ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » 7 maisto produktai, kurių nereikėtų plauti
Sveikata ir grožis

7 maisto produktai, kurių nereikėtų plauti

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-11-20
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
7 maisto produktai, kurių nereikėtų plauti
7 maisto produktai, kurių nereikėtų plauti

Vyrauja nuomonė, kad kiekvienas maisto produktas turi būti nuplautas, tačiau tai nėra tiesa. Kai kurių maisto produktų rekomenduojama neplauti, taigi, pasidomėkime, kas patenka į šių produktų sąrašą. Teisingas elgesys su maistu ne tik saugo jo skonį, bet ir apsaugo nuo mikrobų plitimo virtuvėje. Žinodami, kada plauti, o kada geriau palikti natūraliai, galime išlaikyti produktų maistinę vertę ir užtikrinti saugų maisto vartojimą.

Žuvis

Plaudami šviežią žuvį, tikrai nepašalinsite visų mikrobų. Veikiau priešingai – užteršto vandens purslai gali nusėsti ant jūsų drabužių, virtuvės baldų ar ant maisto gaminimo įrankių. Išėmus žuvį iš šaldytuvo rekomenduojama ją iš karto virti, kepti ar troškinti. Be to, šviežia žuvis turi natūralų apsauginį sluoksnį, kuris gali būti pažeidžiamas plovimo metu. Jei žuvis bus plovama, ji gali prarasti dalį savo drėgmės, todėl kepant ar virti ji gali tapti sausesnė. Žuvies paruošimui geriau naudoti saugias maisto higienos priemones – pavyzdžiui, atskirą pjaustymo lentą ir įrankius, kad būtų išvengta kryžminės taršos.

Mėsa

Mėsos produktų taip pat nerekomenduojama plauti. Vanduo gali paskatinti bakterijų išplitimą virtuvėje, ypač ant kriauklės ar šalia esančių paviršių. Plovimas prieš šaldymą taip pat nepageidautinas, nes drėgmė gali sutrumpinti galiojimo laiką. Vietoj plovimo, geriau laikytis tinkamos temperatūros laikymo taisyklių, o gaminimo metu užtikrinti, kad mėsa pasiektų saugią vidinę temperatūrą. Naudojant termometrą, galime tiksliai žinoti, kada mėsa yra tinkamai iškepta ar išvirta, ir tokiu būdu užtikrinti mikrobiologinį saugumą.

7 maisto produktai, kurių nereikėtų plauti. Mėsos plovimas

Kiaušiniai

Kiaušinius rekomenduojama plauti tik prieš pat vartojimą. Juos pamirkykite karštame vandenyje su lašeliu indų ploviklio – tai galės užtikrinti pavojingų bakterijų žūtį. Svarbu žinoti, kad Europos Sąjungos valstybėse draudžiama plauti kiaušinius prieš pardavimą, todėl kiaušinių dėžutėje neretai galime rasti smulkių plunksnų ar nešvarumų. Natūralus kiaušinio apvalkalas turi apsauginį sluoksnį, kuris saugo nuo bakterijų prasiskverbimo. Jei kiaušiniai bus nuplauti per anksti, šis sluoksnis gali būti pažeistas, todėl jie taps labiau pažeidžiami mikroorganizmų.

Taip pat skaitykite

Kaip išvengti per daug kalorijų salotose: svarbiausia klaida, kurią dažnai darome
Kaip išvengti per daug kalorijų salotose: svarbiausia klaida, kurią dažnai darome
2025-08-15
Kava ir energetinis kavos gėrimas
Štai ką reikia įmaišyti į kavos gėrimą, kad ryte visi miegai išsilakstytų
2025-07-08
Kokie „sveiki” produktai gali kenkti jūsų dantims?
Kokie „sveiki” produktai gali kenkti jūsų dantims?
2025-07-10
Koks maistas gali padėti jaustis energingiau?
Koks maistas gali padėti jaustis energingesniems?
2025-08-18

Rauginti kopūstai

Rauginti kopūstai bus kur kas naudingesni, jei prieš vartodami jų nenuplausite. Plaudami raugintus kopūstus, pašalinsite naudingas pieno rūgšties bakterijas, kurios padeda palaikyti normalią žarnyno veiklą. Šios bakterijos stiprina imuninę sistemą ir gerina virškinimą. Raugintų kopūstų plovimas taip pat gali sumažinti jų skonį ir tekstūrą, todėl valgant jie bus mažiau sultingi ir traškūs. Idealiausia, jei rauginti produktai būtų naudojami tiesiai iš indelio ar perkeliami į švarią lėkštę be papildomo skalavimo.

Rauginti agurkai

Raugintuose agurkuose, kaip ir raugintuose kopūstuose, gausu naudingų pieno rūgšties bakterijų, kurios padeda palaikyti normalų žarnyno funkcionavimą. Vanduo gali pašalinti šias gerąsias bakterijas, sumažindamas probiotinį poveikį organizmui. Be to, raugintų agurkų druskos koncentracija yra svarbi norint išsaugoti jų skonį, todėl plovimas gali pakeisti druskos balansą ir produktas taps silpnesnio skonio. Patartina agurkus tiesiog nusausinti popieriniu rankšluosčiu, jei reikia pašalinti perteklių sultys.

7 maisto produktai, kurių nereikėtų plauti. Rauginti agurkai

Grybai

Grybus rekomenduojama nuvalyti peiliu ir nuplauti tekančiu vandeniu. Jei grybai bus mirkomi vandenyje, jie praras savo skonį ir struktūrą. Grybų audinys lengvai sugeria vandenį, todėl ilgalaikis mirkymas gali padaryti juos gleivėtus ir minkštus. Nuvalymas sausu rankšluosčiu ar kempine išlaiko grybo natūralų aromatą ir traškią tekstūrą. Kai kurie profesionalūs virėjai netgi rekomenduoja grybų neplauti, o tik nuvalyti, kad paruoštas patiekalas būtų aromatingesnis ir intensyvesnio skonio.

Makaronai

Jei prieš virdami makaronus nuspręsite juos nuplauti, tikėtina, kad virdami makaronai sulips ir praras savo skonio savybes. Plovimas pašalina natūralų krakmolą, kuris padeda padažui geriau prilipti prie makaronų. Taip pat nuplaunami maistiniai elementai, tokie kaip geležis ar vitaminas B, kurie liko gamybos metu. Jei makaronai bus nuplaunami po virimo, jie gali prarasti savo šilumą, tapti lipnūs ir prarasti traškumą, todėl geriau jų neprausti, nebent ruošiate salotas, kuriose reikia atvėsintų makaronų.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:bakterijosmaisto produktaiPlovimas

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Grikiai - supermaistas, kuris turi būti jūsų mityboje
Sveikata ir grožis

Grikiai – supermaistas, kuris turi būti jūsų mityboje

„Singlemoon“ – prabangaus solo keliavimo fenomenas, užkariavęs moterų širdis
Įdomu

„Singlemoon“ – prabangaus solo keliavimo fenomenas, užkariavęs moterų širdis

Stebuklingos žolelės, kurios pritraukia sėkmę, turtus ir sveikatą
Horoskopai

Stebuklingos žolelės, kurios pritraukia sėkmę, turtus ir sveikatą

Kaip zodiako ženklai ištveria skausmingus išsiskyrimus?
Horoskopai

Kaip zodiako ženklai ištveria skausmingus išsiskyrimus?

Kaip pašalinti kartumą iš grybų: močiutės gyvenimiškas triukas
Naudinga

Kaip pašalinti kartumą iš grybų: močiutės gyvenimiškas triukas

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?