Sveikas žarnynas garantuoja tinkamą maistinių medžiagų ir vitaminų pasisavinimą, normalų vidaus organų funkcionavimą bei stiprų imunitetą. Norint užtikrinti, kad jūsų žarnynas veiktų sklandžiai, svarbu į savo racioną įtraukti tam tikrus maisto produktus. Kai kurie iš jų gali jus tikrai nustebinti, nes jų teigiamas poveikis žarnynui dažnai yra nepastebimas kasdieniniame gyvenime.

Svogūnai ir česnakai padeda palaikyti žarnyno sveikatą
Šiuose maisto produktuose gausu prebiotikų, kurie teigiamai veikia žarnyno mikroflorą. Svogūnus ir česnakus galite dėti į daržovių salotas, padažus ar mėsos patiekalus – taip jie ne tik suteiks skonio, bet ir pagerins jūsų virškinimą. Reguliarus šių produktų vartojimas padeda palaikyti sveiką žarnyno mikroflorą, o tai tiesiogiai veikia imunitetą.
Žaliosios daržovės padeda žarnynui veikti sklandžiai
Špinatai, artišokai, Briuselio kopūstai – tai daržovės, kuriose gausu skaidulų, vitaminų ir mineralų. Pavyzdžiui, špinatus, kuriuose gausu geležies, patariama valgyti kartu su vaisiais, kuriuose yra vitamino C, nes tai padeda geriau įsisavinti geležį. Puikus pasirinkimas gali būti žalieji kokteiliai, kurie vienu metu suteikia daug naudingų medžiagų žarnynui.
Ciberžolė ir imbieras padeda virškinimui ir mažina uždegimą
Imbieras palengvina simptomus, susijusius su virškinamojo trakto sutrikimais, tokius kaip raugėjimas, pilvo pūtimas, virškinimo sutrikimai ir pykinimas. Ciberžolė turi priešuždegiminį poveikį, ramina dirgliosios žarnos bei uždegiminių ligų simptomus. Įtraukite šiuos prieskonius į arbatas, kokteilius ar karštus patiekalus – jūsų žarnynas jums padėkos.
Saldžioji bulvė – skaidulų ir vitamino A šaltinis
Saldžioji bulvė yra puikus sudėtinių angliavandenių ir vitamino A šaltinis. Svarbu ruošdami šią daržovę palikti odelę, nes joje yra daug skaidulų, naudingų žarnyno veiklai. Saldžiosios bulvės gali būti kepamos, troškintos ar naudojamos košėms – jos puikiai tinka tiek pietums, tiek vakarienei.
Uogos ir bananai stiprina žarnyno sveikatą
Uogos, tokios kaip mėlynės, avietės ar braškės, yra puikus skaidulų ir antioksidantų šaltinis, kurie padeda kovoti su uždegimu. Jas galite naudoti kokteiliuose, košėse ar desertuose. Bananai taip pat yra vertingi dėl prebiotikų, kurie skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi žarnyne ir palaiko virškinimo sistemą.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.