ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Naudinga » Kodėl virėjai sviestą uždengia stikline? Atsakymas išties nustebins
Naudinga

Kodėl virėjai sviestą uždengia stikline? Atsakymas išties nustebins

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-10-24
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Kodėl virėjai sviestą uždengia stikline? Atsakymas išties nustebins
Kodėl virėjai sviestą uždengia stikline? Atsakymas išties nustebins

Kaip manote, koks maisto produktas labai svarbus kiekvienam virėjui? Be abejo, tai sviestas! Jo minkšta tekstūra puikiai tinka gaminti grietinėlę, pyragus bei padažus. Net sumuštinis tampa skanesnis, jei ant duonos užtepate sviesto. Be to, sviestas suteikia patiekalams subtilų skonį ir aromatą, kurio neįmanoma pakeisti jokiu kitu riebalu. Todėl profesionalūs virėjai visuomet stengiasi naudoti tik kokybišką, natūralų sviestą. Tad kodėl jie sviestą uždengia stikline? Ir kada šis metodas pasiteisina labiausiai?

Problema su sviesto laikymu ir naudojimu

Bet čia išryškėja nedidelė problema: norint išsaugoti sviesto skonį, jį reikia laikyti šaldytuve. Daugumai patiekalų sviestas turi būti naudojamas minkštintoje formoje. Tad gaminant dažnai reikia palaukti, kol sviestas truputį sušyla ir tampa minkštas. Net trumpas laukimas gali trikdyti greitą darbo eigą virtuvėje, ypač kai reikia daug sviesto.

Triukas su stikline – greitas ir paprastas būdas

Aišku, apdairios namų šeimininkės iš anksto jį išima iš šaldytuvo… O kas, jei mums dabar ir greitai reikia minkšto sviesto? Yra vienas nesudėtingas būdas, kurį naudoja profesionalūs virėjai. Tai naudinga visiems, nes leidžia per kelias sekundes suminkštinti sviestą.

Taigi, atsipjaukite sviesto gabalą ir padėkite į lėkštę. Tada paimkite paprastą stiklinę ir įpilkite į ją karšto vandens. Po poros sekundžių išpilkite vandenį ir uždenkite stikline sviestą. Pakaks 2 minučių, kad jis taptų minkštas. Šis metodas veikia dėl šilumos perdavimo: stiklinė laikinai sušildo sviestą, neprarandant jo formos ar tekstūros.

Taip pat skaitykite

Sultinio kubelius gaminu pati
Sultinio kubelius gaminu pati: nustebsite, kokie skanūs bus šiais kubeliais pagardinti patiekalai!
2025-10-08
Puikus būdas išsaugoti svogūnus per žiemą. Bus kieti ir nesupus
Puikus būdas išsaugoti svogūnus per žiemą. Bus kieti ir nesupus
2025-10-01
Gruzdinta žuvis alaus tešloje
Gruzdinta žuvis alaus tešloje
2025-08-08
Kaip pasigaminti tobulas gruzdintas bulvytes: virtuvės šefų patarimai
Kaip pasigaminti tobulas gruzdintas bulvytes: virtuvės šefų patarimai
2025-11-12
Kodėl virėjai sviestą uždengia stikline? Atsakymas išties nustebins. Triukas su stikline

Kiti būdai sviestui suminkštinti

  1. Supjaustykite sviestą mažais gabalėliais – didelis sviesto gabalas tirps pakankamai ilgai. Atsipjaukite jo tik tiek, kiek jums reikia, ir tada susmulkinkite į mažesnes dalis. Tokiu būdu jis greičiau suminkštėja ir lengviau maišosi su kitais ingredientais.
  2. Iškočiokite sviestą – pirmiausia padėkite sviestą ant pergamento ar folijos, o tada iškočiokite jį kaip tešlą. Šis metodas ypač tinka ruošiant tešlą pyragams ar sausainiams, nes sviestas tampa vienodo minkštumo ir paruoštas tolesniam naudojimui.
  3. Pamuškite sviestą mediniu šaukštu – įdėkite sviestą į plastikinį maišelį ir tiesiog muškite mediniu šaukštu ar kitu virtuviniu daiktu. Šis metodas leidžia suskaidyti kietus gabalėlius ir greitai suminkštinti sviestą, išlaikant jo struktūrą.
  4. Plakite šluotele ar mikseriu – šis metodas gerai tinka, jei reikia suminkštinti didelį kiekį sviesto. Supjaustykite jį į gabalėlius, o tada plakite gilioje lėkštėje. Plakant sviestas tampa purios konsistencijos, todėl puikiai tinka kremams, sviestiniams padažams ar kepiniams.

Papildomi patarimai ir triukai

Norint, kad sviestas greičiau suminkštėtų, galima jį palikti kambario temperatūroje apie 10–15 minučių prieš naudojimą, ypač jei ruošiate didesnį kiekį. Taip pat svarbu vengti mikrobangų krosnelės, nes per greitas kaitinimas gali išlydyti sviestą ir pakeisti jo tekstūrą bei skonį. Profesionalai rekomenduoja derinti kelis metodus – pavyzdžiui, supjaustyti gabalėliais ir uždengti stikline, kad pasiektumėte idealų minkštumą per kelias minutes.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:patarimaiŠefo patarimaiStiklinėsviestas

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Vieno dubens rabarbarų pyragas
Desertai

Vieno dubens rabarbarų pyragas: gaivus desertas

Naujas tyrimas keičia mūsų supratimą apie kūno prakaitą
Įdomu

Išprakaituota tiesa: naujas tyrimas keičia mūsų supratimą apie kūno prakaitą

Sveikatos priežiūros specialistai įvardijo naudingiausią prieskonį
Sveikata ir grožis

Sveikatos priežiūros specialistai įvardijo naudingiausią prieskonį

Kaip išsirinkti tinkamus kvepalus: patarimai ir gudrybės
Gyvenimas

Kaip išsirinkti tinkamus kvepalus: patarimai ir gudrybės

Kuri kava geriausia? Tirpi, užplikyta ar iš aparato?
Gyvenimas

Kuri kava geriausia? Tirpi, užplikyta ar iš aparato? Atsako ekspertai

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?