Atviras svogūnų pyragas – tai sotus ir kvapnus kepinys, kuriame susilieja švelnus daržovių saldumas, žolelių gaivumas ir intensyvus sūrio skonio sodrumas.

Atviras svogūnų pyragas: receptas
Trapus pagrindas ir kremiškas įdaras sukuria puikų derinį, tinkantį tiek kasdieniam stalui, tiek ypatingai progai.
Ingredientai:
Tešlai:
- 250 g kvietinių miltų
- 125 g sviesto (šalto)
- 25 g parmezano
- 4-5 valg. š. ledinio vandens
- 1 arb. š. baltojo vyno acto
Įdarui:
- 4 svogūnai
- 2 česnakų skiltelės (nenuluptos)
- 2 valg. š. alyvuogių aliejaus
- 4 kiaušiniai
- 3 kiaušinių tryniai
- 300 ml grietinėlės (35% riebumo)
- 2 arb. š. Dižono garstyčių
- 1 rozmarino šakelė
- 2 valg. š. smulkintų petražolių
- 100 g čederio sūrio
- druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt
Gaminimo eiga:1. Tešlai suberti miltus į didelį dubenį. Sudėti gabaliukais pjaustytą sviestą ir pirštais trinti tol, kol masė primins šlapią smėlį. Įmaišyti tarkuotą parmezaną, pagardinti druska ir pipirais.
2. Padaryti duobutę viduryje, supilkite ledinį vandenį ir actą, išmaišyti su mentele. Tada rankomis suformuoti tešlą į rutulį, suploti į diską, uždengti ir šaldyti 2 valandas, kol sutvirtės.
3. Lengvai pabarstyti darbo paviršių miltais, iškočioti tešlą į 2-3 mm storio diską ir iškloti 20 cm skersmens tartos formą nuimamu dugnu. Nukirpti perteklinę tešlą, dugną subadyti šakute ir vėl šaldyti 20 min. Įkaitinti orkaitę iki 200 °C temperatūros.
4. Apdengti tešlą folija ar kepimo popieriumi, užpilti kepimo pupelių ar ryžių ir kepti ant skardos 15 min, kol kraštai švelniai paruduos. Nuimti foliją ir pupeles, kepti dar 5 min, kad dugnas išdžiūtų.
5. Įdarui padidinti orkaitės temperatūrą iki 210 °C temperatūros. Suberti stambiai pjaustytus svogūnus ir česnaką į kepimo skardą, pašlakstyti aliejumi ir kepti 20 min, kol suminkštės ir kraštai pradės ruduoti. Išimti česnaką ir atidėti. Apversti svogūnų skilteles ir kepti dar 10 min, kol suminkštės ir ims ruduoti. Atvėsinti.
6. Kiaušinius ir trynius suplakti dubenyje. Įmaišyti grietinėlę, garstyčias ir smulkintas žoleles, pagardinti druska bei pipirais. Išspausti iškeptą česnaką iš lukštų į masę ir gerai išplakti.
7. Į iškeptą tešlos pagrindą suberti svogūnus ir visą sūrį, pasiliekant tik 2 šaukštus. Užpilti kiaušinių masę ir apibarstyti likusiu sūriu. Kepti kišą 30 min arba kol įdaras sutvirtės ir įgaus auksinę spalvą. Patiekti šiltą arba kambario temperatūros.
Recepto šaltinis: bbc.co.uk/food
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.