Šaltuoju metų laiku labai lengva priaugti papildomų kilogramų. Ilgos žiemos vakarais, kai už lango šaltis ir tamsa, dažnai norisi valgyti skanius patiekalus ir saldumynus, tačiau šis malonumas gali virsti problemomis, kai vėliau tenka stengtis atsikratyti priaugtų kilogramų. Todėl svarbu ne tik valgyti subalansuotą maistą, bet ir nepamiršti fizinio aktyvumo. Daria Rusakova, mitybos specialistė, pasidalijo keliais naudingais patarimais, kaip išlaikyti gerą kūno formą šaltuoju sezonu.
Fizinis aktyvumas ir jo svarba šaltuoju sezonu
Gydytojos teigimu, rudens ir žiemos mėnesiais būtina užsiimti fizine veikla. Fizinis aktyvumas ne tik padeda palaikyti normalų svorį, bet ir gerina nuotaiką. Per šaltuosius mėnesius dažnai trūksta saulės šviesos, o tai gali turėti įtakos mūsų energijai ir psichologinei savijautai. Įprasta mankšta, pasivaikščiojimai ar sportas namuose gali padėti išvengti nuotaikų svyravimų ir užtikrinti, kad kūnas ir protas išliktų aktyvūs ir sveiki.
Subalansuota mityba šaltuoju metų laiku
Rudens ir žiemos sezono metu mityba turėtų būti subalansuota, kad organizmas gautų reikiamą energiją ir būtinas maistines medžiagas. Rusakova pabrėžė, kad šaltuoju metų laiku organizmui reikia daugiau energijos, todėl būtina į racioną įtraukti tinkamus energijos šaltinius. Pirmenybė turėtų būti teikiama mėsai, žuviai, alyvuogių, saulėgrąžų ir linų sėmenų aliejui, o taip pat grūdams, kurie užtikrina ilgalaikį sotumo jausmą.
Sezoniniai produktai – puikus pasirinkimas
Šaltuoju metų laiku labai svarbu į valgiaraštį įtraukti sezoninius produktus. Tai ne tik skanu, bet ir naudinga sveikatai. Rusakova siūlo pasigaminti užkandį iš kopūstų, morkų, svogūnų ir česnakų – tokie ingredientai yra turtingi vitaminų ir antioksidantų, kurie stiprina imunitetą ir padeda kovoti su šaltojo sezono iššūkiais. Sezoninės daržovės ir vaisiai taip pat gali suteikti svarbių maistinių medžiagų, reikalingų organizmui žiemą.
Maistas, kuris stiprina sveikatą
Tarp kitų svarbių maisto produktų Rusakova mini šviežius žalumynus, granatus ir riešutus. Šie produktai turi daug antioksidantų, kurie padeda kovoti su uždegimais ir palaikyti gerą sveikatą. Granatai, be to, yra puikus vitamino C šaltinis, kuris stiprina imunitetą ir padeda organizmui atsistatyti po žiemos nuovargio.
Riešutai, turintys daug sveikųjų riebalų ir baltymų, taip pat yra puikus pasirinkimas šaltuoju metų laiku, nes jie suteikia organizmui energijos ir padeda išlaikyti gerą odos būklę. Džiovinti vaisiai taip pat gali būti puikus užkandis, kuris suteikia natūralios energijos ir užtikrina sotumą.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.