ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Gyvenimas » Namai ir patarimai » Naudojatės virtuvinėmis kempinėmis šiuo būdų? Geriau perskaitykite tai
Gyvenimas

Naudojatės virtuvinėmis kempinėmis šiuo būdų? Geriau perskaitykite tai

Miglė Staknytė
Autorius Miglė Staknytė
Publikuota: 2025-09-24
Komentarų: 0
4 min. skaitymo

Virtuvė – namų širdis, tačiau būtent čia slypi ir viena iš didžiausių bakterijų buveinių, apie kurią daugelis nė nesusimąsto. Indų plovimo kempinėlė, kasdien naudojama beveik kiekvienuose namuose, gali tapti tikru mikroorganizmų rojumi. Ji nuolat liečiasi su maisto likučiais, drėgme bei indų plovikliu, tačiau tai nesustabdo bakterijų dauginimosi. Atvirkščiai – tokios sąlygos joms yra idealios. Tad kyla klausimas: kaip saugiai naudoti kempinėles, kada jas keisti ir ar įmanoma jas tinkamai dezinfekuoti?

Naudojatės virtuvinėmis kempinėmis šiuo būdų? Geriau perskaitykite tai
Naudojatės virtuvinėmis kempinėmis šiuo būdų? Geriau perskaitykite tai

Bakterijų fabrikas jūsų virtuvėje

Vokietijos mokslininkai atliko tyrimą, kurį paskelbė prestižiniame žurnale Nature. Jie surinko panaudotas kempinėles iš 14 privačių namų Baden-Viurtemberge ir atliko išsamią jų mikrobiologinę analizę. Rezultatai pribloškiantys: vienoje kempinėje aptikta net 362 skirtingos rūšys mikroorganizmų. Dar labiau šokiruoja skaičiai – viename kvadratiniame centimetre kempinės gali gyventi iki 50 milijardų bakterijų, t. y. tiek pat, kiek randama tame pačiame plote žmogaus išmatose.

Tarp aptiktų patogenų – Staphylococcus aureus, sukeliantis plaučių uždegimą, taip pat Acinetobacteria, galinčios sukelti meningitą ar odos infekcijas. Buvo rasta ir E. coli bei salmonelių – bakterijų, sukeliančių apsinuodijimus maistu.

Mokslininkai pažymi, kad bakterijos į kempines patenka ne tik iš maisto likučių. Jos persiduoda nuo žmogaus odos, indų paviršių, netgi iš kriauklės. Kempinės poros, drėgmė ir maistinės medžiagos sudaro idealią terpę, kurioje mikroorganizmai dauginasi žaibiškai.

Taip pat skaitykite

Kodėl nieko neveikimas yra reikalingi mūsų gerovei
Kodėl nieko neveikimas yra reikalingi mūsų gerovei
2025-07-08
Dažniausios valymo klaidos, kurios eikvoja jūsų laiką
Dažniausios valymo klaidos, kurios eikvoja jūsų laiką
2025-08-26
Kvepalai moterims
Kokie kvepalai labiausiai patinka vyrams? Likite nepamirštama
2025-07-30
10 dažniausių dulkių siurblio naudojimo klaidų
10 dažniausių dulkių siurblio naudojimo klaidų, kurių reikėtų vengti
2025-06-06

Ar galima kempinę dezinfekuoti namų sąlygomis?

Daugelis tiki, kad paprasti triukai – pavyzdžiui, kempinės kaitinimas mikrobangų krosnelėje ar mirkymas acte – gali išgelbėti. Tačiau tyrimas parodė, kad tokie metodai pašalina tik dalį bakterijų – maždaug 60 %. Svarbiausia, kad išgyvenusios bakterijos vėl greitai padaugėja ir vėl užpildo kempinės poras.

Panašiai neveiksmingas ir mirkymas indų ploviklyje, nes dauguma buitinių ploviklių neturi antibakterinių savybių. Vienintelis būdas iš tiesų sumažinti bakterijų kiekį – kempinę skalbti aukštoje temperatūroje (apie 90 °C) su balikliu ar stipriu plovikliu. Vis dėlto po tokio apdorojimo ji nebeturėtų būti naudojama indams – tik kitoms buitinėms vietoms, pavyzdžiui, vonios kambariui valyti.

Naudojatės virtuvinėmis kempinėmis šiuo būdų? Geriau perskaitykite tai. Ar galima kempines dezinfekuoti namų sąlygomis

Kiek dažnai keisti kempinėlę?

Ekspertai vienareikšmiškai pataria: virtuvės kempinę reikia keisti kas 7 dienas. Net jei ji vizualiai atrodo švari ar dar tinkama naudoti, joje slypintys mikroorganizmai kelia rimtą grėsmę sveikatai. Kas savaitę keičiama kempinė yra mažiausia kaina už higienišką virtuvę.

Ką naudoti vietoj kempinių?

Kempinė – patogi, bet nebūtinai nepakeičiama priemonė. Mokslininkai siūlo rinktis alternatyvas:

  • Indų plovimo šepečius. Jie greičiau išdžiūsta, todėl bakterijos nesidaugina taip intensyviai.
  • Plieninę vilną. Tinka sunkiai nuvalomiems paviršiams, tačiau ją taip pat reikia dažnai keisti.
  • Virtuvinius rankšluosčius ar mikropluošto šluostes. Patogios daugkartiniam naudojimui, tačiau svarbu jas skalbti bent 60 °C temperatūroje po kiekvienos dienos.

Svarbu suprasti: jokia priemonė nėra „amžina“. Net ir alternatyvas būtina keisti reguliariai, nes ilgainiui jose taip pat kaupiasi bakterijos.

Indų plovimo kempinėlė, kurią daugelis laiko nekaltu virtuvės pagalbininku, gali tapti tikru bakterijų židiniu. Mokslininkų tyrimai atskleidė, kad joje gyvena šimtai mikroorganizmų rūšių, tarp jų – ir pavojingi žmogaus sveikatai patogenai. Namų dezinfekcijos metodai neveiksmingi, todėl vienintelė išeitis – reguliariai keisti kempines ir rinktis higieniškesnes alternatyvas. Švarūs indai prasideda nuo švarių įrankių, o sveikata – nuo teisingų įpročių.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Taip pat skaitykite

Baravykų sezonas: pasidalijo patarimais kaip mėgautis šiais grybais ištisus metus
Baravykų sezonas: pasidalijo patarimais kaip mėgautis šiais grybais ištisus metus
2025-08-18
Šis alyvuogių aliejaus laikymo triukas padės išsaugoti naudą ir skonį
Alyvuogių aliejus neskaidrus ir kartus? Šis alyvuogių aliejaus laikymo triukas padės išsaugoti naudą ir skonį
2025-09-14
Ar norite geriau sutarti su savo kate? Pradėkite mirksėti
Ar norite geriau sutarti su savo kate? Pradėkite mirksėti
2025-09-24
Kaip atsikratyti šuns kvapo? Patarimai
Kaip atsikratyti šuns kvapo namuose? Veiksmingi patarimai
2025-06-19

AutoriusMiglė Staknytė
Esu Miglė Staknytė – rašau apie gyvenimą, žmones ir madą. Mane įkvepia kasdienybėje slypintys pasakojimai, įdomūs charakteriai ir stiliaus detalės. Tikiu, kad kiekvienas žmogus turi savitą istoriją, o mada – tai ne tik drabužiai, bet ir saviraiškos būdas.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Gimimo data padės atskleisti, kuo buvote praeitame gyvenime
Horoskopai

Gimimo data padės atskleisti, kuo buvote praeitame gyvenime

Makaronai su pupelių ir saulėje džiovintų pomidorų padažu
Makaronų patiekalai

Makaronai su pupelių ir saulėje džiovintų pomidorų padažu

Kaip pasaldinti mandarinus? Japoniškas triukas vos per 10 minučių
Gyvenimas

Japoniškas triukas, kuris padės vos per 10 minučių pasaldinti mandarinus

Negalite užmigti? 8 veiksmingi būdai, kurie padės
Sveikata ir grožis

Negalite užmigti? 8 veiksmingi būdai, kurie padės

Juodosios sezamo sėklos – mažos, bet galingos: nauda širdžiai, odai ir kepenims
Sveikata ir grožis

Juodosios sezamo sėklos – mažos, bet galingos: nauda širdžiai, odai ir kepenims

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?