Jei norite, kad organizmas tinkamai funkcionuotų, labai svarbu atidžiai rinktis maistą. Sveika mityba padeda išlaikyti gerą sveikatą, energiją ir optimalią kūno svorio būklę. Tačiau tam tikrų maisto produktų reikėtų atsisakyti arba sumažinti jų vartojimą.

Raudona mėsa – ne dažniau nei du kartus per savaitę
Mitybos specialistė Svetlana Pavlichenko pabrėžia, kad raudona mėsa ir jos produktai gali didinti piktybinių žarnyno navikų atsiradimo riziką.
Specialistės teigimu, raudoną mėsą reikėtų valgyti kuo rečiau – ne dažniau nei du kartus per savaitę. Be to, ją rekomenduojama derinti su daržovėmis, nes tai padeda sumažinti neigiamą poveikį organizmui ir pagerina maistinių medžiagų pasisavinimą.
Saldumynai ir cukrus – žala ne tik figūrai
Cukrus ir saldumynai gali turėti neigiamą poveikį ne tik figūros būklei, bet ir žarnyno mikrobiomo pusiausvyrai. Per didelis saldžių produktų vartojimas gali sukelti:
- svorio augimą;
- nuotaikos svyravimus;
- virškinimo sutrikimus;
- energijos trūkumą.
Todėl specialistė rekomenduoja riboti saldumynų vartojimą arba rinktis natūralius saldiklius ir vaisius kaip alternatyvą.
Parduotuvinės sultys – daugiau cukraus nei naudos
Svetlana Pavlichenko pataria vengti parduotuvėse parduodamų sulčių. Nors jos atrodo sveikos, dažniausiai jose yra labai daug cukraus. Net natūralios sultys gali būti per saldžios ir skatinti insulino svyravimus, o tai neigiamai veikia energijos lygį ir kūno svorį.
Ką rinktis vietoje kenksmingų produktų
- Daržovės ir vaisiai. Natūralus cukrus ir skaidulos padeda palaikyti virškinimą ir mikrobiomą.
- Pilno grūdo produktai. Jie suteikia ilgai išliekantį sotumo jausmą ir padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.
- Sveiki baltymai. Pavyzdžiui, žuvis, ankštiniai augalai ar vištiena – naudingesnė alternatyva raudonai mėsai.
Sveika mityba ne tik padeda išlaikyti kūno formą, bet ir mažina įvairių ligų riziką bei palaiko energiją visą dieną.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.