ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Gyvenimas » Namai ir patarimai » Graikiniai riešutai. Kaip juos atidaryti ir nepažeisti branduolio?
Gyvenimas

Graikiniai riešutai. Kaip juos atidaryti ir nepažeisti branduolio?

Miglė Staknytė
Autorius Miglė Staknytė
Publikuota: 2025-10-06
Komentarų: 0
5 min. skaitymo

Turiu vieną draugę Valerą, kuri dirba išskirtinai rudenį. Pavasarį ir vasarą ji gyvena kaime, o rugsėjį grįžta žiemoti į miestą. Ji sako, kad per tris mėnesius lengvai uždirba metų pajamas. Pagrindinis jos pajamų šaltinis yra graikiniai riešutai. Šis verslas, kaip paaiškėjo, nereikalauja didelių investicijų, tačiau pareikalauja kantrybės, kruopštumo ir tam tikrų žinių apie riešutmedžių savybes bei derliaus apdorojimą.

Graikiniai riešutai. Kaip juos atidaryti ir nepažeisti branduolio?
Graikiniai riešutai. Kaip juos atidaryti ir nepažeisti branduolio?

Kaip išlukštenti graikinius riešutus

Po ilgų pokalbių man pavyko sužinoti viską, kaip užsidirbti pinigų iš graikinių riešutų. Norint užsidirbti pinigų, nereikia turėti didžiulės riešutmedžių plantacijos. Net keli seni medžiai sode gali tapti papildomų pajamų šaltiniu, ypač jei mokate tinkamai paruošti ir realizuoti branduolius.

Vidutiniškai suaugęs riešutmedis gali duoti iki 100 kg vaisių. Bet toks medis, kurio kamieno apimtis ne mažiau kaip 1 m, turi augti mažiausiai 20 metų. Gausus derlius – tai ilgo augimo, tinkamos priežiūros ir gerų oro sąlygų rezultatas. 10–20 metų vaismedis per sezoną gali duoti tik 20–30 kg graikinių riešutų, tačiau tinkamai prižiūrimas medis gali duoti gerokai daugiau.

Daug kas priklauso nuo to, kaip auga graikinis riešutas, kokiomis sąlygomis ir kokiame plote. Svarbų vaidmenį vaidina įvairovė, dirvožemio kokybė ir oro sąlygos. Pavyzdžiui, saulėtoje vietoje ir derlingoje žemėje augantys riešutmedžiai paprastai subrandina didesnius, plonesnį kevalą turinčius riešutus, kurie labiau vertinami rinkoje.

Taip pat skaitykite

Pasirinkite akių formą, kuri labiausiai panaši į jūsų, ir sužinokite, kokios charakterio savybės jums būdingos. Sužinokite apie save kai ką netikėto. Nuotraukos šaltinis: awarenessact.com
Pasirinkite akių formą ir sužinokite apie save kai ką įdomaus
2025-09-24
Kaip suprasti, kad tampate toksišku žmogumi, net jei to nepastebite
Kaip suprasti, kad tampate toksišku žmogumi, net jei to nepastebite
2025-08-23
Audinių minkštiklis ir soda išgelbėjo mane nuo nemalonios problemos
Audinių minkštiklis ir soda išgelbėjo mane nuo nemalonios problemos
2025-08-27
Ar skiriasi brangūs ir pigūs kiaušiniai. Kurie yra geresni?
Ar skiriasi brangūs ir pigūs kiaušiniai. Kurie yra geresni?
2025-09-10

Ir galų gale svarbu ne surinktų kilogramų skaičius, o patys branduoliai. Jie yra tie, kurie rinkoje parodo tikrąją komercinę vertę – kuo mažiau pažeisti, šviesesni ir stambesni branduoliai, tuo brangiau juos galima parduoti.

Ar verta sodinti riešutų plantaciją?

Todėl sodinti riešutų plantacijas ir tikėtis greito rezultato neverta – tai ilgalaikė investicija, kuri atsiperka tik po keliolikos metų. Tačiau jei jūsų sode auga keli seni vaismedžiai, galite iš to gauti visai nemažai naudos.

Taip elgiasi mano draugė Valera. Ankstyvą rudenį, kai ateina laikas rinkti graikinius riešutus, ji masiškai juos superka nelukštentus. Jie nėra brangūs, svarbiausia pasirinkti veislę su plonu apvalkalu, nes ją lengviau gliaudyti. Tada ji namuose gliaudo riešutus ir juos parduoda brangiau – dažnai net dvigubai ar trigubai daugiau nei sumoka pirkdama.

Tokiu būdu ji uždirba ne tik iš paties riešuto, bet ir iš kruopštaus rankų darbo – nes gražiai ir švariai išlukštinti branduoliai visada turi didesnę vertę. Be to, ji dalį branduolių naudoja gamindama saldainius, pyragus ar naminį riešutų sviestą, kurį parduoda vietinėse mugėse ar internetu.

Graikiniai riešutai. Kaip juos atidaryti ir nepažeisti branduolio? Ar verta sodinti riešutų plantaciją?

Kaip laikyti graikinius riešutus

Riešutai su lukštais laikomi sausoje, vėsioje, gerai vėdinamoje vietoje – tam puikiai tinka drobiniai maišeliai arba medinės dėžės. Svarbiausia, kad riešutai būtų apsaugoti nuo drėgmės, nes ji gali sugadinti tiek lukštą, tiek branduolį. Jei vaisiai geri, iš 3 kg neskaldytų riešutų gaunama beveik 2 kg branduolių.

Nuluptus branduolius galima laikyti 1–2 mėnesius kambario temperatūroje. Laikant ilgiau, jie praranda savo skonį, gali tapti kartūs arba supūti. Norint išlaikyti šviežumą, branduolius galima užšaldyti sandariuose maišeliuose – taip jie išlieka gardūs net iki metų.

Kaip išlukštenti riešutą nepažeidžiant branduolio

Bet kaip išlukštenti graikinius riešutus, nepažeidžiant branduolio? Jei jų yra daug, šiems tikslams geriau naudoti specialius prietaisus – mechaninius arba buitinius riešutų gliaudytojus. Jie leidžia greitai ir efektyviai išgauti branduolį, sumažinant atliekų kiekį.

Tačiau geriausias būdas namie atidaryti riešutą – įprastas stiklinis butelis. Šiems tikslams tinka šampano ar alaus butelis. Ant butelio kaklelio uždėkite riešutą ir plaktuku stuktelėkite smailiausią jo dalį. Stenkitės tolygiai paskirstyti smūgio jėgą ir būkite atsargūs – per stiprus smūgis gali suskaldyti branduolį.

Taip pat skaitykite

Būkite sveiki ir laimingi: 105 metų japonų gydytojo patarimai. Nuotrauka: BBC
Būkite sveiki ir laimingi: 105 metų japonų gydytojo patarimai
2025-10-09
Natūralus purškalas nuo pelėsio
Natūralus purškalas nuo pelėsio. Jis greitai išnyks nuo sienų!
2025-10-02
Kaip išvalyti keptuvę indaplovės tablete?
Kaip išvalyti keptuvę indaplovės tablete?
2025-09-21
Mediena terasai: eglė ar pušis? Kurią rinktis Lietuvos klimatui? 
Mediena terasai: eglė ar pušis? Kurią rinktis Lietuvos klimatui? 
2025-08-21

Tokiu būdu pasiduos net kiečiausi lukštai, paliekant šerdį nepažeistą. Viskas, ką jums reikia padaryti – švelniai padalinti lukštą ir išimti branduolį. Šį metodą galima pritaikyti ir didesniems kiekiams, jei procesas atliekamas atsargiai ir ritmingai.

Riešutų panaudojimo idėjos

Graikiniai riešutai – ne tik maistingas užkandis, bet ir vertinga žaliava įvairiems produktams. Jie tinka kepiniams, salotoms, padažams, desertams bei aliejaus spaudimui. Riešutų aliejus pasižymi puikiomis skoninėmis ir sveikatinančiomis savybėmis – jame gausu omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų A ir E, magnio bei cinko.

Valera sako, kad pirkėjai ypač vertina šviežius, ką tik išgliaudytus branduolius, nes jie išsiskiria intensyvesniu skoniu ir kvapu. Be to, graikiniai riešutai gali būti puiki dovana – tereikia juos gražiai supakuoti į stiklinius indelius ar drobinius maišelius.

Tikimės, kad šis riešutų gliaudymo būdas padės pasiekti maksimalių graikinių riešutų perdirbimo rezultatų. O jei pasinaudosite Valeros pavyzdžiu, galbūt atrasite ir naują, malonų bei pelningą užsiėmimą rudenį. Graikiniai riešutai – tai ne tik sveikas produktas, bet ir galimybė užsidirbti, jei žinote, kaip su jais elgtis.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:graikiniai riešutaiKevalasRiešutaiRiešutų lukštenimas

AutoriusMiglė Staknytė
Esu Miglė Staknytė – rašau apie gyvenimą, žmones ir madą bei patarimus, skirtus visiems namų mylėtojams ir puoselėtojams. Mane įkvepia kasdienybėje slypintys pasakojimai, įdomūs charakteriai ir naudinga informacija, kuria galiu pasidalinti su jumis. Tikiu, kad kiekvienas straipsnis gali sudominti ir įkvėpti.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Trinta morkų sriuba su imbieru
Receptai

Trinta morkų sriuba su imbieru

Cukinijos maišelyje. Pats geriausias receptas
Receptai

Cukinijos maišelyje. Pats geriausias receptas

Tobulas šokoladinis braunis
Desertai

Tobulas šokoladinis braunis – drėgnas ir labai skanus

5 rožių rūšys, kurios nereikalaus ypatingos priežiūros.
Sodas ir daržas

5 rožių rūšys, kurios nereikalaus ypatingos priežiūros

Kavos puodelis nusakys jūsų savybes
Gyvenimas

Pasirinkite kavos puodelį: pasirinkimas atskleis geriausius jūsų sugebėjimus

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?