ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Moliūgo žievelė – vertingas maisto šaltinis, o ne atliekos
Sveikata ir grožis

Moliūgo žievelė – vertingas maisto šaltinis, o ne atliekos

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-11-02
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Moliūgo žievelė – vertingas maisto šaltinis, o ne atliekos
Moliūgo žievelė – vertingas maisto šaltinis, o ne atliekos

Moliūgų žievelė dažnai laikoma tik šiukšlėmis, tačiau tai neteisinga nuomonė. Iš tikrųjų ji yra vertingas maisto šaltinis, turintis daug skaidulų, antioksidantų, cinko ir svarbių vitaminų, tokių kaip A, C ir E. Šie komponentai padeda stiprinti imunitetą, gerina odos būklę ir teigiamai veikia bendrą sveikatą.

Antioksidantų šaltinis

Moliūgo žievelė yra labai turtinga antioksidantais. PubMed duomenimis, šioje žievelėje yra flavonoidų ir karotenoidų, įskaitant beta-karoteną, liuteiną ir kriptoksantiną. Šios medžiagos padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio streso, kuris kyla dėl uždegimo, streso ir aplinkos poveikio. Laikui bėgant, ląstelių pažeidimas gali padidinti riziką susirgti lėtinėmis ligomis, įskaitant kai kurias vėžio formas.

Sveiki cukraus kiekiai kraujyje

Pagal Mayo klinikos duomenis, moliūguose esantys angliavandeniai yra sudėtiniai angliavandeniai, kurie kartu su skaidulomis, vitaminais ir antioksidantais daro šį maistą itin maistingą. Natūralūs moliūgų cukrūs subalansuoti su skaidulomis, kurios padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje. Moliūgo minkštimas yra ypač turtingas skaidulomis – apie 6,6 g per 1 puodelį.

Moliūgo žievelė virškinimo gerinimui

Cleveland Clinic teigia, kad skaidulos gali padėti pagerinti virškinimą. Moliūgo žievelė yra puikus netirpių skaidulų šaltinis, kurios padeda išlaikyti reguliarias žarnyno funkcijas ir užkerta kelią vidurių užkietėjimui. Be to, skaidulos yra prebiotikai, tai reiškia, kad jos maitina naudingas žarnyno bakterijas. Šios bakterijos, fermentuodamos skaidulas, gamina trumpasias grandines riebalų rūgštis, kurios palaiko žarnyno gleivinę ir gali padėti sumažinti uždegimą virškinimo trakte.

Taip pat skaitykite

Kiek vandens iš tikrųjų reikia: mitai apie skysčių vartojimą
Kiek vandens iš tikrųjų reikia gerti kasdien: populiarūs mitai apie skysčių vartojimą
2025-08-08
Koks sūrio kiekis gali būti naudingas sveikatai
Koks sūrio kiekis gali būti naudingas sveikatai: tą turi žinoti kiekvienas šio maisto produkto mylėtojas
2025-08-27
Kodėl verta pasivaikščioti po vakarienės? 3 svarbios priežastys
Kodėl verta pasivaikščioti po vakarienės? 3 svarbios priežastys
2025-07-16
Suglebusi oda po 40 metų? Kaip atsikratyti šios problemos namuose?
Suglebusi oda po 40 metų? Kaip atsikratyti šios problemos namuose?
2025-10-10
Moliūgo žievelė virškinimo gerinimui

Imuniteto palaikymas

Vienas moliūgo patiekalas gali suteikti net 50% rekomenduojamos dienos dozės vitaminų A ir C. Šie vitaminai vaidina svarbų vaidmenį palaikant stiprią imuninę sistemą. Vitaminas A padeda palaikyti kvėpavimo takų ir virškinimo sistemos gleivines, o vitaminas C stiprina imuninės ląstelės funkciją ir padeda apsaugoti jas nuo pažeidimų kovojant su infekcijomis.

Kaip tinkamai nuplauti moliūgą?

Norint tinkamai paruošti moliūgo žievelę, pradėkite nuo jos nuplovimo. Panardinkite moliūgą į šaltą vandenį 5-10 minučių, tada gerai nuvalykite šepetėliu arba kempine. Galite naudoti ir kepimo sodos tirpalą (1 arbatinis šaukštelis 1 litre vandens), tada gerai nuplaukite. Galiausiai, nusausinkite moliūgą švariu rankšluosčiu.

Kaip teisingai gaminti moliūgą?

Moliūgo žievelė tampa minkšta ir valgomąja tik ją tinkamai paruošus. Orkaitėje moliūgą reikia kepti 180-200°C temperatūroje apie 25-40 minutes (priklausomai nuo moliūgo dalių dydžio). Troškinimas arba garinimas trunka apie 15-25 minutes. Po šių procesų žievelė taps minkšta, plona ir visiškai valgoma.

Išvados

Moliūgo žievelė yra nuostabus maistinis produktas, kurį dažnai pamirštame naudoti, nors ji turi daugybę naudingų savybių. Ši žievelė yra pilna skaidulų, vitaminų ir antioksidantų, kurie teigiamai veikia mūsų sveikatą. Todėl kitą kartą, kai gaminsite moliūgą, nevenkite naudoti ir žievelės — ji tikrai verta dėmesio!

Šaltinis: rbc.ua

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:antioksidantaiImuniteto stiprinimasMoliūgo žievelėsveikas maistasvirškinimas

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Priklausomybę sukeliantis skanėstas: vos per 20 minučių paruošiami riestainiai!
Desertai

Priklausomybę sukeliantis skanėstas: vos per 20 minučių paruošiami riestainiai!

Meilė sau - įkvepianti moters istorija
Įdomu

Meilė sau: pažvelgusi į nuotrauką su vaikais, mama suprato svarbų dalyką

Rutinos nauda: kasdieniai įpročiai gerai psichikos sveikatai
Gyvenimas

Rutinos nauda: kasdieniai įpročiai gerai psichikos sveikatai

Širdies ir kraujagyslių sveikata ir mityba
Sveikata ir grožis

Širdies ir kraujagyslių sveikatos palaikymas: kardiologų sveikos mitybos rekomendacijos

Kaip teisingai genėti pelargoniją: kada ir kaip kirpti, kad augtų tankiai ir gausiai žydėtų
Sodas ir daržas

Mano pelargonija privertė mane raudonuoti prieš draugę, bet dabar ji žydi ir klesti: ką daryti, kad augalas būtų tankus ir gražiai suformuotas

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?