Vyšnios – tai ne tik skanios, bet ir labai naudingos uogos, turinčios daugybę vitaminų ir antioksidantų. Tačiau, kaip ir su bet kokiu maistu, svarbu laikytis saiko. Mitybos specialistė Natalija Kruglova paaiškino, kokia yra saugi vidutinė vyšnių porcija ir kokios gali būti pasekmės persivalgius.
Kokio kiekio vyšnių galima suvalgyti per dieną?
Gydytoja Kruglova nurodė, kad vidutinė dienos vyšnių porcija neturėtų viršyti 200-300 gramų. Tai apytiksliai atitinka 1-1,5 puodelio šių uogų. Suvalgius didesnį kiekį, galima tikėtis ne tik virškinimo sistemos sutrikimų, bet ir kitų nemalonių pasekmių.
Persivalgymo pasekmės
Kai kurios problemos, su kuriomis gali susidurti per daug vyšnių suvalgę žmonės, apima:
- Virškinimo sutrikimai: Dėl didelio skaidulų kiekio vyšnios gali sukelti virškinimo sistemos diskomfortą ir pilvo pūtimą.
- Svorio padidėjimas: Vyšnios turi natūralių cukrų, kurie, valgomi dideliais kiekiais, gali prisidėti prie svorio augimo.
- Mažesnis vitaminų kiekis: Jei vyšnios laikomos per ilgai, jų maistinė vertė sumažėja, todėl įsitikinkite, kad jas suvalgysite greitai po derliaus nuėmimo.
Kaip teisingai laikyti vyšnias?
Mitybos specialistė taip pat rekomenduoja, kad vyšnias būtų geriausia laikyti šaldytuve. Palyginus su kitomis uogomis, vyšnios ilgiau išsilaiko šaldytuve, ypač jei jos laikomos vaisių ir daržovių skyriuje. Tačiau net ir tokiomis sąlygomis uogos ilgainiui pradės gesti. Jei vyšnios ima įgauti rusvą atspalvį ir tampa minkštos, tai reiškia, kad jų galiojimo laikas baigėsi.
Svarbu žinoti
Nors uogos, kurių galiojimo laikas pasibaigęs, nėra pavojingos ir nesukels apsinuodijimo, jos praranda savo skonį ir naudingas savybes. Todėl geriausia vartoti šviežias vyšnias, kad galėtumėte mėgautis jų visu maistiniu potencialu.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.