Virtuvėje dar vis sklando daugybė „močiutės patarimų“, tačiau ne visi jie tinka šiandienai. Vienas iš tokių – keptuvės valymas druska. Seniau šis būdas tikrai buvo populiarus, nes dauguma namuose turėjo ketaus ar plieninius indus, kuriems ši abrazyvinė priemonė buvo tinkama. Tačiau šiandien, kai dažniausiai naudojame modernesnes dangas, keptuvės valymas druska gali ne tik pakenkti indams, bet ir kelti pavojų sveikatai.
Kodėl keptuvės valymas druska buvo populiarus anksčiau
Dar prieš keliasdešimt metų druska buvo patogus ir pigus būdas nušveisti pridegusį maistą. Senolių rekomendacija paprasta: pusė stiklinės druskos įkaitinama keptuvėje, o vėliau kietu šveistuku išvalomi likučiai. Tokia technika veikė, nes ketaus ar plieniniams indams šiurkštus paviršius nebuvo pavojingas. Tačiau šiais laikais turime daug saugesnių ir efektyvesnių metodų.
Kodėl keptuvės valymas druska kenkia
Įkaitinta druska tampa dar agresyvesniu abrazyvu, galinčiu prasiskverbti į indų mikroįtrūkimus. Tai ypač žalinga moderniems puodams ir keptuvėms su nelipnia danga. Tokie įbrėžimai ilgainiui lemia, kad maistas pradeda svilti, keičiasi jo skonis, o kartais gali būti pažeista ir sveikata – mat įkaitusios pažeistos dangos gali išskirti kenksmingų dalelių.

Keptuvės valymas druska ir ketaus indai
Atrodytų, kad ketaus indai atsparūs viskam, tačiau net ir jiems keptuvės valymas druska nėra pats geriausias sprendimas. Druska gali pažeisti natūralų apsauginį sluoksnį, vadinamą patina, kuris saugo ketaus paviršių nuo rūdžių ir padeda maistui nepridegti. Pažeidus šį sluoksnį, keptuvė taps jautri korozijai ir praras dalį savo savybių.
Saugesni valymo būdai
Norint išvengti dangos pažeidimų, geriausia naudoti šiltą vandenį, kelis lašus indų ploviklio ir minkštą kempinėlę ar mikropluošto šluostę. Jei maistas stipriai pridegė, užtenka keptuvę pamirkyti šiltame muiluotame vandenyje 15–30 minučių. Labai užsispyrusiems nešvarumams galima į vandenį įberti šaukštą sodos, tačiau nereikėtų jos trinti tiesiai ant paviršiaus, nes soda – taip pat abrazyvinė.
Šiandien keptuvės valymas druska daugiau pakenkia nei padeda. Modernios dangos reikalauja švelnesnės priežiūros, todėl verta pamiršti senus patarimus ir rinktis šiuolaikiškus, saugius būdus. Tokiu atveju indai tarnaus ilgiau, o jūsų maistas bus skanesnis ir sveikesnis.
Šaltinis: ukr.media
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.