Kriaušės dažniausiai asocijuojasi su šviežiu vaisių vartojimu, tačiau iš tikrųjų jas galima laikyti ilgą laiką, jei tik laikomasi tinkamų saugojimo sąlygų. Daugelis sodininkų nesistengia išlaikyti šių vaisių per žiemą, manydami, kad jie greitai sugeds, tačiau žinodami tam tikras taisykles ir gudrybes, galima pasiekti puikių rezultatų.

Tinkamų veislių pasirinkimas ilgesniam saugojimui
Ne visos kriaušių veislės tinkamos ilgalaikiam saugojimui. Ypač tinkamos žiemos veislės, kurios turi storą žievę ir tvirtą minkštimą. Laikui bėgant žieminės kriaušės pradeda bręsti, keičiasi jų spalva, skonis ir elastingumas, todėl svarbu jas reguliariai tikrinti ir pašalinti sugadintas vaisius.
Žiemos veislės gali būti suskirstytos į dvi pagrindines grupes:
- Rudens veislės – šias kriaušes galima laikyti iki Naujųjų metų.
- Žiemos veislės – šias galima laikyti iki kovo.
Renkantis veislę, reikėtų atsižvelgti į klimato sąlygas ir auginimo ypatumus.
Tinkamos sąlygos laikyti kriaušes
Norint pasiekti geriausių rezultatų, svarbu laikytis kelių pagrindinių taisyklių:
- Drėgmė – būtina palaikyti 80-90% drėgmės lygį.
- Temperatūra – ideali temperatūra yra nuo 0 iki +1°C. Svarbu, kad temperatūra būtų pastovi. Jei ji kinta, vaisiai greičiau pradeda gesti.
- Gera ventiliacija – be oro cirkuliacijos, kriaušės gali pradėti pūti vos per 2 savaites.

Saugojimas rūsyje ar rūsyje
Rūsys – geriausia vieta kriaušėms laikyti. Čia dažnai būna stabilios temperatūros ir priimtina drėgmė. Tačiau svarbu pasirūpinti patalpos paruošimu. Pirmiausia reikia atsikratyti pelėsių, naudojant specialius preparatus ar sieros rūgštį. Taip pat svarbu užtikrinti tinkamą oro cirkuliaciją, kad būtų išvengta grybelinių ligų.
Jei rūsio drėgmė per maža, galima vaisius laikyti dėžėse su drėgnu smėliu arba panašiomis medžiagomis. Tokiu būdu saugomos kriaušės turi būti nuolat tikrinamos ir rūšiuojamos, nes drėgnas smėlis gali sukelti puvimo procesus.
Pagrindinės taisyklės saugojant kriaušes rūsyje:
- Kriaušių neverta laikyti šalia daržovių, kurios išskiria daug etileno (pvz., prinokę pomidorai, kai kurios melionų rūšys) arba su stipriu kvapu turinčių daržovių (pvz., svogūnų, česnakų, kopūstų), nes tai gali pabloginti jų skonį arba paspartinti kitų produktų sugadinimą.
- Dėžės turi būti laikomos ne ant grindų. Geriausia jas statyti ant pakeltų paviršių arba lentynose.
- Svarbu nuolat stebėti drėgmės lygį. Tai gali keistis kiekvieną savaitę. Drėgmės sumažėjimą galima lengvai koreguoti įleidžiant orą į rūsį arba gerinant ventiliaciją. Patyrę sodininkai dažnai įrengia priverstinę ventiliaciją, kurią įjungia pagal poreikį.
- Vaisius reikia periodiškai tikrinti ir pašalinti pažeistus ar pradėjusius gesti.
Saugojimas balkone – kodėl tai nėra geriausias pasirinkimas
Nors kai kurie gali bandyti laikyti kriaušes balkone, tai nėra idealus sprendimas. Šiame kambaryje sunku kontroliuoti temperatūrą ar drėgmę. Pavyzdžiui, temperatūra gali nukristi žemiau nulio, ir vaisiai paprasčiausiai sušals arba suges. Net jei naudojamas šildomas balkonas ir nuolat stebima temperatūra, tikėtina, kad vaisiai neišsilaikys iki pavasario.
Šaltinis: ukr.media
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.