Kriaušės – vienas mėgstamiausių rudens vaisių, garsėjantis ne tik savo saldumu, bet ir gausybe naudingų savybių. Šis vaisius vertinamas dėl švelnaus skonio, aromato ir naudos sveikatai. Tačiau nors kriaušės gali būti puikus kasdienio raciono papildymas, ne visi gali jomis mėgautis neribotai.

Kriaušių kilmė ir įvairovė
Kriaušės priklauso erškėtinių (Rosaceae) šeimai, kuriai taip pat priskiriami obuoliai, slyvos ir vyšnios. Šie vaisiai buvo auginami dar prieš tūkstančius metų Europoje ir Azijoje, o šiandien jų rūšių skaičiuojama šimtai – nuo traškių ir gaivių iki švelnių, sviestinių tekstūrų. Didžiausi kriaušių augintojai šiuo metu yra Austrija, Naujoji Zelandija, Šveicarija, Pietų Afrika ir Jungtinės Valstijos. Derliaus pikas paprastai būna nuo rugpjūčio iki lapkričio, tačiau šį vaisių galima rasti ištisus metus – šaldytų, džiovintų ar konservuotų formų.
Kodėl verta valgyti kriaušes?
Kriaušės – vienas daugiausia skaidulų turinčių vaisių. Viena vidutinio dydžio kriaušė suteikia apie 6 gramus skaidulų – beveik ketvirtadalį rekomenduojamos dienos normos. Skaidulos padeda palaikyti sveiką virškinimo sistemą, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje bei gerina cholesterolio pusiausvyrą. Be to, kriaušėse esantis kalis padeda reguliuoti kraujospūdį ir stiprina širdį.
Šie vaisiai taip pat pasižymi nedideliu kaloringumu – viena kriaušė turi apie 100 kalorijų ir beveik visai neturi riebalų, todėl puikiai tinka norintiems palaikyti sveiką svorį. Kriaušės aprūpina organizmą vitaminu C ir K, kurie stiprina imuninę sistemą, padeda gyti žaizdoms bei skatina kolageno gamybą. Kriaušių odelei būdingi fenoliai ir flavonoidai pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, kurios saugo organizmą nuo uždegimų ir senėjimo procesų.

Kam kriaušes reikėtų vartoti atsargiai?
Nors kriaušės yra itin naudingos, jos netinka visiems. Sergantieji virškinimo sutrikimais, ypač dirgliosios žarnos sindromu ar polinkiu į vidurių pūtimą, turėtų kriaušių vartoti saikingai, nes jose esančios skaidulos gali sukelti diskomfortą. Be to, diabetu sergantiems asmenims svarbu kontroliuoti suvalgomą kiekį, nes per didelis vaisių cukraus kiekis gali paveikti gliukozės lygį kraujyje.
Kriaušės – tikras gamtos lobis, suteikiantis energijos, stiprinantis organizmą ir galintis prisidėti prie ilgesnio bei sveikesnio gyvenimo. Tačiau kaip ir viskas, jos naudingos saikingai – tuomet šis vaisius taps saldžia ilgaamžiškumo paslaptimi.
Šaltibis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.