ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Baltojo ir rudojo cukraus skirtumai: Kuris yra sveikesnis pasirinkimas?
Sveikata ir grožis

Baltojo ir rudojo cukraus skirtumai: Kuris yra sveikesnis pasirinkimas?

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-08-24
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Baltojo ir rudojo cukraus skirtumai: Kuris yra sveikesnis pasirinkimas?
Baltojo ir rudojo cukraus skirtumai: Kuris yra sveikesnis pasirinkimas?

Nors baltojo ir rudojo cukraus spalva, skonis ir poveikis organizmui skiriasi, daugelis klausia, kuris iš jų yra sveikesnis. Šiame straipsnyje aptarsime pagrindinius skirtumus tarp šių dviejų cukraus rūšių ir pažiūrėsime, kurioje pusėje yra sveikatos nauda.

Pagrindiniai skirtumai tarp baltojo ir rudojo cukraus

Baltoji, šviesiai ruda ir tamsiai ruda cukraus rūšys visi kyla iš tų pačių augalų – cukranendrių ar cukrinių runkelių. Tačiau jų perdirbimo procesai šiek tiek skiriasi, todėl jie turi skirtingas tekstūras, skonius ir kulinarinius panaudojimus.

Baltas cukrus yra rafinuotas produktas, pagamintas iš cukranendrių arba cukrinių runkelių. Jis valomas nuo nešvarumų, o melasa – tamsus sirupas, susidarantis per gamybą – beveik visiškai pašalinama.

Rudas cukrus, pagal JAV Žemės ūkio departamento (USDA) informaciją, turi tam tikrą kiekį melasos. Jis gali būti:

Taip pat skaitykite

Krapai ir jų naudingos savybės bei panaudojimas
Krapų nauda ir žala: kam šis prieskonis tinka, o kam – ne?
2025-07-24
Meditacija keičianti gyvenimus. Ar išdrįsite priimti sėkmę ir gausą?
Meditacija keičianti gyvenimus. Ar išdrįsite priimti sėkmę ir gausą?
2025-08-20
Nugaros skausmui malšinti – ne tik vaistai: naujas tyrimas atskleidžia proto galią
Nugaros skausmui malšinti – ne tik vaistai: naujas tyrimas atskleidžia proto galią
2025-07-04
Odontologai atskleidė tikrą natūralių dantų balinimo priemonių poveikį dantims.
Odontologai atskleidė tikrą natūralių dantų balinimo priemonių poveikį dantims
2025-07-17
  • Neperdirbtas, kai melasos lieka natūrali spalva po minimalaus apdorojimo.
  • Perdirbtas su pridedama melasa, dažniausiai pramoniniame gamyboje.
Pagrindiniai skirtumai tarp baltojo ir rudojo cukraus

Kuris cukrus yra sveikesnis?

Rudas cukrus turi keletą mineralų, tokių kaip kalcis, magnis, kalis ir geležis, nes gamybos proceso metu jis susmulkintas. Tačiau jų kiekis yra toks mažas, kad neturi reikšmingo poveikio organizmui. Kad gautumėte pastebimą naudą, reikėtų suvalgyti pavojingai daug cukraus.

Tuo tarpu baltasis cukrus beveik visiškai susideda iš sacharozės ir neturi papildomų maistinių medžiagų.

Abu cukraus tipai yra greiti angliavandeniai, kurie greitai pakelia gliukozės kiekį kraujyje. Tai reiškia, kad nors rudas cukrus turi šiek tiek daugiau mikroelementų, jis nesuteikia jokios tikros sveikatos naudos.

Cukraus vartojimo poveikis sveikatai

Pagal Ligos kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) rekomendacijas, geriausia riboti visų rūšių cukraus vartojimą, nes jis yra susijęs su didesne rizika susirgti:

  • Diabetu
  • Širdies ligomis
  • Aukštu kraujo spaudimu
  • Nutukimu

Tiek baltasis, tiek rudas cukrus turi neigiamą poveikį organizmui, ypač kai vartojama per daug.

Cukraus alternatyvos

Jei norite sumažinti cukraus kiekį savo mityboje, galite pabandyti naudoti trečdaliu mažiau cukraus nei nurodyta recepte. Tai ne tik sumažins cukraus kiekį, bet ir kalorijų kiekį. Kitos alternatyvos apima:

  • Medus
  • Klevų sirupas
  • Kokosų cukrus
  • Vaisių sulčių koncentratai
  • Stevia

Šaltinis: rbc.ua

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Taip pat skaitykite

Biotinas: svarbiausi faktai apie jį
Biotinas (Vitaminas B7): svarbiausi faktai apie šį sveikatai naudingą vitaminą
2025-07-25
3 augalai padeda mažinti stresą
Ekspertai įvardijo 3 kambarinius augalus, padedančius kovoti su stresu
2025-06-20
Šaltas dušas – greitas kelias į geresnę savijautą ar madinga beprotybė
Šaltas dušas – greitas kelias į geresnę savijautą ar madinga beprotybė
2025-06-11
Mityba menopauzės metu: kokie produktai padeda palengvinti simptomus?
Mityba menopauzės metu: kokie produktai padeda palengvinti simptomus?
2025-08-08
ŽYMOS:Baltasis cukruscukrusrudasis cukrus

AutoriusSaulena
Sveiki! Aš – Saulena, rašau straipsnius Ub.lt portale. Labiausiai domiuosi psichologijos temomis ir sveika gyvensena. Mano tikslas – ne tik sudominti skaitytojus, bet ir padėti geriau pažinti save, rasti praktiškų patarimų emocinei bei fizinei gerovei ir atsakymų į kasdien kylančius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Jūros gėrybių apkepas su karamelizuotais obuoliais
Receptai

Jūros gėrybių apkepas su karamelizuotais obuoliais

Natūralūs saldikliai: kurie yra sveikiausi?
Sveikata ir grožis

Natūralūs saldikliai: kurie yra sveikiausi?

9 svarbiausi mėlynių privalumai sveikatai
Sveikata ir grožis

9 svarbiausi mėlynių privalumai sveikatai

Baskų sūrio pyragas su baltuoju šokoladu
Desertai

Baskų sūrio pyragas su baltuoju šokoladu

Mokslininkai atskleidė: „zombinės“ odos ląstelės nevienodos
Įdomu

Mokslininkai atskleidė: ne visos „zombinės“ odos ląstelės vienodos – atrasti trys skirtingi tipai

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?