ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Transriebalai – paslėptas pavojus jūsų organizmui: kaip juos atpažinti ir išvengti
Sveikata ir grožis

Transriebalai – paslėptas pavojus jūsų organizmui: kaip juos atpažinti ir išvengti

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-09-21
Komentarų: 0
5 min. skaitymo
Transriebalai – paslėptas pavojus jūsų organizmui: kaip juos atpažinti ir išvengti
Transriebalai – paslėptas pavojus jūsų organizmui: kaip juos atpažinti ir išvengti

Transriebalai – vieni pavojingiausių maistinių komponentų, kurie gali pažeisti visą organizmą. Nors daugelis žmonių jų vengia, jie vis dar randami daugybėje kasdienių produktų: perdirbtame maiste, margarinuose, saldumynuose, greito maisto gaminiuose ir net kai kuriuose kepiniuose. Tuo metu kai kai kurios šalys jau seniai įvedė griežtą jų apribojimą, Lietuvoje ir kitose šalyse transriebalai vis dar yra legaliai naudojami. Mokslininkai ir dietologai vis dažniau įspėja apie jų žalą širdies ir kraujagyslių sistemai, kepenims bei medžiagų apykaitai.

Kas yra transriebalai?

Transriebalai susidaro dirbtiniu būdu, dalinai hidrinuojant augalinius aliejus. Šis procesas leidžia maisto produktams ilgiau išlikti traškiems, patraukliems ir kvapniems, tačiau jų nauda organizmui baigiasi ties šiais privalumais. Klinikiniai dietologai įspėja, kad transriebalai trikdo riebalų apykaitą, keičia ląstelių membranų struktūrą, skatina uždegiminius procesus ir prisideda prie aterosklerozės vystymosi. Jie spartina audinių senėjimą, didina 2 tipo diabeto riziką ir gali pažeisti kepenis bei smegenų funkcijas.

Pavojus sveikatai

Tyrimai rodo, kad didelis transriebalų kiekis maiste gali padidinti storosios žarnos vėžio riziką. Meta-analizė, apimanti 18 tyrimų, parodė, kad vartojant transriebalus, žarnyno vėžio rizika padidėja apie 9 proc., o storosios žarnos – net 19 proc. Be to, šie riebalai skatina širdies ir kraujagyslių ligų, metabolinio sindromo, kepenų pažeidimų ir kitų sveikatos problemų vystymąsi.

Šiuo metu Lietuvoje dauguma suaugusiųjų turi padidėjusį cholesterolio lygį, todėl transriebalų vartojimo problematika tampa itin aktuali. Nepakankamas visuomenės informuotumas apie šių riebalų žalą tik didina riziką.

Taip pat skaitykite

Kaip pasirinkti kokybišką matcha arbatą: išsamus gidas
Kaip pasirinkti kokybišką matcha arbatą: išsamus gidas
2025-06-23
Kaip tam tikras maistas gali daryti įtaką emocinei būklei?
Maistas ir nuotaika: kaip tam tikras maistas gali daryti įtaką emocinei būklei?
2025-08-10
Greitai augantys plaukai. Tai pasieksite su šia namine priemone!
Greitai augantys plaukai. Tai pasieksite su šia namine priemone!
2025-10-07
Naudingosios sėklos, kurias verta įtraukti į kasdienę savo mitybą
Naudingosios sėklos, kurias verta įtraukti į kasdienę savo mitybą
2025-07-16

Transriebalai Danijoje – teigiamas poveikis sveikatai

Danija buvo pirmoji šalis pasaulyje, 2003 metais įvedusi pramoninių transriebalų apribojimą. Nutarimas riboja transriebalų kiekį iki 2 g 100 g riebalų produktuose (išskyrus natūralius TFA pieno ir mėsos produktuose). Ši priemonė greitai davė rezultatus: sumažėjo širdies priepuolių ir insultų skaičius, padidėjo visuomenės sąmoningumas dėl sveikos mitybos, o maisto pramonė patyrė minimalų nuostolį.

Analizė, lyginanti Daniją su kitomis šalimis, parodė, kad per pirmuosius trejus metus po apribojimų įsigaliojimo mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų skaičius sumažėjo vidutiniškai 14,2 atvejo 100 000 gyventojų per metus. Per visą laikotarpį 2004–2012 m. – 22 atvejais 100 000 gyventojų. Tai rodo, kad griežta politika gali realiai pagerinti visuomenės sveikatą, nesumažinant maisto pramonės pelningumo.

Transriebalai – paslėptas pavojus jūsų organizmui: kaip juos atpažinti ir išvengti. Sumažėjusi kraujagyslių ir širdies ligų rizika

Kaip atpažinti transriebalus ir apsisaugoti?

Svarbiausias žingsnis yra vartotojų sąmoningumas. Dietologai rekomenduoja atidžiai skaityti produktų etiketes ir vengti tų, kuriuose nurodytas dalinis hidrinuotų riebalų kiekis. Tai dažniausiai yra margarinuose, greito maisto produktuose, sausainiuose, pyraguose, saldžiuose ir sūriuose užkandžiuose, taip pat kai kuriuose kepiniuose ir paruoštuose patiekaluose. Transriebalai gali būti pažymėti įvairiais terminais: partially hydrogenated oil (dalinai hidrintai aliejai), partially hydrogenated fat (dalinai hidrinti riebalai), hydrogenated vegetable oil/fat (hidrinti augaliniai aliejai/riebalai). Net jei etiketėje nėra žodžio „transriebalai“, šie terminai signalizuoja apie dirbtinių transriebalų buvimą.

Vienas iš įrankių, padedančių atpažinti transriebalus, yra elektroninės duomenų bazės, kuriose nurodoma, kuriuose produktuose gali būti šių riebalų. Tokios priemonės leidžia vartotojams lengviau pasirinkti sveikesnius produktus, suprasti, ką reiškia skirtingi riebalų pavadinimai etiketėse, ir taip mažinti riziką sveikatai. Viena iš svetainių, tai Maisto veterinarijos tarnyba (https://vmvt.lrv.lt/lt/), kur galima rasti daug naudingo informacijos šia tema.

Švietimo svarba

Kamil Paprotny, klinikinis dietologas, akcentuoja, kad pati duomenų bazė nepakankama – būtinas nuolatinis švietimas ir informavimas. „Vartotojai turi suprasti, kad margarinas nėra geriausias pasirinkimas ir kad jį galima pakeisti kitais, sveikesniais riebalais. Švietimas yra raktas į atsakingą pasirinkimą ir sveikesnę kasdienybę“, – teigia dietologas.

Šiuo metu transriebalai vis dar yra įprasta sudedamoji dalis daugelyje maisto produktų. Todėl sąmoningas vartotojų elgesys ir informuotumo skatinimas yra esminiai žingsniai, padedantys apsisaugoti nuo jų žalingo poveikio.

Transriebalai – tai paslėptas pavojus, kuris veikia visą organizmą: širdį, kraujagysles, kepenis, medžiagų apykaitą ir gali padidinti vėžio riziką. Danijos pavyzdys rodo, kad griežti apribojimai gali sumažinti mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų skaičių ir pagerinti visuomenės sąmoningumą. Lietuvoje vartotojų edukacija ir atsakingas pasirinkimas gali tapti svarbia priemone mažinant transriebalų žalą.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Taip pat skaitykite

Kodėl verta įtraukti makadamijos riešutus į savo mitybą?
Kodėl verta įtraukti makadamijos riešutus į savo mitybą: nauda sveikatai ir vartojimo būdai
2025-08-07
Ar vaikystėje taip mėgti grikiai gali būti pavojingi sveikatai?
Ar vaikystėje taip mėgti grikiai gali būti pavojingi sveikatai?
2025-09-19
Plaukų priežiūros klaidos, kurios trukdo jiems atrodyti sveikais ir gražiais
Plaukų priežiūros klaidos, kurios trukdo jiems atrodyti sveikais ir gražiais
2025-09-17
Kokie yra didžiausi nesaikingo kukurūzų vartojimo pavojai?
Kokie yra didžiausi nesaikingo kukurūzų vartojimo pavojai?
2025-10-16
ŽYMOS:Cholesterolishidrinti riebalaiKraujagyslių ligosŠirdies ligostransriebalai

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kokia senatvė laukia po Vandenio ženklu gimusių žmonių?
Horoskopai

Kokia senatvė laukia po Vandenio ženklu gimusių žmonių?

Patarimai, kaip atsibusti su daugiau energijos kiekvieną dieną
Sveikata ir grožis

Patarimai, kaip atsibusti su daugiau energijos kiekvieną dieną

Žaliasis kokteilis, kuris gerina virškinimą ir stiprina imunitetą
Sveikata ir grožis

Žaliasis kokteilis, kuris gerina virškinimą ir stiprina imunitetą

Pirma meilė po trisdešimties: kodėl neverta jaustis pavėlavus
Gyvenimas

Pirma meilė po trisdešimties: kodėl neverta jaustis pavėlavus

Užderėjo daug pomidorų? Iš jų išeis puikaus skonio naminis pomidorų kečupas!
Receptai

Užderėjo daug pomidorų? Iš jų išeis puikaus skonio naminis pomidorų kečupas!

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?