ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Naudinga » 7 maisto produktų laikymo klaidos. Nebedarykite jų!
Naudinga

7 maisto produktų laikymo klaidos. Nebedarykite jų!

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-11-14
Komentarų: 0
6 min. skaitymo
7 maisto produktų laikymo klaidos. Nebedarykite jų!
7 maisto produktų laikymo klaidos. Nebedarykite jų!

Niekas nenori, kad įsigytas maistas greitai sugestų ir atsidurtų šiukšliadėžėje, o ne mūsų skrandžiuose. Tačiau dažnai klaidingai pasirenkame maisto produktų laikymo būdus. Susipažinkime su keletu didžiausių klaidų ir jų nebedarykime. Teisingas laikymas ne tik pailgina maisto produktų šviežumą, bet ir padeda išsaugoti maistingąsias medžiagas bei skonį.

Maisto produktų laikymas netinkamose sąlygose gali sukelti ne tik greitą gedimą, bet ir maisto užterštumą bakterijomis ar pelėsiu. Todėl žinoti pagrindines klaidas ir jas ištaisyti yra svarbu kiekvienam namų šeimininkui, siekiančiam taupyti laiką ir pinigus.

Sūrio ir dešros produktų laikymas polimerinėse pakuotėse/celofane

Nusipirkus dešras, įvairius mėsos suktinukus ir kt., patartina produktą nedelsiant išlaisvinti iš pakuotės arba bent jau įdėti į šaldytuvą, nevyniojant į celofaną, nes drėgnoje aplinkoje ir be ventiliacijos jau po 2-3 dienų pradės daugintis bakterijos. Paprastai tai lengva pastebėti dar prieš atsirandant nemaloniam kvapui: ant paviršiaus esanti drėgmė tampa lipni arba pradeda įtartinai mirgėti vaivorykštės spalvomis.

Geriausias variantas yra storas maistinis popierius ar net popierinio rankšluosčio gabalas. Šios taisyklės išimtis, ko gero, bus visiškai sausa rūkyta mėsa, nes skysčio kiekis joje yra minimalus, o bakterijos tiesiog neturės palankios aplinkos aktyviam dauginimuisi. Todėl ją galima laikyti ir pravirame plastikiniame maišelyje.

Taip pat skaitykite

Kodėl kambariniams augalams peroksidas reikalingas kaip oras?
Kodėl kambariniams augalams peroksidas reikalingas kaip oras?
2025-09-25
Sėkmės sausainiai. Švenčių stalo akcentas, kurį galite iškepti patys
Sėkmės sausainiai. Švenčių stalo akcentas, kurį galite iškepti patys
2025-11-10
Šokoladinė tartaletė
Šokoladinė tartaletė – sodrių desertų mėgėjams
2025-07-22
Makaronai su vištiena ir grybais
Makaronai su vištiena ir grybais
2025-09-30

Kalbant apie sūrius, ne visiems jiems tinka pelėsis. Jei laikysite sūrio gabalą maistinėje plėvelėje, pabalimai ir pelėsis gali pasirodyti dar nepasibaigus galiojimo laikui. Taip yra dėl kondensato, kurio net tvarkinga namų šeimininkė gali ir nepastebėti. Geriau, parsinešus sūrį iš parduotuvės, nedelsiant išvaduokite jį iš maistinės plėvelės, nupjaukite ploną plutos sluoksnį ir apvyniokite popieriumi arba maistine folija (bet ne sandariai!). Šis metodas taip pat padeda išlaikyti sūrio kvapą natūralų ir neleidžia jam sugesti per anksti.

7 maisto produktų laikymo klaidos. Nebedarykite jų! Sūrio ir mėsos laikymas plastikiniame maišelyje

Žalumynų laikymas maišelyje ir daržovių skyriuje

Pardavėjai parduoda kvepiančias petražolių, krapų, kalendros ir kitų žalumynų kekes, laikydami jas ant prekystalio puodeliuose/stikliniuose induose, kurių apačioje yra nedaug vandens. O mes, parsinešę krapų su petražolėmis į namus maišelyje, juos į šaldytuvą dedame kartu su daržovėmis.

Jei šaldytuve temperatūra yra artima nuliui, praėjus maždaug dienai rizikuojate turėti šaldytų žalumynų. Net ir teisingai nustačius temperatūros režimą, žalumynai vis tiek nyksta. Kad neprarastumėte vertingų vitaminų, žalumynų kekes geriau laikyti panardinus šaknis į vandenį ir viršutinę dalį (laisvai!) uždengus mažu maišeliu, kad netrukdytų oro cirkuliacijai. Šis metodas padeda ilgiau išlaikyti žalumynų šviežumą ir traškumą.

Avokadų laikymas su bananais

Yra labai veiksmingas būdas paspartinti avokado nokimą: palaikykite jį šalia bananų. Bananų sukurta aplinka išnokins avokadą per dieną. Bet jei jau įsigijote gana prinokusį vaisių, tokia kaimynystė per tą patį laiką padarys jį netinkamą valgyti.

Patarimas: daugelis ekspertų netgi siūlo visiškai nelaikyti bananų šaldytuve, nes esant žemai temperatūrai jie per greitai patamsėja. Teisingas laikymas padeda ne tik išsaugoti vaisių skonį, bet ir jų maistinę vertę, ypač vitaminus C ir E, kurie greitai nyksta esant netinkamoms sąlygoms.

Duonos laikymas celofane/polietilene

Laikant duoną celofane, išsiskiria perteklinis kondensatas ir atsiranda pelėsis. Duona neišbus ilgiau kaip tris dienas. Namuose galite naudoti drobinį ar kitokį medžiaginį maišelį. Duoną tiesiog suvyniokite į jį, tada savaitę išsaugosite jos šviežumą. Net jei po šio laiko produktas pasens, jis nepraras skonio ir naudingų komponentų.

Antras puikus variantas yra popierinis maišelis – geriausias pasirinkimas mėgstantiems produktus su traškia pluta. Kraštutiniais atvejais galima naudoti storą popierių, tačiau be dažų pėdsakų. Svarbu! Popieriniai rankšluosčiai šiuo požiūriu netinka. Priešingai populiariems įsitikinimams, popierinių rankšluosčių tekstūra netrukdo išgaruoti drėgmei ir atsirasti pelėsiui.

7 maisto produktų laikymo klaidos. Nebedarykite jų! Duonos ir miltinių kepinių laikymas plastiko maiše

Tik visiškai atvėsusios sriubos dėjimas į šaldytuvą

Daugelis namų šeimininkių tvirtai tiki, kad jei į šaldytuvą įdės ne iki galo atvėsusią sriubą, sugadins prietaisą. Bet taip gali nutikti tik su senais šaldytuvais. Šiuolaikiniai savaime atitirpstantys šaldytuvai gali lengvai priimti karštą gaminį ir tinkamai jį atvėsinti.

Taip pat skaitykite

Vištienos filė sūrio apvalkale
Vištienos filė sūrio apvalkale
2025-10-22
Rauginti kopūstai
Rauginti kopūstai, kuriuos galėsite valgyti jau kitą dieną
2025-09-04
Naminiai suši - su tunu ir su daržovėmis
Naminiai suši – su tunu ir su daržovėmis
2025-06-05
Agurkų ir raudonųjų svogūnų salotos
Agurkų ir raudonųjų svogūnų salotos
2025-09-08

Sriuba turi būti dedama į šaldytuvą, kai ji pasiekia 60 laipsnių temperatūrą. O jei laukiate visiško atšalimo, tada sriuboje spės atsirasti fermentacijos produktų, o tai gali sukelti prastą virškinimą ar padidėjusį dujų susidarymą. Tokiu būdu išsaugoma ne tik sauga, bet ir maisto kokybė.

Spanguolių laikymas be vandens

Spanguolės yra labai sveika uoga. Tačiau daugelis mano, kad ją šviežią galima išlaikyti tik kelias dienas, o tada reikia sutrinti su cukrumi. Ir tai yra mitas! Jei spanguoles laikysite apsemtas vandeniu šaldytuve, jos gali išbūti tris mėnesius ir džiuginti maistinėmis savybėmis visą žiemą.

Be to, spanguolės tokiu būdu nepraranda savo natūralaus rūgštumo, o tai padeda išlaikyti uogų skonį ir suteikia galimybę ruoštis sveikiems desertams, kokteiliams ar padažams visą sezoną.

Prieskonių laikymas mediniuose indeliuose

Tai klaida, nes medis gali išprovokuoti puvimą. Maži, tamsaus stiklo buteliukai ir sandarūs skardiniai indeliai yra tinkamiausi prieskoniams laikyti. Trumpalaikiams poreikiams tinka skaidrios stiklinės talpyklos su sandariais dangteliais.

Didelius kiekius prieskonių geriausia dėti į maišelius, išspaudžiant kuo daugiau oro, o paskui padėti juos į šaldytuvą ant lentynų, kurių temperatūra nulis. Teisingas laikymas padeda išsaugoti aromatą, skaidrumą ir prevenciškai apsaugo nuo kenkėjų ar drėgmės poveikio.

Išmėginkite šiuos laikymo būdus ir įsitikinkite, ar taip laikomi maisto produktai ilgiau išlieka švieži! Laikantis šių taisyklių, jūsų maistas bus sveikesnis, skanesnis ir taupysite pinigus.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:klaidosMaisto laikymasMaisto Patarimaipatarimai

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Lauro lapai
Sveikata ir grožis

Visą gyvenimą kentėjau nuo nemigos: pasirodo, tereikėdavo nueiti į virtuvę ir atsinešti šio prieskonio

Kaip nustoti gyventi "kaip reikia" ir pradėti gyventi "kaip nori": ženklai, kad nesate savo kelyje
Gyvenimas

Kaip nustoti gyventi „kaip reikia” ir pradėti gyventi „kaip nori”: ženklai, kad nesate savo kelyje

Mitybos specialistai atskleidė pagrindines gudrybes, kaip galima atsisakyti saldumynų
Sveikata ir grožis

Mitybos specialistai atskleidė pagrindines gudrybes, kaip galima atsisakyti saldumynų

Kaip neišgydytos vaikystės traumos paveikia vaikų ateitį
Gyvenimas

Kaip mūsų neišgydytos vaikystės traumos gali paveikti vaikų ateitį – ir ką daryti kitaip

Pagaliau atskleidė ar kava gali padėti numesti svorio
Sveikata ir grožis

Pagaliau atskleidė ar kava gali padėti numesti svorio

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?