ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Tirpioji kava: privalumai, trūkumai ir poveikis organizmui
Sveikata ir grožis

Tirpioji kava: privalumai, trūkumai ir poveikis organizmui

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-08-14
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Tirpioji kava: privalumai, trūkumai ir poveikis organizmui
Tirpioji kava: privalumai, trūkumai ir poveikis organizmui

Tirpioji kava – tai greitai ir lengvai paruošiamas gėrimas, tačiau jis turi ir savų trūkumų. Ji gali būti granulių arba miltelių pavidalo, o užpylus verdančiu vandeniu, gaunamas gėrimas, kuris savo skoniu ir aromatu primena natūralią, iš kavos pupelių ruoštą kavą.

Tirpiosios kavos privalumai

Pagrindinis šio gėrimo privalumas – jo paruošimo paprastumas ir greitis. Be to, tirpioji kava išlaiko kai kurias naudingas savybes. Pavyzdžiui, išlaiko diuretinį poveikį bei gana didelį kofeino kiekį, kuris suteikia žvalumo ir energijos.

Vis dėlto, lyginant su natūralia kava, tirpioji kava praranda nemažai vitaminų ir antioksidantų, nes gamybos metu ji yra stipriai apdorojama. Dėl šios priežasties jos teigiamas poveikis organizmui yra mažiau ryškus nei šviežiai maltos kavos.

Tirpioji kava: galima žala

Tirpioji kava nėra ženkliai kenksmingesnė už natūralią, tačiau kai kuriems žmonėms ji gali sukelti nemalonių pojūčių. Dažniausiai pasitaikančios nepageidaujamos reakcijos – rėmuo ar alerginės reakcijos. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į produkto kokybę ir gamybos technologijas. Pigesnės tirpios kavos sudėtyje gali būti daugiau dirbtinių priedų, kurie gali neigiamai veikti organizmą.

Taip pat skaitykite

Mėgstate valgyti stovint? Specialistai aiškina, kodėl toks įprotis nėra tinkamas.
Mėgstate valgyti stovint? Mitybos specialistai aiškina, kodėl toks valgymo įprotis nėra tinkamas
2025-07-04
Kasdienė veikla ir smegenų sveikata: gerina gyvenimo kokybę
Kasdienė veikla ir smegenų sveikata: kaip paprasti judesiai gerina mūsų gyvenimo kokybę
2025-08-06
Priežastys, dėl kurių įsimylime: atsako mokslininkai
Priežastys, dėl kurių įsimylime: atsako mokslininkai
2025-06-20
Moterų fizinio aktyvumo lygis yra stabilesnis nei vyrų: naujas tyrimas
Moterų fizinio aktyvumo lygis yra stabilesnis nei vyrų: naujas tyrimas
2025-06-05
Tirpioji kava: trūkumai

Ką reikėtų žinoti vartojant tirpią kavą?

Kaip ir bet kuris kofeino turintis produktas, tirpioji kava turėtų būti vartojama saikingai. Svarbu atsižvelgti į savo organizmo reakcijas, o sergant lėtinėmis ligomis – pasikonsultuoti su gydytoju. Saikingas šio gėrimo vartojimas gali padėti palaikyti energijos lygį ir pagerinti darbingumą, tačiau per didelis kiekis gali sukelti nemalonių šalutinių poveikių.

Be to, verta atkreipti dėmesį į tai, kad tirpioji kava dažnai naudojama kaip pagrindas įvairiems kavos gėrimams su pienu, sirupais ar cukrumi. Tai gali dar labiau padidinti cukraus ir kalorijų suvartojimą, todėl norintiems išlaikyti sveiką mitybą rekomenduojama vartoti šią kavą be papildomų priedų.

Apibendrinant, tirpioji kava yra patogus ir greitas būdas mėgautis kavos skoniu, tačiau norint gauti daugiau naudingų medžiagų, verta rinktis natūralią, šviežiai maltą kavą.

Šaltinis: tsn.ua/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:kavaTirpioji kava

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Geriausios žolelių arbatos, padedančios įveikti stresą
Sveikata ir grožis

Geriausios žolelių arbatos, padedančios įveikti stresą, įtampą ir nerimą

2025-06-20
Ar moterys turėtų vartoti kreatiną? Štai ką sako dietologė
Sveikata ir grožis

Ar moterys turėtų vartoti kreatiną? Štai ką sako dietologė

2025-07-21
6 sveikiausios sūrio rūšys: kurią pasirinkti?
Sveikata ir grožis

6 sveikiausios sūrio rūšys: kurią pasirinkti?

2025-08-12
Dažniausi mitybos mitai: išvenkite klaidingų nuostatų
Sveikata ir grožis

10 dažniausių mitybos mitų: išvenkite klaidingų nuostatų

2025-07-10

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?