ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Naudinga » Kurie maisto produktai ir patiekalai gali būti užšaldomi?
Naudinga

Kurie maisto produktai ir patiekalai gali būti užšaldomi?

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-09-11
Komentarų: 0
6 min. skaitymo

Maisto užšaldymas yra natūraliausias būdas jį išsaugoti. Tačiau ar visi maisto produktai gali būti užšaldomi? Tai sužinosite netrukus.

Kurie maisto produktai ir patiekalai gali būti užšaldomi?
Kurie maisto produktai ir patiekalai gali būti užšaldomi?

Juk žiemą sušalę augalai ne tik išvengia gedimo, bet ir pavasarį pradeda augti, žydėti ir duoti vaisių! Užšaldžius uogas, jose išlieka visi mineralai ir dauguma vitaminų.

Kai kurie sakys: „Kartais užšaldžius pasikeičia skonis ir konsistencija…” Mes sutinkame, todėl sudarėme maisto produktų, kuriuos galima užšaldyti, sąrašą.

Po šio straipsnio jūs žinosite, kurie produktai gerai toleruoja užšaldymą, o su kuriais net neverta eksperimentuoti.

Taip pat skaitykite

Kišas su brokoliais, lašiša ir smidrais
Kišas su brokoliais, lašiša ir smidrais
2025-09-06
Šakšuka
Šakšuka – gardiems jūsų pusryčiams
2025-07-18
Trinta burokėlių sriuba su pomidorais
Trinta burokėlių sriuba su pomidorais
2025-08-11
Traškios krevetės tešloje
Traškios krevetės tešloje – gardus užkandis savaitgaliui
2025-07-05

Kurie maisto produktai ir patiekalai gali būti šaldomi?

Šaldymas – vienas paprasčiausių būdų pailginti maisto galiojimo laiką ir išsaugoti jo maistinę vertę. Tačiau ne visi produktai tinka ilgalaikiam laikymui šaldiklyje, o kai kurie patiekalai po atšildymo praranda skonį ar tekstūrą. Sužinokite, kokie maisto produktai ir patiekalai puikiai laikosi šaldiklyje ir kaip juos tinkamai paruošti, kad išsaugotumėte skonį bei kokybę.

Duona

Būna, kad duonos niekas nevalgo kelias dienas ir ji gali supelyti. Gera žinia, kad šviežią duoną galima užšaldyti ir ji nepraranda savo skonio.

Mažose kaimo parduotuvėse, kur šviežia duona yra retas svečias, ji dažniausiai užšaldoma. O jei duonos prisireikė, išimkite reikiamą kiekį ir atšildykite mikrobangų krosnelėje (pakanka 15-20 sekundžių).

Varškė

Prieš užšaldant, varškę reikia gerai išspausti, kad būtų pašalintos išrūgos.

Atšildytos varškės skonis šiek tiek skiriasi nuo šviežios, tačiau iš jos galima gaminti koldūnus, pyragus ir apkepus.

Kurie maisto produktai ir patiekalai gali būti užšaldomi? Varškė

Kietasis sūris

Šaldiklyje galite užšaldyti tarkuotą kietąjį sūrį, nebijodami, kad jis sulips. Tačiau jo struktūra nesikeičia į gerąją pusę: sūris pradeda stipriai byrėti, pastebimai praranda skonį ir aromatą.

Todėl verta užšaldyti tik tą sūrį, kurį planuojate naudoti picai, salotoms, sriuboms, įdarams. Pjaustymui tinkamą sūrį geriausia laikyti apatinėje šaldytuvo lentynoje arba daržovių stalčiuje (kur palaikoma optimali drėgmė ir temperatūra).

Taip pat geriau neužšaldyti minkštų rūšių sūrio (rikotos, fetos). Šaldomi jie praranda kreminę tekstūrą. Po atšildymo juose atsiranda nemalonių grūdelių ir riebalų.

Taip pat skaitykite

Makaronai su lašišos filė ir brokoliais
Makaronai su lašišos filė ir brokoliais: greitai paruošiamas patiekalas
2025-07-21
Kaip pasigaminti burokėlių sultis - receptas su apelsinais ir morkomis
Kaip pasigaminti burokėlių sultis – receptas su apelsinais ir morkomis
2025-07-12
Bao bandelės
Bao bandelės – nustebsite kaip paprasta pagaminti
2025-07-25
Marinuota orkaitėje kepta vištiena
Marinuota orkaitėje kepta vištiena
2025-09-05

Grietinė

Po atšildymo grietinė praranda savo konsistenciją, susisluoksniuoja į išrūgas ir baltą masę su grūdeliais. Bet jei jūs ją užšaldėte, nesijaudinkite. Išspaudę viską per marlę, gausite subtilų grietinės sūrį, kurį galite tepti ant duonos.

Pienas

Jei pieną vartojate labai lėtai, o likučiai sugenda, užšaldykite jį iki kito karto. Tačiau atminkite, kad šaldomi skysčiai plečiasi.

Paprikos

Saldžiosios paprikos plačiai naudojamos gaminant maistą: jos dedamos į salotas, sriubas, garnyrą, troškinamos ir įdaromos. Todėl namų šeimininkės ieško būdų, kaip paruošti paprikas būsimam naudojimui.

Kurie maisto produktai ir patiekalai gali būti užšaldomi? Paprikos

Petražolės, krapai ir kitos žolelės

Mokslininkai apskaičiavo, kad, laikantis paprastų taisyklių, vasarą iš sodo lysvės surinktos ir užšaldytos petražolės išlaiko dvigubai daugiau vitamino C nei žiemą auginamos šiltnamiuose.

Todėl, kad žiemą nepirktume žalumynų ir žolelių, įpraskite juos užšaldyti. Darykite tai kiek įmanoma išsaugodami jų išvaizdą, visas maistines medžiagas, vitaminus ir mikroelementus.

Ryžiai

Kad nelauktumėte kiekvieną kartą, kol ryžiai išvirs, juos galima išvirti ir užšaldyti, o prireikus panaudoti.

Leiskite ryžiams atvėsti, tada perkelkite į indą ar plastikinį maišelį. Norėdami atšildyti, perkelkite ryžius į dubenį su trupučiu vandens ir pakaitinkite mikrobangų krosnelėje.

Baklažanas

Vasarą užšaldę šviežius baklažanus, visus metus galėsite lepinti svečius kvepiančiais troškiniais ir salotomis.

Kiaušiniai

Šaldiklyje patogu užšaldyti ne virtus ar kitaip termiškai apdorotus kiaušinius, bet be lukšto, nes jis gali sprogti. Norėdami užšaldyti kiaušinius, įmuškite juos į dubenį, lengvai išplakite ir supilkite gautą mišinį į ledo kubelių formelę arba plastikinį maišelį.

Po atšildymo kiaušiniai bus grūdėtos tekstūros, bet tai netrukdo jiems virsti gardžiu omletu.

Kurie maisto produktai ir patiekalai gali būti užšaldomi? Kiaušiniai

Uogos

Sezoninės uogos ir vaisiai leidžia jomis pasimėgauti tik trumpą laiką. O mes, žinoma, norime ilgiau. Todėl galite jas užšaldyti.

Mielės

Šeimininkės į tešlą prideda gyvų mielių, kad kepiniai būtų purūs ir minkšti. Tačiau šaldytuve jos išstovi ne ilgiau kaip 2 savaites, o dar trumpiau kambario temperatūroje.

Esant šaltai temperatūrai, mielių grybai pereina į miego būseną. Atšildytos mielės išlaiko savo savybes, tačiau svarbu laikytis taisyklių.

PUSGAMINIŲ IR PARUOŠTŲ PATIEKALŲ UŽŠALDYMAS

Paruoštas maistas gali būti užšaldytas. Ir jei laikysitės visų taisyklių, atšildžius maisto skonis maloniai nustebins.

Tešla ir makaronai, įvairūs pyragaičiai, kotletai, balandėliai ir varškėčiai – visa tai toleruoja šaldymą ir nepraranda skonio.

Blynai

Lietiniai blynai labiausiai tinka užšaldymui. Atšildžius jie neplyšta, išlieka elastingi ir visada skanūs.

Karbonadai ir kotletai

Užšaldyti karbonadai greitai atitirpsta, nepraranda skonio ir aromato. Ir šeima niekada nebus alkana, jei ateičiai bus paruošti kelių rūšių kotletai ir karbonadai.

Atkreipkite dėmesį, kad po atšildymo džiūvėsėlių pluta nebedžiugins traškamu.

Pyragai

Kas iš mūsų nemėgsta obuolių pyrago! Deja, ne visada įmanoma jį kepti kiekvieną savaitę. Galite pagaminti didelį pyragą, užšaldyti jį ir mėgautis kelis mėnesius.

Suvyniokite pyragą į kepimo popierių, sudėkite į maišelį ir padėkite į šaldiklį.

Labai patogu žiemą po ranka turėti maišelį šaldytų daržovių ar vaisių. Užšaldydami patiekalus ateičiai, galite palengvinti savo gyvenimą, sutaupyti daug laiko ir pinigų.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva, Shutterstock.

ŽYMOS:blyneliaimaisto šaldymasŠaldytas maistasŠaldyti patiekalaiuogos

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Orkaitėje kepti smidrai – ir užkandžiui, ir garnyrui
Receptai

Orkaitėje kepti smidrai – ir užkandžiui, ir garnyrui

Santykių subtilybės: kaip nustoti projektuoti į partnerį?
Gyvenimas

Santykių subtilybės: kaip nustoti projektuoti į partnerį?

Kokie dažniausiai naudojami daiktai kaupia daugiausiai bakterijų?
Įdomu

Kokie mūsų dažniausiai naudojami daiktai kaupia daugiausiai bakterijų?

Kaip teisingai laikyti grybus šaldytuve: paprasti, bet svarbūs patarimai
Gyvenimas

Kaip teisingai laikyti grybus šaldytuve: paprasti, bet svarbūs patarimai

Baskų sūrio pyragas su baltuoju šokoladu
Desertai

Baskų sūrio pyragas su baltuoju šokoladu

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?