Teisingas padažų patiekimas ir vartojimas yra svarbi kultūrinė detalė, kurios laikymasis padeda išlaikyti eleganciją prie stalo. Nors padažai gali būti nuostabus priedas prie įvairių patiekalų, svarbu žinoti, kaip juos tinkamai naudoti pagal etiketą, kad nesukeltumėte nemalonių situacijų.

Kur turėtų būti patiekta padažo indelis?
Padažai dažniausiai patiekiami mažame, ilgame induose su snapeliu ir viena rankena. Jie turėtų būti patiekiami ne ant stalo, kad būtų išvengta dėmių ant staltiesės, bet ant mažos lėkštelės, užklotos servetėle. Jei padažas yra skirtas kiekvienam svečiui atskirai, jis turi būti padėtas į dešinę nuo pagrindinio lėkštės arba šiek tiek virš jo, arti stiklinių. Jei padažas patiekiamas bendrame inde, jis turi būti padėtas šalia pagrindinio patiekalo, naudojant specialius šaukštus, kurie yra šiek tiek didesni nei įprasti ir turi mažą snapelį.
Padažų negalima pilti ant garnyro
Svarbu, kad padažą pilčiau ne ant garnyro, pavyzdžiui, bulvių košės ar daržovių, nes tai sugadins patiekalo išvaizdą ir skonį. Padažas turi pabrėžti pagrindinio patiekalo privalumus, o ne paslėpti jo skonį. Jei nepasirūpinote tuo, kad mėsą laiku pamirkytumėte į padažą ir nusprendėte pilti jį tiesiai ant šakutės, sustokite: taip daryti negalima. Geriau valgyti sausą kąsnį nei būti laikomu neetišku asmeniu.

Nepersistenkite su padažu
Padažo pilant nereikia per daug, kad nesubėgtų lašeliai ant staltiesės. Jei vis dėlto liko keli dėmeliai ant stalo, ir padavėjas nespėjo greitai išvalyti, nesivelkite ir nekrėskite dėmesio į tai. Tiesiog švelniai nusausinkite servetėle ar uždenkite dėmę ja. Padažas turi būti paskirstytas taip, kad jo pakaktų visiems svečiams, tačiau jo kiekis neturi būti perteklinis.
Gilių skonių mėgimas
Kai kurie patiekalai valgomai su padažu reikalauja specialių įgūdžių. Pavyzdžiui, moliuskai pirmiausia turi būti ištraukti su šakute iš kriauklės, tada pamirkoma į atskirą padažo indelį ir tik tada valgoma. Padažai su tirštomis konsistencijomis dažniausiai būna patiekiami su šviežiomis daržovėmis, tokios kaip agurkai, morkos, salierai, kuriuos galima paimti rankomis, pamirkyti ir suvalgyti. Jei po įsigeriausi, negrąžinkite daržovės atgal į bendrą padažo indą – tai būtų neetiška.
Sojų padažo etiketas
Sushi arba sashimi valgyti su sojų padažu yra įprasta Japonijoje. Sojų padažas dažniausiai patiekiamas mažose lėkštelėse, o ryžių kamuoliukai arba žuvis turi būti atsargiai paimti su lazdelėmis ir pamirkytas ne į ryžių pusę, o į žuvies pusę. Taip pat įprasta valgyti su padažu ir tradicinį tailandietišką lipnų ryžį. Paprastai ant stalo padedama keletas padažų puodelių, ir kiekvienas svečias turi atsargiai paimti mažą dalį ryžių ir pamirkyti juos į pasirinktą padažą
Patiekalų padažų vartojimas pagal etiketą yra svarbi detalių dalis, kurios laikymasis užtikrina ne tik estetiką, bet ir malonų valgymo procesą. Žinodami, kaip teisingai patiekti ir naudoti padažus, jūs ne tik parodysite pagarbą savo svečiams, bet ir patys pasijusite elegantiškiau prie stalo.
Šaltinis: ukr.media
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.