vakarienės? 3 svarbios priežastys
Kodėl verta pasivaikščioti po vakarienės? 3 svarbios priežastys
2025-07-16
ŽYMOS:apsinuodijimaskiaušiniaiŽali kiaušiniai

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Mityba ir valgymo laikas: kodėl svarbu kada valgome?
Sveikata ir grožis

Mityba ir valgymo laikas: kodėl svarbu ne tik tai, ką valgome, bet ir kada tai darome

2025-06-18
Mityba vaivorykštės principu: kodėl verta rinktis spalvingą maistą?
Sveikata ir grožis

Mityba vaivorykštės principu: kodėl verta rinktis spalvingą maistą?

2025-07-09
Odos senėjimo stabdymas
Sveikata ir grožis

Odos senėjimas: kas jį lemia ir kokie gėrimai gali padėti išsaugoti jaunatviškumą?

2025-07-11
Gilių kava: kuo ji geresnė nei įprasta kava
Sveikata ir grožis

Gilių kava. Papasakojo priežastis, kodėl ji geriau už įprastą kavą

2025-06-20

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?