ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Dažniausios klaidos vartojant baltymus ir kaip jų išvengti
Sveikata ir grožis

Dažniausios klaidos vartojant baltymus ir kaip jų išvengti

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-09-10
Komentarų: 0
2 min. skaitymo

Baltymus mūsų organizmas naudoja raumenų augimui, energijai, imuniteto stiprinimui bei smegenų veiklai palaikyti. Tačiau net ir sąmoningai stengiantis valgyti daugiau, žmonės dažnai daro klaidų, dėl kurių baltymus panaudoja neefektyviai. Šiame straipsnyje apžvelgsime dažniausiai pasitaikančius neteisingus įpročius ir patarsime, kaip tinkamai vartoti baltymus.

Dažniausios klaidos vartojant baltymus ir kaip jų išvengti
Dažniausios klaidos vartojant baltymus ir kaip jų išvengti

Kodėl svarbu stebėti baltymų kiekį?

Dažnai žmonės pasikliauja tik spėjimu, kiek baltymų suvartoja, tačiau tai gali būti klaidinantis būdas. Pavyzdžiui, graikiškame jogurte yra daugiau nei dvigubai daugiau baltymų nei įprastame, o pusė puodelio varškės gali turėti net 14 gramų. Sekant baltymų kiekį bent savaitę, lengviau suprasti, kurie produktai yra tikras baltymų šaltinis ir kaip juos derinti. Taip baltymų vartojimas tampa tikslingesnis ir efektyvesnis.

Kaip baltymus derinti su fiziniu aktyvumu?

Vien tik didesnis baltymų kiekis racione dar nereiškia, kad augs raumenys. Raumenų masei augti būtina derinti baltymų vartojimą su jėgos treniruotėmis. Tam puikiai tinka pratimai su pasipriešinimo gumomis, atsilenkimai, pritūpimai ar svorių kilnojimas. Amerikos širdies asociacija rekomenduoja bent du kartus per savaitę įtraukti jėgos pratimus, o dar geriau – treniruotis 3–4 kartus po pusvalandį. Tik taip baltymai bus panaudojami efektyviai, o raumenys stiprės.

Kaip baltymus derinti su fiziniu aktyvumu?

Subalansuota mityba – ne tik baltymai

Koncentruojantis vien į baltymus, galima pamiršti kitus svarbius maisto komponentus. Sveikai mitybai būtini vaisiai, daržovės, neskaldyti grūdai, ankštinės kultūros, sveikieji riebalai. Jei baltymai vartojami tik iš mėsos, ilgainiui tai gali turėti neigiamą poveikį tiek sveikatai, tiek aplinkai. Todėl svarbu įtraukti augalinės kilmės baltymų – pupeles, lęšius, riešutus, sėklas, tofu ar tempeh.

Taip pat skaitykite

Kaip pasikeitė vieno iš dvynių kūnas per 340 dienų kosmose: unikalus NASA tyrimas
Kaip pasikeitė vieno iš dvynių kūnas per 340 dienų kosmose: unikalus NASA tyrimas
2025-07-02
Čiobrelių aliejus esant peršalimui
Čiobrelių aliejus esant peršalimui: kuo naudingas ir kaip jį naudoti?
2025-06-19
Kodėl jaučiatės pavargę dar iki pietų: 5 dažniausios priežastys ir ką su tuo daryti
Kodėl jaučiatės pavargę dar iki pietų: 5 dažniausios priežastys ir ką su tuo daryti
2025-08-03
Prebiotikai ir probiotikai: kuo jie skiriasi ir kokia nauda sveikatai?
Prebiotikai ir probiotikai: kuo jie skiriasi ir kokia nauda sveikatai?
2025-08-25

Baltymų šaltinių įvairovė

Plačiai paplitusi klaidinga nuomonė, kad augaliniame maiste trūksta baltymų. Iš tiesų avižos, ankštiniai augalai, riešutai, sėklos ir daržovės gali suteikti reikiamą kiekį baltymų. Pavyzdžiui, lęšiai ir pupelės kartu su grūdais sudaro pilnavertį baltymų šaltinį. Tinkamai derinant produktus galima nesunkiai gauti 70–80 g baltymų per dieną net ir visiškai nevartojant gyvulinės kilmės maisto.

Šaltinis: realsimple.com

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:baltymaiFizinis aktyvumasmityba

AutoriusSaulena
Sveiki! Aš – Saulena, rašau straipsnius Ub.lt portale. Labiausiai domiuosi psichologijos temomis ir sveika gyvensena. Mano tikslas – ne tik sudominti skaitytojus, bet ir padėti geriau pažinti save, rasti praktiškų patarimų emocinei bei fizinei gerovei ir atsakymų į kasdien kylančius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Ką daryti, kad skinta rožė išleistų šaknis?
Sodas ir daržas

Ką daryti, kad skinta rožė išleistų šaknis? Papuoškite savo sodą

Katastrofizavimas
Gyvenimas

Kas yra katastrofizavimas? 6 būdai, kaip sustabdyti neigiamas emocijas

Ateitis be klaviatūros: „Microsoft“ siekia pakeisti mūsų patirtį su kompiuteriais
IT naujienos

Ateitis be klaviatūros: „Microsoft“ siekia pakeisti mūsų patirtį su kompiuteriais

Didžiausi kruiziniai laivai
Įdomu

Didžiausi kruiziniai laivai pasaulyje: plaukiojantys miestai

Liverpulio nelaimė - nuotraukos šaltinis bbci.co.uk
Gyvenimas

Liverpulio nelaimė – daugiau nei 50 sužeistų

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?