Duona yra dažnas mūsų mitybos elementas, tačiau netinkamas jos vartojimas gali tapti viena iš svorio priaugimo priežasčių. Daugelis žmonių neįvertina, kaip svarbu rinktis tinkamą duoną ir valgyti ją saikingai. Šiame straipsnyje aptarsime, kaip duona gali paveikti mūsų svorį ir kokių klaidų reikėtų vengti.
Netinkamo tipo duonos pasirinkimas
Vienas iš pagrindinių veiksnių, galinčių lemti svorio priaugimą dėl duonos, yra jos tipo pasirinkimas. Baltos duonos vartojimas, kuris yra gausus cukraus ir riebalų, greitai pakelia cukraus kiekį kraujyje, stimuliuoja apetitą ir skatina riebalų kaupimąsi. Todėl geriau rinktis duoną, pagamintą iš viso grūdo miltų, kuriuose yra daugiau skaidulų, baltymų ir svarbių maistinių medžiagų, padedančių kontroliuoti svorį ir suteikiančių sotumo jausmą. Taip pat rekomenduojama rinktis rugių arba sėlenų duoną, nes jos turi mažiau kalorijų ir daugiau naudingų medžiagų.
Duona su pridėtu cukrumi
Parduodama duona dažnai turi pridėto cukraus, ypač aukštos fruktozės kukurūzų sirupo, kuris ne tik padidina kalorijų kiekį, bet ir sukelia staigius cukraus lygio svyravimus kraujyje. Tai gali sukelti apetito padidėjimą ir, ilgainiui, padėti priaugti svorio. Renkantis duoną, verta atidžiai tikrinti etiketę ir pasirinkti produktus, kuriuose yra ne daugiau kaip 5 gramai pridėto cukraus per porciją.

Duonos vartojimas kartu su per daug angliavandenių turinčiais produktais
Vienas iš dažnų klaidų – per daug angliavandenių viename valgyme. Pvz., suvalgę duoną kartu su makaronais ar bulvėmis, galite nesąmoningai padidinti savo kalorijų vartojimą, kas ilgainiui gali lemti svorio augimą. Rekomenduojama valgyti tik vieną angliavandenių šaltinį per valgį, kad būtų išlaikyta pusiausvyra ir normalizuotas cukraus kiekis kraujyje.
Per didelis duonos kiekis
Kadangi duona, net ir pagaminta iš viso grūdo, yra kalorijų šaltinis, svarbu suvartoti ją saikingai. Dažnai, valgydami duoną kaip užkandį ar kartu su sūriu ir sviestu, mes nesuvokiame, kad valgome daug kalorijų, o tai gali lemti svorio priaugimą. Svarbu ne tik pasirinkti teisingą duoną, bet ir kontroliuoti jos kiekį.
Duona prieš miegą
Vengti duonos vartojimo vakare yra dar viena svarbi taisyklė. Vakare organizmas naudoja mažiau energijos, o tai reiškia, kad perteklinės kalorijos gali lengviau būti kaupiamos kaip riebalai. Be to, valgant duoną vakare, ypač su riebiais priedais kaip sviestas ar dešra, gali sutrikti miegas, o tai dar labiau padidina apetitą kitą dieną.
Šaltinis: loseit.com
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.