ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Įdomu » Pasaulis » Faktai apie vištų kiaušinius: kai kurių tikrai negirdėjote!
Įdomu

Faktai apie vištų kiaušinius: kai kurių tikrai negirdėjote!

Jurgita Jurčionė
Autorius Jurgita Jurčionė
Publikuota: 2025-09-07
Komentarų: 0
2 min. skaitymo

Vištų kiaušiniai – vienas universaliausių ir dažniausiai vartojamų maisto produktų visame pasaulyje. Daugelis iš mūsų valgome juos pusryčiams. Tačiau kiaušiniai nėra tik pusryčių dalis. Jie neatsiejami nuo kepinių ir daugelio mėgstamų receptų.

Įdomūs faktai apie vištų kiaušinius: ką tikrai verta žinoti
Įdomūs faktai apie vištų kiaušinius: ką tikrai verta žinoti

Nors šis produktas atrodo kasdienis ir įprastas, jis slepia daugybę įdomių, galbūt dar negirdėtų faktų. Ar žinojote, kad kiaušinio lukšto spalva neturi įtakos jo maistingumui? Šiame straipsnyje atidarome netikėtų ir įdomių faktų lobyną apie vištų kiaušinius, kurių kai kurie tikrai gali jus nustebinti!

Iš kur kilo omletas?

Omletas – tai patiekalas iš plaktų kiaušinių, kuris, kaip manoma, buvo sugalvotas Romoje. Tuomet  jis buvo vadinamas „ovmele“, ir buvo ruošiamas tik iš kiaušinių, nepridedant jokių kitų produktų. Tradicinis omletas buvo patiekiamas su nedideliu kiekiu medaus.

Vitamino D šaltinis

Kiaušiniai yra puikus vitamino D, naudingų amino rūgščių ir įvairių mineralų šaltinis. Visa tai yra tiesiog būtina sveikam žmogaus organizmo funkcionavimui. Kiaušinius rekomenduojama valgyti bent 3-4 kartus per savaitę. Dar geriau – kasdien po vieną kiaušinį.

Taip pat skaitykite

Mandarinai: kaip išsirinkti saldžius ir sultingus vaisius prieš prasidedant sezonui
Mandarinų sezonas artėja: kaip išsirinkti saldžius citrusinius vaisius
2025-10-14
7 dalykai, kuriuos Styvas Džobsas pataria sau priminti kiekvieną dieną
7 dalykai, kuriuos Styvas Džobsas pataria sau priminti kiekvieną dieną
2025-10-08
Tauridų meteorų lietus 2025: kada bus matomas Lietuvoje ir kaip pamatyti „ugningus rutulius“ danguje
Meteoritų lietus „Tauridai“ 2025: unikalios kometos nuolaužos sukurs „ugningus rutulius“ danguje
2025-10-14
Visata perspėja apie pavojų: ką atskleidžia jūsų liežuvis?
Visata perspėja apie pavojų: ką atskleidžia jūsų liežuvis?
2025-10-14

Žalių kiaušinių geriau nevartoti

Pastarųjų metų tyrimai rodo, kad žalių kiaušinių geriau nevalgyti, nes iš termiškai neapdorotų kiaušinių nėra pasisavinamos organizmui reikalingos medžiagos.

Trynio spalva yra labai svarbi

Visuomet atkreipkite dėmesį į kiaušinio trynio spalvą, nes būtent tai parodo, ar vištos buvo auginamos tinkamomis sąlygomis. Jei trynys blyškus, tikėtina, kad jį padėjusiai vištai trūko maistinių medžiagų ir vitaminų.

Puikus antioksidantų šaltinis

Vištos kiaušiniuose gausu antioksidantų, kurie gerina širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą. Vis dėlto, jei valgysite labai daug kiaušinių, cholesterolio kiekis kraujyje gali būti aukštesnis nei rekomenduotina.

Ilgas galiojimo laikas

Turbūt nedaugelis žino, kad kiaušinius galima laikyti ilgiau nei nurodyta ant gamintojo pakuotės. Paprastai ant prekybos centruose įsigytų kiaušinių pakuočių rašoma, kad šio produkto galiojimo laikas yra 24 dienos, tačiau kiaušinius galima saugiai naudoti dar porą dienų.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Įdomūs faktaikiaušiniaiVištų kiaušiniai

AutoriusJurgita Jurčionė
Esu Jurgita Jurčionė – rašau apie tai, kas įdomu Lietuvoje ir pasaulyje. Mane domina įvairios temos – nuo netikėtų kultūrinių reiškinių iki aktualių kasdienybės naujienų. Stengiuosi atrinkti tai, kas priverčia stabtelėti, susimąstyti ar tiesiog nusišypsoti.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Otelo sindromas: pavydas ir dešinioji smegenų pusė
Įdomu

Otelo sindromas: pavydas ir dešinioji smegenų pusė

Ar optimizmas užkoduotas genuose?
Gyvenimas

Ar optimizmas užkoduotas genuose? Žmogaus tyrinėtojai narplioja mokslo duomenis

Ar jūsų šuo jus nuolat sekioja iš paskos? Tai gali būti ne iš meilės
Gyvenimas

Ar jūsų šuo jus nuolat sekioja iš paskos? Tai gali būti ne iš meilės

7 maisto produktai, dėl kurių atrodome ir jaučiamės vyresni nei esame.
Sveikata ir grožis

7 maisto produktai, dėl kurių atrodome ir jaučiamės vyresni nei esame

Kokią arbatą geriau gerti ryte: juodą ar žalią?
Sveikata ir grožis

Kokią arbatą geriau gerti ryte: juodą ar žalią?

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?