Vienu metu pasaulis alpo dėl nuostabaus druskos ir karamelės derinio, sekantį kartą – dėl mėsos ir šokolado derinio ar aštrių desertų. Kulinarija yra meno ir mokslo sandūra, todėl šioje srityje nuolat atsiranda atradimų. Šiandien norime pakalbėti apie naują tendenciją – arbatoje verdamas kruopas. Skonis išties gaunasi įspūdingas! Be to, toks būdas praturtina kasdienį meniu ir leidžia atrasti naujas derinių galimybes, kurios padeda paįvairinti tradicinę mitybą.
Kartais iš pirmo žvilgsnio neįprasti produktų deriniai yra visai ne naujovė, o seniai pamirštas mūsų protėvių palikimas. Arba mažai žinoma kitų kultūrų tradicija. Tradicija dėti arbatžoles į verdamus grūdus yra labai sena. Ir yra keletas priežasčių, kodėl jums tai gali patikti. Toks metodas leidžia kruopoms įsisavinti papildomų aromatų, pagerina tekstūrą ir gali sumažinti grūdų kartumą, ypač kai naudojamos stiprios juodos arba žaliosios arbatos rūšys.
Kodėl į kruopas reikia dėti arbatžolių
Dar XIII amžiuje pranciškonų vienuolis Guillaume’as de Rubrukas, lankydamasis Mongolijoje pastebėjo, kad klajokliai labai mėgsta suten tsai. Tai tradicinis mongolų gėrimas, gaminamas iš žaliosios arbatos, ryžių, pieno, druskos ir riebalų (arba aliejaus). Pasirodo, tai yra kažkas tarp gėrimo ir sriubos su kruopomis. Anksčiau suten tsai galėjo pakeisti pusryčius, pietus ir vakarienę klajokliams ilgų kelionių metu. Ši patirtis rodo, kad arbata ir grūdai buvo ne tik maisto šaltinis, bet ir energijos suteikimo būdas, padedantis išlaikyti ištvermę.
Rytų šalyse įprasta virti grūdus arbatoje. Tai populiaru ten, kur arbatos lapelių virimo tradicija yra seniausia. Pažangūs virėjai greitai suprato, kad tai daugiau nei tik duoklė praeičiai – šis paprotys turi didžiulį kulinarinį potencialą. Be to, arbatos lapai gali padėti natūraliai pagerinti košės spalvą, suteikti švelnų žalsvą arba šviesiai rudos atspalvio toną, kuris estetiškai atrodo patraukliau.
Košės su arbata nauda
Manų kruopos, ryžiai, grikių košė, perlinės kruopos ir kiti grūdai – jie visi pagerėja arbatos lapelių dėka. Kiekvienas turi būti girdėjęs apie natūralios arbatos naudą. Virimo metu grūdai prisotinami naudingų medžiagų. Patys javai nėra labai maistingi, o pagrindinė jų nauda – didelis angliavandenių kiekis, kuris mums suteikia energijos. Arbatos polifenoliai, įsisavinami grūduose, gali padėti pagerinti virškinimą ir sustiprinti antioksidacinę apsaugą.
Papildomas pliusas, kad arbata veikia kaip katalizatorius ir padeda pasisavinti angliavandenius. Ar kada susimąstėte, kodėl sausainiai, pyragaičiai ir bandelės daug skanesni su stipria arbata? Viskas dėl tos pačios priežasties. Taip pat arbata gali padėti neutralizuoti kai kuriuos riebių grūdų skonio niuansus, todėl košė tampa subtilesnė ir lengviau virškinama.

Kaip su arbata padaryti košę skanesnę
Atkreipkite dėmesį, kad sausa arbata nuo seno buvo naudojama kaip žuvies prieskonis. Jamie Oliveris tai ne kartą pademonstravo kulinarinėse laidose. Paprastai žalioji arbata naudojama raudonai žuviai. Jei arbatoje verdate kruopas, jų skonis tampa subtilesnis ir įvairiapusiškesnis. Norėdami tai padaryti, turite laikytis paprastų nurodymų. Taip pat galima eksperimentuoti su skirtingomis arbatų rūšimis, pavyzdžiui, jazminų ar oolong, kurios suteiks košei ne tik aromatą, bet ir natūralų gėlių ar vaisių poskonį.
Išmatuokite reikiamą kruopų ir vandens kiekį. Puode užvirinkite vandenį ir įmerkite į jį vieną natūralios arbatos pakelį. Jei turite arbatos be pakelių, naudokite specialų popierinį maišelį, kad ji nepasklistų po košę. Virkite dvi ar tris minutes, tada būtinai išimkite arbatą. Priešingu atveju košė įgaus nereikalingo kartumo. Virkite kruopas arbatoje reikiamą laiką. Ir nepamirškite įdėti ne tik druskos, bet ir žiupsnelio cukraus, kad subalansuotumėte jų skonį (maždaug perpus mažiau nei druskos).
Galite eksperimentuoti įdėdami riešutų, džiovintų vaisių ar šiek tiek medaus, kad košė taptų dar gardesnė ir suteiktų daugiau energijos rytui ar po pietų užkandžiui. Arbatos naudojimas grūduose taip pat gali padėti sumažinti druskos kiekį, nes ji suteikia natūralų skonio gilumą, o tai ypač naudinga sveikatai besirūpinantiems žmonėms.
Rekomendacijos grūdų ir arbatos deriniams
Žalioji arbata puikiai tiks prie ryžių, taip pat prie miežių. Tačiau grikius, bulgurą ir bolivinę balandą geriausia virti su juodąja arbata. Jei norite pridėti egzotišką poskonį, galima įberti šiek tiek imbiero ar cinamono, kurie papildomai suteiks šilumos ir aromato. Eksperimentavimas su arbatos stiprumu ir laikymu virimo metu leidžia reguliuoti košės skonio intensyvumą ir aromatą.
Linkime sėkmės jūsų kulinariniuose eksperimentuose! Būtinai išbandykite šį paprastą kulinarinį triuką – jis ne tik praturtins jūsų pusryčius, bet gali tapti mėgstamu ritualu visai šeimai. Tokie nedideli atradimai virtuvėje gali pakeisti kasdienį meniu ir padėti atrasti naujus skonių derinius, kurie ne tik malonūs gomuriui, bet ir naudingi sveikatai.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.