Rankšluosčiai ir virtuviniai rankšluosčiai laikui bėgant praranda gražią spalvą ir gali papilkėti arba pageltonuoti. Ši problema yra labai dažna, tačiau dėl šių gudrybių jūsų rankšluosčiai vėl bus sniego baltumo! Be to, tinkamas balinimas padeda ilgiau išlaikyti audinio minkštumą ir pagerina rankšluosčių sugeriamumą, todėl jie bus ne tik gražūs, bet ir funkcionalūs.
Svarbu nepamiršti, kad dažnai skalbiant rankšluosčius įprastai naudojamomis cheminėmis priemonėmis, audinys greičiau dėvisi. Tinkamai paruoštas natūralus tirpalas ne tik pašalina dėmes ir pageltonimus, bet ir sumažina audinio nusidėvėjimą, todėl rankšluosčiai tarnaus ilgiau. Šiame straipsnyje pateikti metodai tinka tiek virtuviniams, tiek vonios rankšluosčiams, nesvarbu, ar jie medvilniniai, ar lininiai.
Virtuviniams rankšluosčiams
Jums reikės: apie 3 litrų verdančio vandens, 2 šaukštų saulėgrąžų aliejaus, 1 šaukšto kepimo sodos, 100 g skalbimo miltelių, 2 šaukštų valgomosios druskos. Šis derinys ne tik balina, bet ir saugo audinį nuo susidėvėjimo.
Metodo eiga: karštame vandenyje sumaišykite visus ingredientus ir panardinkite į jį nešvarius rankšluosčius. Puodą statykite ant viryklės ir virinkite apie 5 minutes, kad tirpalas prasiskverbtų į giliausius audinio sluoksnius. Leiskite atvėsti ir išskalbkite kaip esate įpratę. Rezultatas jus maloniai nustebins ir vėl galėsite džiaugtis švara! Be to, toks metodas padeda pašalinti nemalonius kvapus, kuriuos dažnai sukelia virtuvės drėgmė ar riebalai.
Rankšluosčių balinimui ir pluošto minkštumo atstatymui
Kaip tai padaryti? Šį patarimą sužinojau iš buvusios viešbučio kambarinės, kuri ilgus metus prižiūrėjo tekstilę. Reikėtų atsižvelgti į tai, kad šią procedūrą reikia atlikti likus kelioms valandoms iki rankšluosčių plovimo, kad citrinos rūgštis spėtų įsigerti į audinį ir efektyviai pašalintų pageltimus.
Naudokite įprastos citrinos rūgšties pilną puodelį. Supilkite į karštą vandenį (turėtumėte gauti 30% tirpalo, todėl į 7 dalis vandens įdėjau 3 dalis citrinos rūgšties). Leiskite ištirpti ir tada sudėkite rankšluosčius. Leiskite veikti per naktį arba bent kelias valandas, tuomet išplaukite kaip įprasta. Taip pat, skalbdami, įdėkite 2 šaukštus citrinos rūgšties, kad pagerintumėte efektą ir audinys būtų minkštas bei švarus.

Kiti švelnūs balinimo būdai be jokios chemijos
Aspirinas – aspirino tabletės gali būti naudojamos ne tik nuo galvos skausmo, bet ir kaip efektyvi balinimo priemonė. Acetilsalicilo rūgštis prasiskverbia giliai į audinius ir pašalina pilką atspalvį bei geltonas dėmes. Tai ypač naudinga senesniems rankšluosčiams, kuriuos sunku išbalinti įprastomis priemonėmis.
Actas – į vandens vonią įpilkite stiklinę acto ir palikite veikti per naktį. Kitą dieną išskalbkite skalbimo mašinoje ir pastebėsite skirtumą. Actas ne tik balina, bet ir neutralizuoja nemalonius kvapus bei minkština audinį, todėl rankšluosčiai tampa malonūs liesti.
Karštas vanduo su citrina – į puodą supilkite vandenį, suberkite griežinėliais pjaustytą citriną ir leiskite užvirti. Tada išimkite citriną ir vieną valandą pamirkykite skalbinius šiame tirpale. Tada išplaukite, ir balta spalva bus daug ryškesnė. Citrina veikia kaip natūrali balinimo priemonė, o šis metodas ypač tinkamas medvilniniams rankšluosčiams, nes jis nepažeidžia pluošto struktūros ir išlaiko audinio minkštumą.
Rankšluosčių priežiūros patarimai
Siekiant, kad rankšluosčiai tarnautų ilgiau, rekomenduojama vengti agresyvaus skalbimo karštu vandeniu kasdien, naudoti švelnius skalbimo miltelius ir reguliariai atlikti balinimo procedūras su natūraliais ingredientais. Taip išlaikysite audinio struktūrą, spalvą ir gerą sugeriamumą. Be to, rankšluosčių dažnis skalbiant turėtų priklausyti nuo naudojimo – virtuvės rankšluosčius skalbkite dažniau nei vonios, kad išvengtumėte bakterijų kaupimosi.
Dar vienas patarimas – rankšluosčius laikyti sausoje vietoje ir nenaudoti jų ilgą laiką drėgnus, nes tai gali sukelti pelėsio atsiradimą ir pabloginti kvapą bei audinio kokybę. Teisinga priežiūra padeda ne tik išlaikyti baltumą, bet ir prailgina rankšluosčių tarnavimo laiką.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.