ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Košės » Grikių košė, kuri iš lėkštės dings tiesiog žaibišku greičiu: išbandykite ir įsitikinsite patys
Košės

Grikių košė, kuri iš lėkštės dings tiesiog žaibišku greičiu: išbandykite ir įsitikinsite patys

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-10-08
Komentarų: 0
3 min. skaitymo

Grikius valgau ganėtinai dažnai. Man visad atrodė, kad moku juos tinkamai paruošti, tačiau neseniai sužinojau porą niuansų, apie kuriuos anksčiau net nesusimąstydavau. Pasirodo, ruošiant grikius galima padaryti ne taip ir mažai klaidų. Šį kartą norime jums papasakoti, kokių klaidų vertėtų vengti, ir kaip paruošti tikrai skanią grikių košę.

Grikių košė, kuri iš lėkštės dings tiesiog žaibišku greičiu: išbandykite ir įsitikinsite patys
Grikių košė, kuri iš lėkštės dings tiesiog žaibišku greičiu: išbandykite ir įsitikinsite patys

Kaip paruošti grikius?

Grikiai yra universalūs grūdai. Jie dera ir su mėsa, ir su žuvimi, ir su šviežiomis ar troškintomis daržovėmis. Be to, grikiai gali būti naudojami įdarui, kepimui ir kitiems originaliems patiekalams.

Kitas neabejotinas grikių privalumas – paruošimo greitis. Košė išverda gana greitai. Maža to, grikiai yra lengvai virškinami.

Grikių košės ruošimo niuansai

Taigi, grikių ruošimą reikia pradėti nuo jų paruošimo. Kuo produktas pigesnis, tuo didesnė tikimybė, kad jame gali būti prastos kokybės branduolių ar nenaudingų priedų. Prieš virdami grikius pirmiausia atrinkite nesveikus grūdus, o likusius grikius kruopščiai nuplaukite tekančiu vandeniu ir nusausinkite ant popierinio rankšluosčio.

Taip pat skaitykite

Gardus slyvų padažas žiemai: puikiai dera su mėsos patiekalais!
Gardus slyvų padažas žiemai: puikiai dera su mėsos patiekalais!
2025-10-09
Jogurtinis pyragas
Jogurtinis pyragas – paprastai ir greitai paruošiamas
2025-06-29
Barbekiu vištienos šlaunelės
Barbekiu vištienos šlaunelės
2025-09-01
Gaivinančios vasaros dienoms: arbūzų salotos su feta sūriu
Gaivinančios vasaros dienoms: arbūzų salotos su feta sūriu
2025-06-29

Dar vienas svarbus dalykas – tinkamo puodo pasirinkimas. Apie tai dažniausiai nė nesusimąstoma, tačiau naudinga žinoti, kad grikius geriausia virti iš ketaus pagamintame puode. Taip pat puikiai tinka emaliuotas puodas storu dugnu.

Paruoštos košės skoniui didelę įtaką turi vanduo, kuriame virė grikiai. Puikiai tiks filtruotas vanduo. Išvirtos grikių kruopos bus švelnesnio skonio ir minkštesnės, jei prieš virdami jas pakepinsite keptuvėje. Grikių kepinimui rinkitės augalinį aliejų.  Grikiais puikiai dera alyvuogių ar linų sėmenų aliejumi, tačiau atminkite, kad ant tokio aliejaus negalima kepti, todėl šių rūšių aliejais galite pagardinti jau paruoštą patiekalą.

Patyrusios šeimininkės žino, kad pagrindinė gerai išvirtų grikių sąlyga – tinkamos proporcijos. Grikių košės paruošimui reikės 1 dalies grikių  ir 2 dalių vandens. Jei norite pagaminti sultingesnę košę, naudokite 2,5 dalies vandens.

Virimo etapai

Grikius berkite į jau verdantį vandenį ir uždenkite dangčiu. Verdamų grikių jokiu būdu nemaišykite. Likus kelioms minutėms iki virimo pabaigos, išjunkite viryklę ir apvyniokite puodą rankšluosčiu. Tokiu būdu grikiai pabaigs „virti“.

Pirmiausia rekomenduojama grikius virti ant stiprios ugnies. Pastebėję, kad vanduo kyla į viršų, sumažinkite ugnį iki vidutinės. Po poros minučių sumažinkite ugnį iki minimumo.

Nors dauguma mūsų yra pratę grikius sūdyti virimo pradžioje, tačiau tai – didelė klaida. Geriausia sūdyti grikius jų virimo pabaigoje. Geriausia naudoti ne įprastą druską, bet jūros druską. Tai naujai atskleis grikių košės skonį ir padarys ją dar maistingesnę.

Beje, kad košė būtų dar skanesnė, pabandykite į verdantį vandenį įmesti gabalėlį sviesto, o tik tada suberkite grikius. Ši gudrybė puikiai pasiteisina verdant ne tik grikius, bet ir kukurūzus.

Tikimės, kad šie patarimai padės jums paruošti tobulo skonio grikių košę. Nors gali atrodyti, kad paruošti grikių košę yra paprasčiau nei paprasta, tačiau tik tada, jei laikysitės tam tikrų taisyklių, galėsite tikėtis pačių geriausių rezultatų. Sėkmės!

Taip pat skaitykite

Sodos duona
Sodos duona – jokio ilgo kildinimo, o skonis pasakiškas
2025-07-24
Barbekiu padažas
Barbekiu padažas – paprasta pagaminti
2025-07-30
burokėliai ir česnakas
Tik 2 burokėliai ir viena česnako galvutė: gaila, kad šio recepto nežinojau anksčiau!
2025-09-09
Net ir tie, kurie vaikystėje nekentė moliūgų košės, tikrai paprašys pakartoti: išbandykite šį receptą
Net ir tie, kurie vaikystėje nekentė moliūgų košės, tikrai paprašys pakartoti: išbandykite šį receptą
2025-10-08

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:grikiaigrikių košė

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kaip įveikti išsiskyrimą: 7 žingsniai į emocinį atsigavimą
Gyvenimas

Kaip įveikti išsiskyrimą: 7 žingsniai į emocinį atsigavimą ir naują pradžią

Kaip atsikratyti pagirių: veiksmingi būdai greičiau pasijusti geriau
Sveikata ir grožis

Kaip atsikratyti pagirių: veiksmingi būdai greičiau pasijusti geriau

Gyvūnas totemas: ar žinojote, kodėl jis reikalingas žmogui?
Horoskopai

Gyvūnas totemas: ar žinojote, kodėl jis reikalingas žmogui?

15 keistų skonių kombinacijų žinomuose patiekaluose, kurie užsienyje laikomi skanumynais
Naudinga

15 keistų skonių kombinacijų žinomuose patiekaluose, kurie užsienyje laikomi skanumynais

Svieste kepta kiaušinienė ir kitos kiaušinių paruošimo gudrybės
Naudinga

Svieste kepta kiaušinienė ir kitos kiaušinių paruošimo gudrybės

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?