ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Naudinga » Didžiausia klaida kepant dešreles ant grotelių: kodėl vienas įprotis gadina skonį
Naudinga

Didžiausia klaida kepant dešreles ant grotelių: kodėl vienas įprotis gadina skonį

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-08-26
Komentarų: 0
4 min. skaitymo

Vasara neįsivaizduojama be grilio kvapo, draugų juoko ir dūmų dvelksmo. Ant grotelių pirmiausia nugula dešrelės – klasikinis pasirinkimas tiek kiemo vakarėliams, tiek šeimos išvykoms. Tačiau net ir šis paprastas malonumas slepia gudrybių. Viena iš jų – pjauti ar nepjauti dešrelę prieš kepant. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad įpjovimai padeda iškepti greičiau ir gražiau, tačiau ekspertai įspėja: tai bene didžiausia klaida kepant dešreles ir išties galinti sugadinti skonį.

Didžiausia klaida kepant dešreles ant grotelių: kodėl vienas įprotis gadina skonį
Didžiausia klaida kepant dešreles ant grotelių: kodėl vienas įprotis gadina skonį

Ar tikrai būtina įpjauti dešrelę?

Šis klausimas grilio entuziastus skaldo taip pat, kaip diskusijos apie ananasą ant picos. Vieni tvirtina, kad be gilių pjūvių kepti tiesiog negalima – juk taip greičiau ir „gražiau“. Kiti – kategoriškai priešinasi, laikydami tai kulinariniu nusikaltimu. Pastarųjų argumentai paremti ne tik tradicija, bet ir mokslu.

Dešrelė nėra vien mėsos gabaliukas. Jos sultingumą ir skonį daugiausia lemia riebalai, kurie šildami išskiria aromatą, suteikia minkštumo bei malonų skonį. Kai ją įpjaunate, riebalai turi atvirą kelią išbėgti lauk. Rezultatas – sausa, praradusi skonio gilumą dešrelė, kurios traški plutelė tėra apgaulingas įspūdis.

Kodėl riebalai tokie svarbūs?

Riebalai yra tarsi skonio nešėjai. Jie padeda prieskoniams atsiskleisti, sujungia mėsos struktūrą ir suteikia tą nepamirštamą aromatą, dėl kurio dešrelė tampa tikru grilio karaliumi. Kai riebalai išbėga per gilius pjūvius, net ir aukščiausios kokybės produktas tampa blankus. Tad jei investuojate į dešreles su kruopščiai parinktais prieskoniais ir tinkamu riebalų kiekiu, jų įpjovimas reiškia tiesioginę skonio vagystę.

Taip pat skaitykite

Žieminiai kopūstai tinginiams: paprasta paruošti ir tiesiog pasakiškai skanu!
Žieminiai kopūstai tinginiams: paprasta paruošti ir tiesiog pasakiškai skanu!
2025-10-08
Morkų tortas su mažesniu cukraus kiekiu
Morkų tortas su mažesniu cukraus kiekiu
2025-07-22
Nekeptas sūrio ir kondensuoto pieno tortas
Nekeptas sūrio ir kondensuoto pieno tortas
2025-06-28
Ką daryti, kad sultinyje esanti mėsa būtų skani?
Ką daryti, kad sultinyje esanti mėsa būtų skani?
2025-08-30

„Bet juk ji vis tiek sprogsta…“

Taip, tiesa – net ir neįpjauta dešrelė gali sprogti kepant. Tačiau čia slypi esminis skirtumas. Natūralus sprogtelėjimas įvyksta tik tada, kai riebalai jau būna dalinai atlikę savo darbą – suteikę mėsai skonį ir drėgmę. Tuo tarpu gilūs įpjovimai veikia kaip atviros durys: riebalai išteka dar neatskleidę viso potencialo.

Jei vis dėlto nerimaujate dėl netikėto „sprogimo“, yra paprastesnis sprendimas. Pakanka lengvai subadyti dešrelę šakute ar dantų krapštuku keliose vietose. Tokie maži taškeliai leis garams išeiti, bet neleis riebalams masiškai išbėgti.

Didžiausia klaida kepant dešreles ant grotelių: kodėl vienas įprotis gadina skonį. Dešrelės paruošimo metodai

Skonis – irgi skonio reikalas

Žinoma, maisto gamyba nėra matematika. Jei mėgstate sausoką, stipriai apskrudusią dešrelę su traškiais galais – galite pjauti ir toliau. Grilis pirmiausia turi būti malonumas, o ne kulinarinis egzaminas. Tačiau jei siekiate maksimalaus sultingumo patirties, verta bent kartą pabandyti kepti neįpjautą dešrelę. Labai tikėtina, kad prie seno įpročio nebegrįšite.

Papildomi triukai tobulesniam skoniui

Norint, kad dešrelė atsiskleistų visu grožiu, svarbus ir kepimo būdas. Ekspertai pataria kepti ant vidutinės kaitros, o ne iškart ant žarijų liepsnos. Taip ji spės tolygiai iškepti viduje, o išorė taps maloniai traški, bet neapdegusi. Be to, verta neskubėti – kuo lėčiau riebalai sušyla, tuo geriau jie išskiria skonį ir kvapą.

Dar vienas patarimas – nenaudoti peilio ar šakutės dešrelės vartymui. Kiekvienas pradūrimas yra dar viena skylė, per kurią išbėga sultys. Vietoj to geriau naudoti žnyples – jos padės išsaugoti visą sultingumą.

Išvada: mažiau pjūvių – daugiau skonio

Dešrelė ant grotelių yra paprastas patiekalas, tačiau jo skonis labai priklauso nuo smulkmenų. Įpjovimai gali atrodyti nekaltas įprotis, bet iš tiesų jie išplauna visą skonį. Tad jei norite nustebinti svečius ir pajusti tikrą grilio magiją, geriau pasitikėkite natūraliu dešrelės procesu. Tegul riebalai atlieka savo darbą, o jūs mėgaukitės sultinga, aromatinga ir nepriekaištingai iškepusia klasika.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:dešrelėsGriliuspatarimai

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kokie 5 maisto produktai padės greitai priaugti svorio: mitybos specialistų rekomendacijos
Sveikata ir grožis

Kokie 5 maisto produktai padės greitai priaugti svorio: mitybos specialistų rekomendacijos

Obuoliai - maistingumas ir nauda sveikatai
Sveikata ir grožis

Obuoliai – maistingumas ir nauda sveikatai

Nepaaiškinamas skausmas ir pavėluota diagnozė – kas iš tiesų slepiasi už endometriozės?
Sveikata ir grožis

Nepaaiškinamas skausmas ir pavėluota diagnozė – kas iš tiesų slepiasi už endometriozės?

Stevija ar agavų sirupas: kuris saldiklis išties geresnis jūsų sveikatai?
Sveikata ir grožis

Stevija ar agavų sirupas: kuris saldiklis išties geresnis jūsų sveikatai?

Ar tiesa, kad matcha ir kava sukelia geležies trūkumą?
Sveikata ir grožis

Ar tiesa, kad matcha ir kava sukelia geležies trūkumą?

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?