Prieš didžiąsias metų šventes mūsų virtuvės tampa tikrais darbastaliais – kepiniai, troškiniai, užkandžiai. Tačiau kai iš spintos ištraukiame senas kepimo skardas, neretai paaiškėja, kad ant jų dar likę prilipusių maisto likučių ar įsisenėjusių riebalų dėmių. Ir nors daugelis įpratę valyti jas grubiai – šveisti iki nuovargio, – iš tiesų to visai nereikia. Už mažiau nei penkis eurus galima pasigaminti paprastą priemonę, kuri net senas metalines skardas pavers spindinčiomis.
Kodėl svarbu pasirūpinti kepimo skardomis prieš šventes?
Kepimo skardos – nepakeičiamos Kalėdų ar Velykų virtuvėje. Tačiau su laiku net ir geriausios jų praranda blizgesį: riebalai susvyla, paviršius apsineša juodomis dėmėmis, o maisto likučiai prilimpa taip, kad nepadeda nei plovikliai, nei karštas vanduo. Vis dėlto švarios skardos nėra tik estetikos klausimas. Neišvalyti degėsių sluoksniai gali paveikti kepinių skonį, o riebalų perteklius net paskleisti nemalonų kvapą orkaitėje.
Daug kas daro klaidą bandydami problemą išspręsti švitriniu paviršiumi ar metaline kempinėle – taip galima visam laikui pažeisti dangą. Vietoj to verta pasitelkti paprastas, pigias ir ekologiškas priemones, kurias beveik visi turime virtuvėje.
Paprasčiausias būdas pašalinti prilipusį maistą
Jeigu skarda neatrodo labai prastai, pradėkite nuo pamirštos, bet efektyvios klasikos – šilto vandens ir indų ploviklio. Tiesiog pripilkite karšto vandens, įlašinkite šiek tiek ploviklio ir palikite pusvalandžiui. Po to užteks paprastos kempinės – ne plieno vatos, o minkštesnės – kad lengvai pašalintumėte apnašas.
Toks metodas puikiai tinka nerūdijančio plieno ar emaliuotoms skardoms, tačiau jei turite nelimpančia danga padengtą formą, venkite šiurkščių priemonių – jos subraižys paviršių, ir vėliau maistas lips dar labiau.

Ekologiški ir veiksmingi valymo triukai
Kai paprastas ploviklis nebepadeda, verta pasitelkti tai, ką turime namuose. Kai kurios buitinės priemonės veikia net geriau nei cheminiai valikliai.
Actas – universali priemonė, kuri valo net tuos kepimo indus, kuriuos jau buvote pasiryžę išmesti. Tereikia sumaišyti vandenį ir actą lygiomis dalimis, užpilti ant skardos ir palikti kelioms minutėms. Rūgštis suardys riebalų sluoksnį ir atskirs prilipusius likučius. Po to pakanka lengvai perbraukti kempine.
Soda – dar viena nepakeičiama virtuvės sąjungininkė. Į dubenį suberkite vieną pakelį maistinės sodos, įpilkite tiek vandens, kad gautumėte tirštą pastą. Užtepkite ją ant nešvarios skardos, palikite 10–15 minučių ir patrinkite. Soda veikia kaip natūralus abrazyvas, tačiau nebraižo paviršiaus, todėl ją galima naudoti net silikoninėms formoms.
Indaplovių tabletės – ne tik mašinai! Į kepimo formą įpilkite karšto vandens, įdėkite tabletę ir palikite keliolikai minučių. Kai vanduo pradės putoti, priemonė ištirpins riebalus. Beliks tik išpilti ir praskalauti.
Druska – pigiausias stebuklas virtuvėje
Paprasta virtuvinė druska, kainuojanti vos kelis eurus už kilogramą, gali padaryti stebuklus. Tai ypač tinka, kai reikia išvalyti orkaitės dugną ar dideles metalines skardas, kurios netelpa į kriauklę. Tereikia gausiai pabarstyti paviršių druska, įkaitinti orkaitę ir palikti 20–30 minučių. Kai druska paruduoja, ji sugeria riebalus ir nešvarumus. Po to paviršių reikia tik nušluostyti drėgna kempine.
Beje, tas pats metodas tinka ir orkaitės padėklams – tiems, kuriuos valyti įprastai sunkiausia. Kai druska susigeria ir atvėsta, paviršius lieka švarus ir blizgantis, o nemalonus kvapas – dingsta.
Kukurūzų miltai – netikėtas pagalbininkas
Jeigu norite subtilaus valymo, kuris nepažeistų dangos, pasitelkite kukūrūzų miltus. Jie veikia kaip natūralus švitrinis popierius – švelniai nuvalo, bet nesubraižo. Tiesiog pabarstykite jų ant paviršiaus, sudrėkinkite kempinę ir patrinkite. Rezultatas – net senos skardos atgauna švarą ir matinį blizgesį.

Riebaluotos skardos – kaip išvalyti be vargo
Didžiausia bėda – orkaitės skardos, kurios tiesiog nebetelpa į kriauklę. Jų nereikia nei mirkyti, nei šveisti. Užuot varginęsi, pabarstykite paviršių storu druskos sluoksniu, įdėkite į įkaitintą orkaitę ir stebėkite, kaip ji keičia spalvą. Kai druska paruduoja, išjunkite orkaitę, leiskite paviršiui atvėsti ir nuvalykite kempine. Skarda taps švari be chemikalų, o orkaitėje neliks riebalų kvapo.
Švara be pastangų – ir be chemijos
Visos šios priemonės kainuoja vos kelis eurus, tačiau jų poveikis dažnai prilygsta brangiems valikliams. Actas, soda, druska ar net kukurūzų miltai – tai ne tik senos močiutės gudrybės, bet ir šiuolaikinės, ekologiškos alternatyvos, kurios leidžia sutaupyti laiką, pinigus ir išsaugoti paviršių ilgaamžiškumą.
Tad prieš imdamiesi brangių valymo priemonių ar pirkdami naujas skardas, pabandykite šiuos paprastus būdus. Kartais užtenka tik trupučio kantrybės ir kelių centų vertės produktų, kad virtuvė vėl suspindėtų švara – be vargo, be kvapų ir be brangių chemikalų.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.