ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Gydytojas papasakojo, kodėl vištieną vertėtų valgyti ne dažniau nei tris kartus per savaitę
Sveikata ir grožis

Gydytojas papasakojo, kodėl vištieną vertėtų valgyti ne dažniau nei tris kartus per savaitę

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-08-27
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Gydytojas papasakojo, kodėl vištieną vertėtų valgyti ne dažniau nei tris kartus per savaitę
Gydytojas papasakojo, kodėl vištieną vertėtų valgyti ne dažniau nei tris kartus per savaitę

Vištiena yra produktas, kurį į savo mitybos racioną įtraukia dažnas žmogus. Šis produktas ypač aktualus sportuojantiems, nes nedideliame paukštienos gabalėlyje (100 gramų) galima rasti net apie 15 gramų baltymų. Vis dėlto, neretai kyla klausimas, kaip dažnai vištiena turėtų atsidurti ant mūsų stalo.

Kodėl nereikėtų valgyti vištienos kasdien?

Chirurgas Aleksandras Umnovas pabrėžė, kad jei žmogus reguliariai nesitreniruoja, vištieną patartina valgyti ne dažniau nei tris kartus per savaitę. Pasak gydytojo, per didelis šio produkto vartojimas gali padidinti urolitiazės (inkstų akmenligės) bei širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Ką reikėtų žinoti apie vištienos odą?

Ekspertas pataria prieš gaminant pašalinti vištienos odą. Joje kaupiasi ne tik riebalai, bet ir toksinai, kurie gali pakenkti sveikatai. Be to, kepant su oda, į organizmą patenka daugiau kenksmingų medžiagų.

Saugiausi vištienos paruošimo būdai

Vištieną geriausia virti arba troškinti. Nors ant grotelių kepta mėsa kvepia itin viliojančiai, toks maistas gali būti žalingas sveikatai. Kepant aukštoje temperatūroje susidaro kancerogeninės medžiagos, kurios ilgainiui didina vėžio riziką.

Taip pat skaitykite

Kiaušiniai ir jų naudingosios medžiagos
Kokiuose kiaušiniuose slepiasi didžiausia nauda? Atsako ekspertai
2025-07-29
Drėkikliai veidui
Geriausi 2024-ųjų veido odą drėkinantys kremai: dermotologų rekomendacijos
2025-07-12
Maisto produktai galintys padėti reguliuoti kraujospūdį
Maisto produktai galintys padėti reguliuoti kraujospūdį
2025-07-10
Blakstienų laminavimas: tamsioji pusė, apie kurią daug kas nutyli
Blakstienų laminavimas: tamsioji pusė, apie kurią daug kas nutyli
2025-07-22

Antibiotikai ir vištienos kokybė

Svarbu rinktis patikimose vietose parduodamą vištieną. Jei paukštiena užauginta naudojant antibiotikus, kyla pavojus, kad organizme gali išsivystyti antibiotikams atsparios bakterijos. Tai viena iš priežasčių, kodėl rekomenduojama pirkti tik iš patikimų tiekėjų ar ekologiškų ūkių.

Ko vengti vartojant vištieną?

Gydytojas primena, kad griežtai draudžiama valgyti žalią vištieną ar jos faršą. Neapdorotoje mėsoje gali būti pavojingų bakterijų, tokių kaip salmonelės ar kampilobakterijos, kurios sukelia apsinuodijimą maistu.

Kuo galima pakeisti vištieną?

Norint sumažinti vištienos vartojimą, galima į racioną įtraukti kitų baltymų šaltinių: žuvį, kiaušinius, ankštines daržoves, liesą jautieną ar tofu. Įvairovė mityboje padeda ne tik išvengti ligų, bet ir aprūpina organizmą skirtingomis maistinėmis medžiagomis.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:mitybasveikatavištiena

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Pavojingos grožio tendencijos internete: dermatologai įspėja, ko geriau vengti
Sveikata ir grožis

Pavojingos grožio tendencijos internete: dermatologai įspėja, ko geriau vengti

Būkite budrūs, šie juodi kirminai gali numarinti jūsų daržo augalus. Kraujažolinis gubrys, Galeruca tanaceti. Šaltinis: ukininkopatarejas.lt
Sodas ir daržas

Būkite budrūs, šie juodi kirminai gali numarinti jūsų daržo augalus

Karamelinė bananų duona: šefės receptas
Desertai

Karamelinė bananų duona: garsi šefė dalijasi savo receptu

Grikių lukštai, kur panaudoti ir kokią naudą jie turi žmogui bei augalams
Gyvenimas

Grikių lukštai: kur panaudoti ir kokią naudą jie turi žmogui bei augalams

5 gudrybės, kurios padės atsikratyti potraukio saldumynams
Gyvenimas

5 gudrybės, kurios padės atsikratyti potraukio saldumynams

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?