ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Gyvenimas » Namai ir patarimai » Kodėl išvirtos bulvės pajuoduoja: gudrybė, kaip to išvengti
Gyvenimas

Kodėl išvirtos bulvės pajuoduoja: gudrybė, kaip to išvengti

Miglė Staknytė
Autorius Miglė Staknytė
Publikuota: 2025-11-19
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Kodėl išvirtos bulvės pajuoduoja: gudrybė, kaip to išvengti
Kodėl išvirtos bulvės pajuoduoja: gudrybė, kaip to išvengti

Bulvės – vienas iš populiariausių ir lengviausių patiekalų ingredientų, tačiau kartais išvirus jos gali patamsėti ir atsirasti nemalonių dėmių. Kodėl taip nutinka ir kaip išvengti šio nepageidaujamo reiškinio? Sužinokite paprastus ir veiksmingus patarimus, kaip išvirti bulves, kad jos išliktų gražios ir nesugadintų patiekalo išvaizdos.

Kodėl išvirus bulvės patamsėja?

Išvirtos bulvės gali patamsėti dėl dviejų pagrindinių komponentų – chlorogeninės rūgšties ir geležies jonų. Bulvėse natūraliai yra chlorogeninės rūgšties, kuri verdant susijungia su geležies jonais ir sukelia patamsėjimą. Tačiau tai nėra atsitiktinumas – šie komponentai priklauso nuo bulvių veislės ir auginimo sąlygų.

Jei bulvės auginamos dirvose, kuriose trūksta kalio ir yra perteklius azoto, po virimo jos greičiau patamsės. Tai dažnai pastebima ir ant šviežiai išvirtų bulvių, kurios, pasirodo, turi per daug šių elementų.

Kaip išvengti bulvių patamsėjimo?

Laimei, yra keli paprasti metodai, kurie padės išvengti šio nemalonaus reiškinio ir išlaikyti bulves gražias bei skanias:

Taip pat skaitykite

Testas: pasirinkite moterį, kuri jums labiausiai patinka, ir sužinokite šį tą apie save. Nuotrauka: telegrafi.com
Testas: pasirinkite moterį, kuri jums labiausiai patinka, ir sužinokite šį tą apie save
2025-10-02
Šunims skirti rūbai: mada ar būtinybė?
Ar tikrai šunims skirti rūbai ir batai yra išties reikalingi? Atsako ekspertai
2025-08-11
Triukas, padėsiantis pamiršti ašarojimą pjaustant svogūną.
Triukas, kuris visam laikui padės pamiršti ašarojimą pjaustant svogūną
2025-06-27
Įpilkite į vandenį ir išvalykite plyteles. Batų įbrėžimai išnyks be šveitimo
Įpilkite į vandenį ir išvalykite plyteles. Batų įbrėžimai išnyks be šveitimo
2025-11-14
  1. Pamerkite į šaltą vandenį
    Prieš verdant bulves, nulupkite jas ir iškart pamerkite į šaltą vandenį. Tai padės išplauti dalį chlorogeninės rūgšties, kad ji nesusijungtų su geležies jonais verdant. Jei norite dar labiau apsaugoti bulves nuo patamsėjimo, į vandenį galite įdėti šiek tiek citrinos rūgšties arba citrinos griežinėlį.
  2. Parūgštinkite vandenį
    Jei norite virti bulves nedelsdami po mirkymo, į vandenį galite įpilti šiek tiek citrinos rūgšties arba acto (1 šaukštas į litrą vandens). Parūgštintas vanduo padės apsaugoti bulves nuo patamsėjimo. Tačiau reikėtų būti atsargiems – jei per daug parūgštinsite, bulvės gali įgyti nemalonų skonį.
  3. Verdant naudokite pakankamai vandens
    Bulves reikia virti dideliame kiekyje vandens, kad jis visiškai apsemtų bulves. Tai leis užkirsti kelią reakcijoms su deguonimi, kuris taip pat gali prisidėti prie patamsėjimo.

Skanaus!

Tikiuosi, kad šie paprasti patarimai padės jums išsaugoti bulves gražias ir skanias, be jokių nemalonių dėmių! Šie metodai ne tik pagerins patiekalo išvaizdą, bet ir išlaikys bulvių skonį bei kokybę.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:bulvėsPatamsėjimasVirtos bulvės

AutoriusMiglė Staknytė
Esu Miglė Staknytė – rašau apie gyvenimą, žmones ir madą bei patarimus, skirtus visiems namų mylėtojams ir puoselėtojams. Mane įkvepia kasdienybėje slypintys pasakojimai, įdomūs charakteriai ir naudinga informacija, kuria galiu pasidalinti su jumis. Tikiu, kad kiekvienas straipsnis gali sudominti ir įkvėpti.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Mėgstamiausias Elvio Preslio grietinėlės keksas
Desertai

Mėgstamiausias Elvio Preslio grietinėlės keksas – paragavę tikrai suprasite, kodėl

Kavos puodelis nusakys jūsų savybes
Gyvenimas

Pasirinkite kavos puodelį: pasirinkimas atskleis geriausius jūsų sugebėjimus

Sužinokite, kas skrenda virš galvų. Programėlė
IT naujienos

Norite sužinoti, kas skraido virš galvų? Tam yra programėlė

Atskleidė 6 dalykus, kuriuos turėtumėte paleisti dar šį gruodį, kad būtųmėte laimingesni
Gyvenimas

Atskleidė 6 dalykus, kuriuos turėtumėte paleisti dar šį gruodį, kad būtumėte laimingesni

Mama yra vienintelė draugė, kuri bus su mumis ir džiaugsme, ir liūdesyje
Gyvenimas

Mama yra vienintelė draugė, kuri bus su mumis ir džiaugsme, ir liūdesyje

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?