Karamelizuotų obuolių sūrio pyragas – tai sodrus, šventiškas sūrio pyragas su traškiu pagrindu, švelnia kremine tekstūra ir karamelizuotais obuoliais.

Karamelizuotų obuolių sūrio pyragas: receptas
Tai desertas, kuris nustebins tiek savo išvaizda, tiek išraiškingu skoniu.
Ingredientai:
Pagrindui:
- 175 g sausainių
- 50 g džiovintų obuolių
- 50 g pekaninių karijų
- ½ arb. š. cinamono
- 100 g sviesto
Kreminei sūrio įdaro masei:
- 200 g rikotos (kambario temperatūros)
- 300 g kreminio sūrio (kambario temperatūros)
- ½ arb. š. cinamono
- 50 g cukraus pudros
- žiupsnelis druskos
- 50 g grietinės
- ½ arb. š. vanilės ekstrakto
Karamelizuotiems obuoliams:
- 3 obuoliai (maži)
- ½ citrinos
- 1 arb. š. malto cinamono
- ½ arb. š. malto kvapiojo pipiro
- ¼ arb. š. maltų gvazdikėlių
- 200 g cukraus
- 50 g sviesto
- 25 ml brendžio
- 100 ml grietinėlės (riebios)
Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt
Gaminimo eiga:1. Pagrindui paruošti sausainius sudėti į maisto smulkintuvą ir sutrinti iki smulkių trupinių. Sudėti džiovintus obuolius ir riešutus, smulkinti dar kartą, kol jie gerai susimaišys su sausainiais. Įmaišyti cinamoną.
2. Puode ištirpinti sviestą. Suberti sausainių mišinį į ištirpintą sviestą ir kruopščiai išmaišyti.
20 cm skersmens gilią apvalią kepimo formą (geriausia su nuimamu dugnu) iškloti kepimo popieriumi. Suberti sausainių pagrindą į formą, suspausti ir įdėti į šaldytuvą bent 30 min.
3. Sūrio įdarui paruošti į dubenį sudėti rikotą ir kreminį sūrį, gerai išplakti šluotele, kol masė sutirštės. Įmaišyti cinamoną, cukrų ir žiupsnelį druskos. Galiausiai sudėti grietinę, vanilės ekstraktą ir trumpai paplakti, kol masė taps vientisa. Supilti įdarą į paruoštą formą, paviršių išlyginti mentele. Padėti į šaldytuvą, kad sustingtų.
4. Viršui obuolius nulupti ir supjaustyti skiltelėmis, sudėti į dubenį, apšlakstyti citrinos sultimis, apibarstyti prieskoniais ir atidėti.
5. Į platų puodą suberti cukrų. Įpilti 50 ml vandens, kad susidarytų drėgno smėlio konsistencija, tada kaitinti ant vidutinės kaitros, kol cukrus karamelizuosis. Nemaišyti šaukštu – tiesiog pakratyti puodą, kad karamelė tolygiai keptų ir nesudegtų vienoje vietoje.
6. Obuolius nusausinti ir sudėti į karamelę vienu sluoksniu. (ATSARGIAI: karamelė yra labai karšta.) Kepti ant vidutinės kaitros kelias minutes iš abiejų pusių, kol obuoliai taps minkšti, bet nesukris. Išimti juos ir sudėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
7. Į karamelizuotą cukrų sudėti sviestą. Jis stipriai putos, palaukti kol nuslūgs, ir plakti kol susimaišys. Įberti žiupsnelį druskos. Įpilti brendžio, leisti jam virti 1-2 min. Supilti grietinėlę. Jei padažas ims stingti, tiesiog maišyti ar plakti – jis vėl taps vientisas ir lygus. Nukelti nuo kaitros ir palikti atvėsti.
8. Atsargiai išimti sūrio pyragą iš formos. Obuolius sudėlioti ant viršaus. Patiekti.
Recepto šaltinis: bbc.co.uk/food
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.