Pastaraisiais metais lietuvių virtuvėse sparčiai populiarėja naujas pagalbininkas – karšto oro gruzdintuvė. Gamintojai žada, kad maistas iš karšto oro gruzdintuvės yra traškus, gardus ir nereikalauja beveik jokio aliejaus. Tačiau kyla klausimas – ar tokia gaminimo technologija tikrai sveikesnė, ar vis dėlto turi paslėptų pavojų mūsų organizmui?
Kaip gaminamas maistas iš karšto oro gruzdintuvės?
Karšto oro gruzdintuvė veikia karšto oro cirkuliacijos principu. Įrenginys kaitina produktus 160–220 °C temperatūroje, dėl ko jie įgauna traškią plutelę. Iš esmės tai primena konvekcinę orkaitę, tik kompaktiškesnę ir greitesnę.
Tokiu būdu paruoštas maistas iš karšto oro gruzdintuvės reikalauja kur kas mažiau aliejaus nei tradicinis kepimas keptuvėje. Būtent dėl šios priežasties daugelis jį renkasi kaip sveikesnę alternatyvą. Vis dėlto reikėtų nepamiršti, kad didelė kaitra pati savaime turi įtakos tam tikrų junginių susidarymui.

Kokie pavojai slypi karšto oro gruzdintuvėje?
Mitybos specialistai perspėja, jog aukštoje temperatūroje kepant produktus susidaro sveikatai žalingos medžiagos:
- akrilamidas – ypač kepant krakmolingas daržoves, tokias kaip bulvės ar morkos,
- heterocikliniai aminai ir policikliniai aromatiniai angliavandeniliai – kepant mėsą,
- glikacijos produktai (AGEs) – siejami su greitesniu organizmo senėjimu bei lėtiniu uždegimu.
Tai reiškia, kad net jei aliejaus sunaudojama mažiau, pats kepimo procesas aukštoje temperatūroje vis tiek gali kelti riziką sveikatai.
Kaip sumažinti riziką gaminant maistą ?
Norint, kad maistas iš karšto oro gruzdintuvės būtų kuo saugesnis ir sveikesnis, specialistai rekomenduoja:
- rinktis vidutinę temperatūrą (160–180 °C), aukštesnę naudoti tik paskutiniam apskrudinimui,
- neperkepti – pernelyg ruda ar juoda plutelė rodo perteklinį junginių susidarymą,
- mėsą marinuoti su citrina, česnaku ar žolelėmis – tai sumažina kenksmingų medžiagų kiekį,
- dažniau rinktis nekraukmolingas daržoves (brokolius, cukinijas, paprikas), kurios tokių junginių beveik nesudaro,
- įvairinti maisto gaminimo būdus: kaitinimą garuose, troškinimą, virimą ar kepimą orkaitėje.
Karšto oro gruzdintuvė iš tiesų padeda sumažinti aliejaus vartojimą ir gali būti patogus prietaisas kasdienėje virtuvėje. Tačiau maistas iš karšto oro gruzdintuvės neturėtų tapti vieninteliu gaminimo būdu. Svarbiausia – saikas, įvairovė ir subalansuota mityba. Tada šis modernus įrenginys gali tapti puikiu pagalbininku, o ne pavojumi sveikatai.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.