ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » 8 augalinės kilmės maisto produktai, turintys daugiau baltymų nei kiaušinis
Sveikata ir grožis

8 augalinės kilmės maisto produktai, turintys daugiau baltymų nei kiaušinis

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-08-27
Komentarų: 0
4 min. skaitymo

Kiaušiniai – populiarus baltymų šaltinis, ir tai suprantama. Jie universalūs, lengvai įtraukiami į daugelį patiekalų. Vienas didelis kiaušinis suteikia 6 gramus baltymų. Tačiau, jei ieškote kitų baltymų šaltinių, ypač augalinės kilmės, turite daugybę puikių alternatyvų. Augalinė mityba turi daugybę privalumų, įskaitant sumažintą diabeto, uždegimų ir vėžio riziką. Pristatome 8 augalinės kilmės produktus, turinčius daugiau baltymų nei kiaušiniai, taip pat skaidulų, vitaminų ir mineralų.

8 augalinės kilmės maisto produktai, turintys daugiau baltymų nei kiaušinis
8 augalinės kilmės maisto produktai, turintys daugiau baltymų nei kiaušinis

Seitanas (kviečių baltymai) turi daugiau baltymų

Seitanas, dar žinomas kaip gyvybiškai svarbus kviečių glitimas, užima pirmąją vietą kaip augalinis produktas, turintis daugiau baltymų nei kiaušinis – 17 gramų baltymų 56 gramų porcijoje. Šis sotus ir kramtomas augalinis baltymas tradiciškai gaminamas minkant kvietinių miltų tešlą ir nuplaunant krakmolą. Galite naudoti glitimo miltus, kad pasigamintumėte naminį seitaną su pasirinktomis žolelėmis, prieskoniais ar sultiniu. Seitaną galima pjaustyti juostelėmis, gabalėliais ir dėti į takus, kari ir salotas.

Tempeh (fermentuotos sojos pupelės)

Jei mėgstate tofu, bet norite išbandyti ką nors kitą, rinkitės tempeh – tvirtesnį ir riešutų skonio produktą, pagamintą iš natūraliai fermentuotų sojų pupelių. Kaip ir tofu, tempeh yra pilnavertis augalinis baltymas su visomis nepakeičiamomis amino rūgštimis, siūlantis 17 gramų baltymų pusės puodelio porcijoje. Tempeh tinka salotoms, dubenėliams, troškiniams ir takams.

Lęšiai turi daugiau baltymų

Lęšiai yra maži, apvalūs ankštiniai augalai, būnantys įvairių spalvų – raudoni, geltoni, juodi, rudi ir žali. Nepamirškite jų maistinės vertės dėl mažo dydžio. Lęšiai yra sotus augalinis baltymas, turintis 18 gramų baltymų viename virtame puodelyje. Jie taip pat turtingi skaidulomis ir turi žemą glikemijos indeksą, padedantį kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje.

Taip pat skaitykite

Kaip atkurti žarnyno sveikatą po antibiotikų: patarimai
Kaip atkurti žarnyno sveikatą po antibiotikų: naudingi patarimai ir mitybos rekomendacijos
2025-07-05
Žarnyno sveikata ir svarba
Kaip žarnyno sveikata gali pakeisti bendrą žmogaus savijautą?
2025-08-19
Kodėl verdant sriubą nereikėtų jos pervirti?
Kodėl verdant sriubą nereikėtų jos pervirti?
2025-09-19
Rudens gėrybės
Šie rudeniniai maisto produktai gali padėti numesti svorio ir pagerinti jūsų sveikatą
2025-09-08

Kanapių sėklos

Kanapių sėklos yra negydomosios kanapės augalo sėklos. Trys šaukštai sėklų turi 9 gramus baltymų. Kanapių sėklos yra puikus magnio šaltinis, būtinas imuninei, raumenų ir nervų sveikatai, ir turtingas cinko šaltinis, svarbus žaizdų gijimui ir kraujo krešėjimui. Sėklas galima dėti į jogurtą, avižinius dribsnius, kokteilius, salotas.

Edamame turi daugiau baltymų

Edamame yra žalios jaunos sojos pupelės, parduodamos ankštyse arba be jų. Pusė puodelio edamame suteikia beveik 10 gramų baltymų. Edamame taip pat gali padėti sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį. Jas galima dėti į makaronų patiekalus, troškinius arba garinti ir valgyti kaip užkandį.

Edamame turi daugiau baltymų

Žalieji žirneliai

Žalieji žirneliai yra vienas geriausių augalinių baltymų šaltinių, turintis daugiau nei 8 gramus baltymų viename puodelyje. Puodelyje žirnelių taip pat yra 9 gramai skaidulų, kurios skatina sotumą, virškinimo ir širdies sveikatą. Žirneliai tinka sriuboms, troškiniams, makaronų ir ryžių patiekalams.

Saulėgrąžų sėklos turi daugiau baltymų

Saulėgrąžų sėklos yra gausios baltymų (7 gramai ketvirtyje puodelio), sveikų mononesočiųjų riebalų ir skaidulų. Sėklos tinka užkandžiams, salotoms, jogurtui ir avižiniams dribsniams.

Lima pupelės

Lima pupelės yra dar viena puiki baltymų alternatyva kiaušiniams, turinti 7 gramus baltymų pusėje puodelio virtų pupelių. Kaip ir kitos ankštinės daržovės, lima pupelės yra gausios skaidulų. Virtos lima pupelės tinka kaip garnyras, salotoms, troškiniams, kari, užtepėlėms.

Svarbu

  • Tempeh ir edamame yra vieninteliai pilnaverčiai baltymai šiame sąraše, turintys visas nepakeičiamas amino rūgštis.
  • Kadangi ne visi augaliniai produktai šiame sąraše yra pilnaverčiai baltymai, svarbu kasdien valgyti įvairius viso grūdo produktus, daržoves, ankštinius augalus, riešutus ir sėklas, kad gautumėte visas nepakeičiamas amino rūgštis. Tai ypač svarbu vegetarams ir veganams.

Šaltinis: eatingwell.com

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Augalinės kilmės produktaibaltymaimityba

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Gydytojas papasakojo, kodėl vištieną vertėtų valgyti ne dažniau nei tris kartus per savaitę
Sveikata ir grožis

Gydytojas papasakojo, kodėl vištieną vertėtų valgyti ne dažniau nei tris kartus per savaitę

Kefyras ar jogurtas – kuris pieno produktas naudingesnis jūsų sveikatai?
Sveikata ir grožis

Kefyras ar jogurtas – kuris pieno produktas naudingesnis jūsų sveikatai?

Ricinos aliejaus
Sveikata ir grožis

Kiekvienoje vaistinėje yra šio pigaus aliejaus: nors jis yra labai naudingas, tačiau dauguma žmonių apie tai nežino!

6 daiktai, kurių negalima skalbti skalbyklėj
Gyvenimas

6 daiktai, kurių niekada daugiau neturėtumėte dėti į skalbyklę

Bananų sausainiai su šokolado gabaliukais
Desertai

Bananų sausainiai su šokolado gabaliukais

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?