ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Gyvenimas » Pasitikrinkite ar gerai pažįstate grybus. Šį grybą painioja net ir patyrę grybautojai
Gyvenimas

Pasitikrinkite ar gerai pažįstate grybus. Šį grybą painioja net ir patyrę grybautojai

Miglė Staknytė
Autorius Miglė Staknytė
Publikuota: 2025-08-23
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Pasitikrinkite ar gerai pažįstate grybus. Šį grybą painioja net ir patyrę grybautojai
Pasitikrinkite ar gerai pažįstate grybus. Šį grybą painioja net ir patyrę grybautojai

Rudenėjantys miškai kviečia į grybavimo žygį – ore jaučiamas drėgnas lapų ir samanų kvapas, o po medžių šakomis slenka smalsūs grybautojai. Tačiau net patyrusiems rinkėjams ši kelionė gali būti rizikinga: populiarioji voveraitė turi nenaudingą „dvynę“, kurią lengva supainioti. Miško specialistai ragina ne tik mėgautis sezono džiaugsmais, bet ir atidžiai rinkti grybus tikrinant kiekvieną, dedamą į krepšelį.

„Pavojingos klaidos“ – miško specialistų perspėjimas

Miškininkai dažnai dalijasi įspėjimais socialiniuose tinkluose, atkreipdami dėmesį į grybų panašumus, galinčius kainuoti sveikatą. „Sezono metu miškai pilni entuziastingų rinkėjų. Bet ne visi žino, kad net ir patyrę grybautojai daro klaidų – kartais labai pavojingų“, – rašo specialistai viename pranešime. Šįkart jie išsamiai aptarė voveraitę ir jos dažniausiai painiojamą kopiją – netikrąją voveraitę (Hygrophoropsis aurantiaca). Alyvinis įlakabūdis (Omphalotus olearius arba „Jack o’Lantern”) taipat į valgomą voveraitę labai panašus, tačiau nuodingas grybas, Lietuvoje beveik nepasitaiko.

Rinkėjams svarbiausia taisyklė yra paprasta: jei kyla nors menkiausia abejonė, geriau grybą palikti miške. Viena klaida gali baigtis rimtais apsinuodijimais, o kartais ir mirtimi. Miško ekspertai pabrėžia, kad atidžiai stebėti grybų struktūrą, spalvą ir kvapą yra būtina, ypač kai šalia voveraičių auga panašūs, bet mums iki galo neaiškūs grybai.

Kaip atskirti voveraitę nuo netikrosios voveraitės?

Voveraitė ir Hygrophoropsis aurantiaca gali būti labai panašios – abu grybai ryškiai oranžinės spalvos, tačiau smulkūs skirtumai gali išgelbėti nuo nenaudingų grybų prisirinkimo į krepšį. Grybų ekspertai pažymi kelis svarbiausius požymius:

Taip pat skaitykite

Kaip laikyti kopūstus, kad jie ilgiau išliktų švieži?
Kaip laikyti kopūstus, kad jie ilgiau išliktų švieži?
2025-11-11
Pasirinkite drugelį ir sužinokite, kas slypi jūsų pasąmonėje
Pasirinkite drugelį ir sužinokite, kas slypi jūsų pasąmonėje
2025-10-21
Ar kada nors jautėtės įstrigę savo mintyse? Sužinokite, kaip išvengti tunelinio mąstymo spąstų
Ar kada nors jautėtės įstrigę savo mintyse? Sužinokite, kaip išvengti tunelinio mąstymo spąstų
2025-11-26
Ar po skalbimo drabužiai turi nemalonų kvapą?
Ar po skalbimo drabužiai turi nemalonų kvapą? Šis triukas padės ir nieko nekainuos
2025-09-21
  • Voveraitės kepurėlė yra minkšta, su banguotais kraštais, o apatinėje pusėje – „netikros“ gyslos, storos ir šakotos, primenančios išraiškingas linijas.
  • Hygrophoropsis aurantiaca turi ploną, trapų kepurėlės audinį ir tikras gyslas – tiesias, lengvai atskiriamas nuo kepurėlės.

Šie skirtumai padeda apsisaugoti nuo netinkamų grybų prisirinkimo, nes Hygrophoropsis aurantiaca gali sukelti virškinimo trakto sutrikimus. Net vienas neatsargus grybas krepšelyje gali paveikti skrandį ir žarnyną, sukeldamas pykinimą, vėmimą ar viduriavimą.

Pasitikrinkite ar gerai pažįstate grybus. Šį grybą painioja net ir patyrę grybautojai. Netikroji voveraitė

Voveraitės – skanios ir naudingos

Voveraitės yra ne tik gražios, bet ir vertingos maistui. Šie grybai turi švelnų vaisių aromatą, primenantį abrikosus, ir puikiai tinka kepti, troškinti ar marinuoti. Jie praturtina omletus, padažus, salotas ir kitus patiekalus, suteikdamos jiems išskirtinį skonį.

Be malonaus skonio, voveraitės yra puikus vitaminų ir maistinių medžiagų šaltinis. Jose gausu A, C, D, E grupių vitaminų, B grupės vitaminų ir skaidulų. Šie grybai yra mažai kaloringi – 100 gramų voveraičių turi tik 38 kcal – ir turi labai žemą glikemijos indeksą (2), todėl puikiai tinka tiek sveikos mitybos, tiek veganiškam ar vegetariškam meniu. Be to, voveraitės yra geras baltymų šaltinis, padedantis subalansuoti mitybą be mėsos.

Saugus grybavimas: patarimai pradedantiesiems ir patyrusiems

Kad grybavimas būtų malonus ir saugus, verta laikytis kelių pagrindinių taisyklių, iš anksto pasiruošti, atidžiai stebėti aplinką ir niekada neskubėti renkant grybus:

  • Stebėkite detales. Patikrinkite kepurėlės formą, gyslų tipą ir grybų audinį.
  • Neimkite neaiškių grybų. Geriau praleisti galimą valgymo grybą, nei rizikuoti apsinuodijimu.
  • Naudokite atskirą krepšį. Rinkdami grybus, neleiskite nuodingiems grybinėms liečiasi su valgomuosius – tai apsaugos nuo netyčinių nuodų likučių.
  • Išmokite atpažinti kvapą. Voveraitės turi malonų vaisių aromatą, o netikrosios voveraitės dažniausiai kvepia neutraliai arba net šiek tiek aštriai.

Miško specialistai taip pat primena, kad mokymasis ir praktika yra geriausias būdas įgyti pasitikėjimą. Kiekvienas grybautojas turėtų nuolat atnaujinti žinias apie pavojingus grybus ir naudotis patikimais identifikavimo šaltiniais.

Rudens miškas – ne tik spalvingų lapų grožis, bet ir didelis atsakingumo testas grybautojams. Voveraitės džiaugsmas ir nuodingų dvynių pavojus primena, kad net smagiausias laisvalaikis gali virsti rimta pamoka, jei nepaisome elementarių saugumo taisyklių.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Taip pat skaitykite

Kokie ženklai rodo, kad moteris yra išsekusi ir nelaiminga?
Kokie ženklai rodo, kad moteris yra išsekusi ir nelaiminga?
2025-09-26
10 klausimų partneriui, kuriuos reikia užduoti prieš susituokiant
10 klausimų partneriui, kuriuos reikia užduoti prieš susituokiant
2025-08-08
Gedulas: ką svarbu žinoti apie skirtingas jo formas
Gedulas: ką svarbu žinoti apie skirtingas jo formas
2025-07-06
Nedarykite šios klaidos po skalbimo, kitaip jums teks atseikėti nemažai pinigų už remontą
Nedarykite šios klaidos po skalbimo, kitaip jums teks atseikėti nemažai pinigų už remontą
2025-09-14
ŽYMOS:grybaiNetikroji voveraitėnuodingi grybaivoveraitės

AutoriusMiglė Staknytė
Esu Miglė Staknytė – rašau apie gyvenimą, žmones ir madą bei patarimus, skirtus visiems namų mylėtojams ir puoselėtojams. Mane įkvepia kasdienybėje slypintys pasakojimai, įdomūs charakteriai ir naudinga informacija, kuria galiu pasidalinti su jumis. Tikiu, kad kiekvienas straipsnis gali sudominti ir įkvėpti.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Japonija be gatvių pavadinimų: kaip žmonės randa kelią
Įdomu

Japonija be gatvių pavadinimų: kaip žmonės randa kelią

Lietiniai blynai iš pilno grūdo miltų
Blynai

Lietiniai blynai iš pilno grūdo miltų – skanūs ir naudingesni pusryčiai garantuoti

Ar darbo vietos išvaizda veikia jūsų gerovę?
Įdomu

Ar darbo vietos išvaizda veikia jūsų gerovę?

Gestų kalba: jos atsiradimo ir paplitimo pasaulyje istorija.
Įdomu

Gestų kalba: jos atsiradimo ir paplitimo pasaulyje istorija

Lieknėjimo revoliucija: mokslas įrodo, kad maisto apdorojimas svarbiau nei kalorijos
Sveikata ir grožis

Lieknėjimo revoliucija: mokslas įrodo, kad maisto apdorojimas svarbiau nei kalorijos

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?