Jei mėgstate garstyčias, siūlome išbandyti puikų receptą! Naminės garstyčios ne tik leidžia sukurti būtent tokį skonį, kokį labiausiai mėgstate, bet ir suteikia galimybę kontroliuoti produktų kokybę bei sudėtį. Be to, jas pasigaminti užtruksite vos kelias minutes, o rezultatas dažnai pranoksta net ir brangiausius prekybos centrų variantus. Tai puikus būdas paįvairinti kasdienius patiekalus ir nustebinti šeimą ar svečius išraiškingu, autentišku skoniu.
Ingredientai:
garstyčių milteliai – 3 šaukštai
agurkų, pomidorų arba paprikų marinatas – pusė stiklinės
augalinis aliejus – 1 arbatinis šaukštelis.
Kaip gaminti?
Rinkdamiesi skirtingus marinatus, gausite skirtingų skonio padažą, todėl eksperimentuokite ir sumaišykite garstyčių miltelius su skirtingais marinatais – taip išsirinksite, kuris skonis jums labiausiai patinka.
Garstyčių miltelius supilkite į marinatą ir užpilkite augaliniu aliejumi. Šią masę sumaišykite šakute ar nedideliu plakikliu. Plakti stipriai nereikia, padažas gerai maišosi.
Patarimas: pažiūrėkite į padažo tirštumą ir, jei jis per tirštas, įberkite šiek daugiau miltelių ir įpilkite aliejaus.
Daugelis pirmiausia padeda stiklainį su padažu į šiltą vietą, o vėliau perkelia į šaldytuvą. Palaikę garstyčias porą valandų šaldytuve, galite jas patiekti. Žinoma, jei padažas šaldytuve stovės visą dieną, jis taps aštresnis, tačiau paragauti šių naminių garstyčių galite ir po 1–2 valandų.
Padažo aštrumas priklauso ir nuo garstyčių miltelių kokybės, todėl pirkdami pažiūrėkite į jų gaminimo datą.
Skirtingų garstyčių rūšių ypatumai
Garstyčių milteliai gali būti gaminami iš skirtingų garstyčių sėklų, o nuo jų rūšies priklauso ir galutinis skonis. Baltosios garstyčios pasižymi švelnesniu, šiek tiek saldoku skoniu, todėl tinka tiems, kurie nemėgsta labai aštraus padažo. Juodosios ir rudosios garstyčios yra kur kas intensyvesnės, kartesnės ir aštresnės, todėl jų pagrindu pagamintos garstyčios suteiks ryškesnį skonį.
Įsigydami garstyčių miltelius prekybos centruose ar specializuotose parduotuvėse, galite pastebėti skirtingus miltelių atspalvius – nuo šviesiai gelsvo iki intensyviai rudo. Tai tiesiogiai susiję su naudojama sėklų rūšimi ir jų skrudinimo laipsniu. Kuo milteliai tamsesni, tuo pikantiškesnio ir kartesnio skonio garstyčios bus.

Kokius patiekalus galima pagardinti naminėmis garstyčiomis?
Naminės garstyčios puikiai tinka ne tik prie mėsos patiekalų. Jos gali tapti ir puikiu padažo ar marinato pagrindu, suteikiančiu patiekalams išraiškingumo. Sumaišius garstyčias su medumi, gaunamas švelniai saldus ir aštrokas padažas, tinkantis tiek vištienai, tiek salotoms.
Taip pat garstyčios gali būti naudojamos ruošiant sumuštinius – jos ne tik suteikia skonio, bet ir padeda išlaikyti šviežumą. Garstyčių padažas puikiai tinka ir prie sūrių, ypač brandintų, kuriuose atsiskleidžia pikantiškų skonių deriniai. Be to, šaukštelis garstyčių dažnai naudojamas konservuojant įvairias daržoves, nes jos padeda išlaikyti ryškų skonį ir suteikia šiek tiek aštrumo.
Kaip laikyti namines garstyčias
Tinkamas laikymas turi didelę reikšmę tam, kiek ilgai garstyčios išliks šviežios. Geriausia jas laikyti sandariame stiklainyje, šaldytuve. Sandarus indas apsaugo nuo kvapų sugėrimo ir oksidacijos, todėl skonis išlieka natūralus ir intensyvus.
Šaldytuve laikomos garstyčios gali išsilaikyti kelias savaites, tačiau laikui bėgant jos gali dar labiau suintensyvėti ir tapti aštresnės. Jeigu mėgstate švelnesnį skonį, verčiau gaminti mažesniais kiekiais ir sunaudoti greičiau. Svarbu nepamiršti, kad naminės garstyčios neturi konservantų, tad jų galiojimo laikas trumpesnis nei pirktinių.
Papildomi skanumo akcentai, kuriuos verta išbandyti
Garstyčias lengva praturtinti natūraliais priedais, kurie suteikia išskirtinį aromatą ir skonį. Į padažą galite įmaišyti žiupsnelį maltų pipirų, česnako miltelių ar net šlakelį citrinos sulčių – taip išryškinsite rūgštelę ir suteiksite šviežumo.
Jei mėgstate saldžiau, į masę įmaišykite šaukštelį cukraus arba medaus. Šie priedai puikiai subalansuoja aštrumą ir sukuria harmoningą skonį. O gurmanai gali pabandyti eksperimentuoti su džiovintomis žolelėmis, pavyzdžiui, čiobreliais ar raudonėliu, kurie garstyčioms suteikia žemišką, aromatingą poskonį.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.