Daugelis žmonių nerimauja, ar saugu vartoti užšaldytą maistą, kuris jau seniai praėjo galiojimo datą. Ar iš tikrųjų užšaldytas maistas gali būti saugus ir valgomas, jei jis buvo laikomas ilgą laiką? Į šį klausimą atsako mitybos specialistė Dana Figur, paaiškindama, kas nutinka su maistu, kai jis laikomas šaldiklyje per ilgai.

Kiek Laiko Galima Laikyti Maistą Šaldiklyje?
Pasak JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA), maistą šaldiklyje galima laikyti praktiškai neribotą laiką. Tai reiškia, kad maistas nesuges, jei bus laikomas stabilioje temperatūroje, žemesnėje nei -18°C, nes šalta aplinka sustabdo mikroorganizmų, tokių kaip bakterijos ir pelėsiai, augimą.

Maisto Kiekio ir Kokybės Pakeitimai Po Ilgo Laikymo
Tačiau, nors maistas šaldiklyje ir nesuges, laikant jį per ilgai, prarandama jo kokybė. Tai paaiškina Dr. Dana Figur, nurodydama, kad pavyzdžiui, šimtą metų laikytas sumuštinis su sūriu nebebus toks skanus dėl „šaldiklio nudegimo“. Šaldiklio nudegimas atsiranda, kai užšaldytas maistas išdžiūsta ir ant jo paviršiaus atsiranda sausi, nudažyti dėmės. Nors toks maistas nėra pavojingas sveikatai, jo tekstūra ir skonis bus žymiai pablogėję.
Kiek Laiko Maistas Turi Būti Laikomas, Kad Išliktų Skanus ir Saugus?
Kad užtikrintumėte, jog jūsų užšaldytas maistas bus ne tik saugus, bet ir skanus, ekspertai rekomenduoja vadovautis maisto kategorijoms skirtomis saugojimo gairėmis. Štai keletas patarimų, kaip ilgai galite laikyti skirtingus maisto produktus šaldiklyje:
Rekomendacijos Maisto Laikymui Šaldiklyje:
- Dešros, šoninė, dešrelės: 1–2 mėnesiai.
- Maltas mėsa, šviežia veršiena, kiauliena, jautiena, ėriena: 4–12 mėnesių.
- Liko paruošti patiekalai: iki 6 mėnesių, priklausomai nuo sudėties.
Kada Svarbu Maistą Iššaldyti ir Kaip Jį Teisingai Paruošti?
„Užšaldymas išsaugo maistą ilgam, nes sustabdo mikroorganizmų augimą. Tačiau, kai atšildote produktą, šie mikroorganizmai vėl pradeda veikti. Todėl svarbu maistą kruopščiai apdoroti ir išvirti“, – pabrėžia mitybos specialistė.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.