ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Gyvenimas » Namai ir patarimai » Maistas iš karšto oro gruzdintuvės: ar tikrai sveikas pasirinkimas?
Gyvenimas

Maistas iš karšto oro gruzdintuvės: ar tikrai sveikas pasirinkimas?

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-08-18
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Maistas iš karšto oro gruzdintuvės: ar tikrai sveikas pasirinkimas?
Maistas iš karšto oro gruzdintuvės: ar tikrai sveikas pasirinkimas?

Pastaraisiais metais lietuvių virtuvėse sparčiai populiarėja naujas pagalbininkas – karšto oro gruzdintuvė. Gamintojai žada, kad maistas iš karšto oro gruzdintuvės yra traškus, gardus ir nereikalauja beveik jokio aliejaus. Tačiau kyla klausimas – ar tokia gaminimo technologija tikrai sveikesnė, ar vis dėlto turi paslėptų pavojų mūsų organizmui?

Kaip gaminamas maistas iš karšto oro gruzdintuvės?

Karšto oro gruzdintuvė veikia karšto oro cirkuliacijos principu. Įrenginys kaitina produktus 160–220 °C temperatūroje, dėl ko jie įgauna traškią plutelę. Iš esmės tai primena konvekcinę orkaitę, tik kompaktiškesnę ir greitesnę.

Tokiu būdu paruoštas maistas iš karšto oro gruzdintuvės reikalauja kur kas mažiau aliejaus nei tradicinis kepimas keptuvėje. Būtent dėl šios priežasties daugelis jį renkasi kaip sveikesnę alternatyvą. Vis dėlto reikėtų nepamiršti, kad didelė kaitra pati savaime turi įtakos tam tikrų junginių susidarymui.

Kaip gaminamas maistas iš karšto oro gruzdintuvės?
Kaip gaminamas maistas iš karšto oro gruzdintuvės?

Kokie pavojai slypi karšto oro gruzdintuvėje?

Mitybos specialistai perspėja, jog aukštoje temperatūroje kepant produktus susidaro sveikatai žalingos medžiagos:

Taip pat skaitykite

Kaip nepriaugti svorio rudenį ir žiemą: mitybos specialisto atsakymas
Kaip nepriaugti svorio rudenį ir žiemą: mitybos specialisto atsakymas
2025-11-12
Kokių pluoštų audinių geriau nesirinkti dažnam vilkėjimui.
Kokių pluoštų audinių geriau nesirinkti dažnam vilkėjimui?
2025-08-21
Psichologinis testas atskleis jūsų tikrąją prigimtį – ką apie jus sako pirmas instinktas
Pasirinkite veiksmą ir sužinokite, ką jis atskleidžia apie jus: trumpas testas, kuris parodo jūsų tikrąją prigimtį
2025-11-08
Kodėl nebemokame svajoti – ir kaip šį gebėjimą susigrąžinti?
Kodėl nebemokame svajoti – ir kaip šį gebėjimą susigrąžinti?
2025-06-04
  • akrilamidas – ypač kepant krakmolingas daržoves, tokias kaip bulvės ar morkos,
  • heterocikliniai aminai ir policikliniai aromatiniai angliavandeniliai – kepant mėsą,
  • glikacijos produktai (AGEs) – siejami su greitesniu organizmo senėjimu bei lėtiniu uždegimu.

Tai reiškia, kad net jei aliejaus sunaudojama mažiau, pats kepimo procesas aukštoje temperatūroje vis tiek gali kelti riziką sveikatai.

Kaip sumažinti riziką gaminant maistą ?

Norint, kad maistas iš karšto oro gruzdintuvės būtų kuo saugesnis ir sveikesnis, specialistai rekomenduoja:

  • rinktis vidutinę temperatūrą (160–180 °C), aukštesnę naudoti tik paskutiniam apskrudinimui,
  • neperkepti – pernelyg ruda ar juoda plutelė rodo perteklinį junginių susidarymą,
  • mėsą marinuoti su citrina, česnaku ar žolelėmis – tai sumažina kenksmingų medžiagų kiekį,
  • dažniau rinktis nekraukmolingas daržoves (brokolius, cukinijas, paprikas), kurios tokių junginių beveik nesudaro,
  • įvairinti maisto gaminimo būdus: kaitinimą garuose, troškinimą, virimą ar kepimą orkaitėje.

Karšto oro gruzdintuvė iš tiesų padeda sumažinti aliejaus vartojimą ir gali būti patogus prietaisas kasdienėje virtuvėje. Tačiau maistas iš karšto oro gruzdintuvės neturėtų tapti vieninteliu gaminimo būdu. Svarbiausia – saikas, įvairovė ir subalansuota mityba. Tada šis modernus įrenginys gali tapti puikiu pagalbininku, o ne pavojumi sveikatai.

Šaltinis: rbc.ua

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Karšto oro gruzdintuvėsveika mitybaŽalingos medžiagos

AutoriusSaulena
Sveiki! Aš – Saulena, rašau straipsnius Ub.lt portale. Labiausiai domiuosi psichologijos temomis ir sveika gyvensena. Mano tikslas – ne tik sudominti skaitytojus, bet ir padėti geriau pažinti save, rasti praktiškų patarimų emocinei bei fizinei gerovei ir atsakymų į kasdien kylančius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

gėrimas gerina atmintį ir padeda kovoti su nemiga
Sveikata ir grožis

Šis gėrimas gerina atmintį ir padeda kovoti su nemiga: gerkite vietoj įprastos kavos!

Orchidėjų priežiūros paslaptis: štai kaip nupjauti žiedynstiebius ir priversti gėlę žydėti vėl
Sodas ir daržas

Orchidėjų priežiūros paslaptis: štai kaip nupjauti žiedynstiebius ir priversti gėlę žydėti vėl

N-acetilcisteinas (NAC): stiprus sąjungininkas jūsų sveikatai
Sveikata ir grožis

N-acetilcisteinas (NAC): stiprus sąjungininkas jūsų sveikatai

Afrikos žibuoklė
Sodas ir daržas

Kiekvienas privalo turėti šį augalą savo namuose. Kaip sakydavo mano mama: jis žydės ištisus metus!

Baltymai šlapime: kas tai yra ir kodėl tai kelia grėsmę?
Sveikata ir grožis

Baltymai šlapime: kas tai yra ir kodėl tai kelia grėsmę?

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?