Virškinimo sutrikimai, sunkumo jausmas po valgio ar sulėtėjęs metabolizmas gali signalizuoti, kad organizmui reikia papildomos pagalbos, ypač kepenims. Šis organas atsakingas už toksinų šalinimą, riebalų skaidymą ir energijos palaikymą visą dieną. Rūpinimasis kepenimis padeda išlaikyti gerą sveikatą, gerina virškinimą ir normalizuoja cholesterolio lygį. Vienas paprastas būdas palaikyti kepenų darbą – reguliariai gerti pu-erh arbatą.
Kas yra pu-erh arbata ir kodėl ji naudinga kepenims
Pu-erh arbata – tai fermentuota arbata, kuri pasižymi unikalia brandinimo technologija. Ši procedūra suteikia gėrimui išskirtinių detoksikuojančių savybių ir gebėjimo skatinti metabolizmą, todėl pu-erh dažnai vadinama „riebalų naikintoja“.
Šios arbatos reguliarių vartojimas padeda pagerinti kepenų funkciją, skatina geresnį virškinimą ir prisideda prie cholesterolio kiekio normalizavimo. Arbata taip pat turi antioksidantų, mineralų ir vitaminų, kurie teigiamai veikia organizmą.

Kaip gaminama pu-erh arbata
Pu-erh arbata pereina kelis gamybos etapus – rankinį rinkimą, vėdinimą, formavimą ir ilgą fermentaciją. Būtent fermentacijos trukmė lemia arbatos skonį ir stiprumą: ji gali būti švelni, sodri arba žemiška aromato. Skirtingai nuo daugumos arbatų rūšių, pu-erh galima kelis kartus užplikyti, taip išskleidžiant visas skonio ir naudingas medžiagas.
Pu-erh arbatos nauda organizmui
Tyrimai rodo, kad pu-erh arbata teigiamai veikia:
- kepenis ir virškinimą
- „blogojo“ cholesterolio (LDL) kiekį
- kraujospūdį
- imuninę ir nervų sistemą
Dėl švelnaus detoksikuojančio poveikio pu-erh padeda šalinti kenksmingas medžiagas ir palaiko žarnyno sveikatą.
Kam reikėtų būti atsargiems
Nepaisant naudos, pu-erh arbata netinka visiems. Žmonėms, turintiems lėtinių skrandžio ligų, padidintą jautrumą kofeinui arba vartojantiems tam tikrus vaistus, prieš pradedant gerti šią arbatą rekomenduojama pasitarti su gydytoju. Rekomenduojama paros norma – 2–3 puodeliai, geriausia gerti tarp valgių.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.