Moliūgų žievelė dažnai laikoma tik šiukšlėmis, tačiau tai neteisinga nuomonė. Iš tikrųjų ji yra vertingas maisto šaltinis, turintis daug skaidulų, antioksidantų, cinko ir svarbių vitaminų, tokių kaip A, C ir E. Šie komponentai padeda stiprinti imunitetą, gerina odos būklę ir teigiamai veikia bendrą sveikatą.
Antioksidantų šaltinis
Moliūgo žievelė yra labai turtinga antioksidantais. PubMed duomenimis, šioje žievelėje yra flavonoidų ir karotenoidų, įskaitant beta-karoteną, liuteiną ir kriptoksantiną. Šios medžiagos padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio streso, kuris kyla dėl uždegimo, streso ir aplinkos poveikio. Laikui bėgant, ląstelių pažeidimas gali padidinti riziką susirgti lėtinėmis ligomis, įskaitant kai kurias vėžio formas.
Sveiki cukraus kiekiai kraujyje
Pagal Mayo klinikos duomenis, moliūguose esantys angliavandeniai yra sudėtiniai angliavandeniai, kurie kartu su skaidulomis, vitaminais ir antioksidantais daro šį maistą itin maistingą. Natūralūs moliūgų cukrūs subalansuoti su skaidulomis, kurios padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje. Moliūgo minkštimas yra ypač turtingas skaidulomis – apie 6,6 g per 1 puodelį.
Moliūgo žievelė virškinimo gerinimui
Cleveland Clinic teigia, kad skaidulos gali padėti pagerinti virškinimą. Moliūgo žievelė yra puikus netirpių skaidulų šaltinis, kurios padeda išlaikyti reguliarias žarnyno funkcijas ir užkerta kelią vidurių užkietėjimui. Be to, skaidulos yra prebiotikai, tai reiškia, kad jos maitina naudingas žarnyno bakterijas. Šios bakterijos, fermentuodamos skaidulas, gamina trumpasias grandines riebalų rūgštis, kurios palaiko žarnyno gleivinę ir gali padėti sumažinti uždegimą virškinimo trakte.

Imuniteto palaikymas
Vienas moliūgo patiekalas gali suteikti net 50% rekomenduojamos dienos dozės vitaminų A ir C. Šie vitaminai vaidina svarbų vaidmenį palaikant stiprią imuninę sistemą. Vitaminas A padeda palaikyti kvėpavimo takų ir virškinimo sistemos gleivines, o vitaminas C stiprina imuninės ląstelės funkciją ir padeda apsaugoti jas nuo pažeidimų kovojant su infekcijomis.
Kaip tinkamai nuplauti moliūgą?
Norint tinkamai paruošti moliūgo žievelę, pradėkite nuo jos nuplovimo. Panardinkite moliūgą į šaltą vandenį 5-10 minučių, tada gerai nuvalykite šepetėliu arba kempine. Galite naudoti ir kepimo sodos tirpalą (1 arbatinis šaukštelis 1 litre vandens), tada gerai nuplaukite. Galiausiai, nusausinkite moliūgą švariu rankšluosčiu.
Kaip teisingai gaminti moliūgą?
Moliūgo žievelė tampa minkšta ir valgomąja tik ją tinkamai paruošus. Orkaitėje moliūgą reikia kepti 180-200°C temperatūroje apie 25-40 minutes (priklausomai nuo moliūgo dalių dydžio). Troškinimas arba garinimas trunka apie 15-25 minutes. Po šių procesų žievelė taps minkšta, plona ir visiškai valgoma.
Išvados
Moliūgo žievelė yra nuostabus maistinis produktas, kurį dažnai pamirštame naudoti, nors ji turi daugybę naudingų savybių. Ši žievelė yra pilna skaidulų, vitaminų ir antioksidantų, kurie teigiamai veikia mūsų sveikatą. Todėl kitą kartą, kai gaminsite moliūgą, nevenkite naudoti ir žievelės — ji tikrai verta dėmesio!
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.