Kiaušiniai – vienas pagrindinių maisto produktų mūsų virtuvėje. Tačiau kad jie išliktų švieži kuo ilgiau, svarbu juos tinkamai laikyti. Štai keli patarimai, kaip užtikrinti, kad kiaušiniai būtų kuo šviežesni ir išliktų naudingi ilgiau.
Kiek laiko galima laikyti kiaušinius šaldytuve?
Kiaušinių laikymo trukmė priklauso nuo kelių veiksnių, tačiau svarbiausia – tinkama temperatūra. Idealios laikymo sąlygos šaldytuve yra 2–4°C. Kiaušinius laikyti šaldytuve galima:
- Neapdoroti kiaušiniai (su lukštais) – 4-5 savaitės nuo supakavimo datos.
- Žali sumušti kiaušiniai – iki 2 dienų.
- Kiaušinių baltymai – iki 4 dienų.
- Kiaušinių tryniai – iki 2 dienų.
- Kietai virtų kiaušinių su lukštais – iki savaitės.
- Nulupti virtų kiaušinių – ne ilgiau nei 1 dieną.
Kaip laikyti kiaušinius šaldytuve?
Norint išsaugoti kiaušinių šviežumą, būtina atkreipti dėmesį, kur juos laikote:
- Kiaušinius laikykite kartoninėje dėžutėje. Tai apsaugos juos nuo kitų maisto produktų kvapų ir padės išlaikyti drėgmę.
- Šaldytuve nesidėkite kiaušinių durelėse, nes temperatūra šioje vietoje nėra pastovi. Geriausia juos laikyti vidinėje šaldytuvo lentynoje, kur temperatūra yra stabiliausia.
Kaip pratęsti kiaušinių šviežumą?
Norėdami dar labiau išlaikyti kiaušinius šviežius ir pratęsti jų galiojimo laiką, galite pasinaudoti šia paprasta gudrybe:
- Laikykite kiaušinius vertikalioje padėtyje. Kiaušinio „bukas“ galas turi būti apačioje. Kodėl? Laikui bėgant, kiaušinio viršuje susidaro oro kamera, kuri didėja, kai kiaušinis sensta. Jei „aštrus“ galas bus viršuje, oro kamera bus mažesnė, todėl kiaušinis ilgiau išliks šviežias.
Kaip laikyti žalius kiaušinių trynius ir baltymus?
- Trinys ir baltymai turi būti laikomi hermetiškuose induose, kad jie neprarastų drėgmės. Jei norite išlaikyti trynius šviežius, užpilkite juos šiek tiek vandens ir uždarykite indą. Prieš naudojimą, švelniai nusausinkite trynius.
Apibendrinimas:
Tinkamas kiaušinių laikymas šaldytuve padeda išlaikyti jų šviežumą ir prailginti galiojimo laiką. Laikykite juos tinkamoje temperatūroje, dėkite vertikalioje padėtyje ir saugokite nuo kitų maisto produktų kvapų. Tai paprastos, tačiau veiksmingos priemonės, padėsiančios mėgautis šviežiais kiaušiniais ilgiau.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.