ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Naudinga » Kaip teisingai kepti žuvį: klaidos, kurių reikėtų vengti
Naudinga

Kaip teisingai kepti žuvį: klaidos, kurių reikėtų vengti

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-08-19
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Kaip teisingai kepti žuvį: klaidos, kurių reikėtų vengti
Kaip teisingai kepti žuvį: klaidos, kurių reikėtų vengti

Kepti žuvį iš pirmo žvilgsnio atrodo paprasta, tačiau net ir patyrusiems šeimininkams pasitaiko klaidų, dėl kurių patiekalas praranda skonį ar maistingąsias medžiagas. Tinkamai paruošta žuvis ne tik džiugina traškia plutele ir švelniu vidumi, bet ir išsaugo daug vertingų maistinių medžiagų – omega-3 riebalų rūgštis bei B grupės vitaminus. Šiame straipsnyje sužinosite, kaip teisingai kepti žuvį ir kokių klaidų vengti.

Kaip teisingai atitirpinti žuvį

Viena dažniausių klaidų – žuvies atitirpinimas karštame vandenyje ar tiesiog ant stalo kambario temperatūroje. Tai sudaro sąlygas greitai daugintis mikroorganizmams. Norint saugiai kepti žuvį, geriausia ją iš šaldiklio perkelti į šaldytuvą – nors tai trunka ilgiau, bet produktas išlieka šviežias ir saugus. Skubant galima pasinaudoti sandariu maišeliu ir ledo vandeniu arba mikrobangų krosnelės „defrost“ funkcija, tačiau tokiu atveju žuvį būtina kepti iš karto.

Žuvies marinavimas prieš kepimą

Norint, kad žuvis būtų sultinga, prieš kepimą ją verta pamarinuoti. Populiariausias būdas – sūrymo tirpalas, kuris padeda išlaikyti drėgmę ir pagerina skonį. Galima rinktis ir sausą sūdymą – pabarstyti druska bent pusvalandžiui. Į marinatus verta įmaišyti citrinos sulčių, kurios pagerina tekstūrą, mažina žuvies kvapą ir suteikia gaivumo. Skonį dar labiau praturtins pipirai, paprika, česnakas, imbieras, krapai ar petražolės.

Tinkamos keptuvės ir aliejaus pasirinkimas kepant žuvį

Norint tinkamai kepti žuvį, būtina gerai įkaitinti keptuvę – tik tuomet susidarys gardi plutelė. Geriausiai tinka ketaus ar nerūdijančio plieno keptuvės su storu dugnu. Aliejus taip pat svarbus – rinkitės tokį, kuris turi aukštą degimo temperatūrą, pavyzdžiui, rafinuotą saulėgrąžų ar rapsų aliejų.

Taip pat skaitykite

Makaronai su špinatų ir šoninės padažu
Makaronai su špinatų ir šoninės padažu
2025-06-05
Traški vištiena kepta orkaitėje
Traški vištiena kepta orkaitėje
2025-06-25
Mandarinų ir migdolų pyragas
Mandarinų ir migdolų pyragas
2025-10-28
Virti burokėliai. Kaip tai atlikti patogiausiu būdu?
Virti burokėliai. Kaip tai atlikti patogiausiu būdu?
2025-11-14
Tinkamos keptuvės ir aliejaus pasirinkimas kepant žuvį

Kiek žuvies kepti vienu metu

Nereikėtų perkrauti keptuvės. Jei žuvies gabaliukai sugula per arti, temperatūra krenta ir vietoj kepimo vyksta troškinimas. Kad kepti žuvį būtų paprasčiau, verčiau gaminti keliais etapais – taip gabaliukai įgaus traškią plutelę ir vienodai iškeps.

Tinkamas kepimo laikas

Per ilgai kepant žuvis praranda sultis ir tampa sausa. Taisyklė paprasta: 1 cm storio žuvies reikia kepti apie 4 minutes – pusę laiko iš vienos pusės, pusę – iš kitos. Geriausia naudoti maisto termometrą – žuvis būna paruošta, kai vidinė temperatūra siekia 63 °C. Po kepimo verta palikti žuvį „pailsėti“ minutę kitą – taip ji išlaikys daugiau sulčių.

Kaip elgtis su žuvies oda

Oda ne tik suteikia traškumą, bet ir saugo naudingąsias medžiagas – omega-3 riebalų rūgštis ir kolageną. Jei mėgstate žuvį be odos, ją geriausia nulupti po kepimo, nes tada ji lengviau atsiskiria ir nesugadina gabaliuko formos.

Šaltinis: ukr.media

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:aliejusKeptuvėŽuvis

AutoriusSaulena
Sveiki! Aš – Saulena, rašau straipsnius Ub.lt portale. Labiausiai domiuosi psichologijos temomis ir sveika gyvensena. Mano tikslas – ne tik sudominti skaitytojus, bet ir padėti geriau pažinti save, rasti praktiškų patarimų emocinei bei fizinei gerovei ir atsakymų į kasdien kylančius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kaip išvalyti plyteles nuo kalkių: patyrusios namų šeimininkės įvardijo geriausius būdus
Gyvenimas

Kaip išvalyti plyteles nuo kalkių: patyrusios namų šeimininkės įvardijo geriausius būdus

Morkų tortas su kreminio sūrio kremu – šventinio stalo puošmena
Desertai

Morkų tortas su kreminio sūrio kremu – šventinio stalo puošmena

Šaldytos tešlos desertas su mėlynėmis ir grietinėle
Desertai

Šaldytos tešlos desertas su mėlynėmis ir grietinėle

Trumpi žingsniai, kaip išgyventi artimo žmogaus išdavystę
Gyvenimas

Trumpi žingsniai, kaip išgyventi artimo žmogaus išdavystę

4 pesimisto bruožai: išmokite juos atpažinti
Gyvenimas

4 pesimizmo bruožai: išmokite juos atpažinti

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?