Virtas kiaušinis – puikus pasirinkimas pusryčiams. Tačiau daugelis žmonių vengia jų virimo tik dėl to, kad nenori susidurti su sunkumais nulupti kiaušinių lukštą. Tiesa, kiaušinių lukštų pašalinimas gali pasirodyti sunkus procesas, tačiau pasitelkus kelis paprastus patarimus ir gudrybes, galima išvengti šio nemalonaus darbo ir greitai bei lengvai nulupti kiaušinius.
Rinkitės šiek tiek senesnius kiaušinius
Kuo šviežesnis kiaušinis, tuo sunkiau jį nulupti. Taip yra todėl, kad švieži kiaušiniai turi mažiau oro tarp lukšto ir baltymo, todėl lukštas prilimpa prie baltymo. Norint, kad kiaušiniai būtų lengvai nulupti, patartina rinktis kiaušinius, kurie buvo laikomi šaldytuve bent 5-7 dienas. Tokie kiaušiniai jau turi šiek tiek daugiau oro, todėl juos nulupsite kur kas lengviau.
Kiaušinių šildymas iki kambario temperatūros
Prieš verdant kiaušinius, svarbu juos pašildyti iki kambario temperatūros. Išimkite kiaušinius iš šaldytuvo ir leiskite jiems stovėti kelias minutes. Tai padės išvengti staigių temperatūros pokyčių, kurie gali sukelti įtrūkimus.
Naudokite mažą skylutę
Norint išvengti kiaušinių lukšto skilimo ir padėti juos lengviau nulupti, rekomenduojama adata, smeigtuku arba žiogeliu padaryti nedidelę skylutę kiaušinio bukosios dalies viršuje. Ši skylutė leis orui patekti į tarpą tarp lukšto ir baltymo, todėl kiaušinis bus lengviau nuluptas. Svarbu nepadaryti per didelės skylutės ir užtikrinti, kad lukštas nesutrūktų.
Kiaušinius virkite šaltame vandenyje
Vienas svarbiausių žingsnių norint išvirti lengvai nuluptą kiaušinį – nesidėti kiaušinių į verdantį vandenį. Kiaušinius reikia dėti į šaltą vandenį ir uždengti juos maždaug piršto storio vandens sluoksniu. Tik tada padėkite puodą ant viryklės ir užvirinkite. Po to, kai vanduo užvirs, įdėkite šaukštelį druskos arba maistinės sodos, kad padėtų išsiskirti lukštui.
Naudokite šaltą vandenį po virimo
Kai tik kiaušiniai bus išvirti, perkelkite juos į šaltą vandenį ir leiskite atvėsti. Tiesiog leiskite šaltam vandeniui bėgti per kiaušinius, nes tai leis lengviau nulupti kiaušinius. Šiltas kiaušinis sušvelnins plėvelę, o tai užtikrins greitą lukšto pašalinimą.
Kaip pradėti lupti kiaušinius
Kad lengviau nuluptumėte kiaušinius, pradėkite juos lupti nuo bukosios pusės – tai ta kiaušinio dalis, kur yra oro tarpas. Luptant nuo šios vietos, dažnai pirmiausia atsiskiria plėvelė, skirianti baltymą nuo lukšto.
Gudrybės, kad kiaušinis nuluptų greičiau
Jei norite, kad kiaušinis nuluptų dar greičiau, įdėkite išvirtą kiaušinį į plačią stiklinę, pripildytą šalto vandens. Uždėkite stiklinę ir tvirtai uždenkite delnu, tada stipriai pakratykite. Kiaušinis atsitrenks į stiklinės sieneles, o lukštas įtrūks, kas padės lengviau jį nuimti.
Kitas metodas: kiaušinį spaudžiant prie stalo
Jei neturite stiklinės, galite naudoti kitą metodą – švelniai paspauskite kiaušinį prie stalo paviršiaus. Tuo pačiu metu, laikydami kiaušinį, perbraukite jį per stalo paviršių. Tai sukelia lukšto įtrūkimą, todėl jį bus lengviau nulupti.
Išvada
Išvirti kiaušiniai su puikiai atsiskiriančiu lukštu – tai tikrai įmanoma, jei naudojate šiuos paprastus patarimus. Kiaušinius virkite šaltame vandenyje, šiek tiek juos pašildykite ir būtinai leiskite atvėsti šaltame vandenyje. Taip pat, naudodami mažą skylutę ir pradėdami lupti nuo bukosios pusės, galėsite pasiekti lengvą lukšto pašalinimą. Naudodami šias gudrybes, galėsite džiaugtis lengvai nulupamais kiaušiniais kiekvieną kartą!
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.