Vyrauja nuomonė, kad kiekvienas maisto produktas turi būti nuplautas, tačiau tai nėra tiesa. Kai kurių maisto produktų rekomenduojama neplauti, taigi, pasidomėkime, kas patenka į šių produktų sąrašą. Teisingas elgesys su maistu ne tik saugo jo skonį, bet ir apsaugo nuo mikrobų plitimo virtuvėje. Žinodami, kada plauti, o kada geriau palikti natūraliai, galime išlaikyti produktų maistinę vertę ir užtikrinti saugų maisto vartojimą.
Žuvis
Plaudami šviežią žuvį, tikrai nepašalinsite visų mikrobų. Veikiau priešingai – užteršto vandens purslai gali nusėsti ant jūsų drabužių, virtuvės baldų ar ant maisto gaminimo įrankių. Išėmus žuvį iš šaldytuvo rekomenduojama ją iš karto virti, kepti ar troškinti. Be to, šviežia žuvis turi natūralų apsauginį sluoksnį, kuris gali būti pažeidžiamas plovimo metu. Jei žuvis bus plovama, ji gali prarasti dalį savo drėgmės, todėl kepant ar virti ji gali tapti sausesnė. Žuvies paruošimui geriau naudoti saugias maisto higienos priemones – pavyzdžiui, atskirą pjaustymo lentą ir įrankius, kad būtų išvengta kryžminės taršos.
Mėsa
Mėsos produktų taip pat nerekomenduojama plauti. Vanduo gali paskatinti bakterijų išplitimą virtuvėje, ypač ant kriauklės ar šalia esančių paviršių. Plovimas prieš šaldymą taip pat nepageidautinas, nes drėgmė gali sutrumpinti galiojimo laiką. Vietoj plovimo, geriau laikytis tinkamos temperatūros laikymo taisyklių, o gaminimo metu užtikrinti, kad mėsa pasiektų saugią vidinę temperatūrą. Naudojant termometrą, galime tiksliai žinoti, kada mėsa yra tinkamai iškepta ar išvirta, ir tokiu būdu užtikrinti mikrobiologinį saugumą.

Kiaušiniai
Kiaušinius rekomenduojama plauti tik prieš pat vartojimą. Juos pamirkykite karštame vandenyje su lašeliu indų ploviklio – tai galės užtikrinti pavojingų bakterijų žūtį. Svarbu žinoti, kad Europos Sąjungos valstybėse draudžiama plauti kiaušinius prieš pardavimą, todėl kiaušinių dėžutėje neretai galime rasti smulkių plunksnų ar nešvarumų. Natūralus kiaušinio apvalkalas turi apsauginį sluoksnį, kuris saugo nuo bakterijų prasiskverbimo. Jei kiaušiniai bus nuplauti per anksti, šis sluoksnis gali būti pažeistas, todėl jie taps labiau pažeidžiami mikroorganizmų.
Rauginti kopūstai
Rauginti kopūstai bus kur kas naudingesni, jei prieš vartodami jų nenuplausite. Plaudami raugintus kopūstus, pašalinsite naudingas pieno rūgšties bakterijas, kurios padeda palaikyti normalią žarnyno veiklą. Šios bakterijos stiprina imuninę sistemą ir gerina virškinimą. Raugintų kopūstų plovimas taip pat gali sumažinti jų skonį ir tekstūrą, todėl valgant jie bus mažiau sultingi ir traškūs. Idealiausia, jei rauginti produktai būtų naudojami tiesiai iš indelio ar perkeliami į švarią lėkštę be papildomo skalavimo.
Rauginti agurkai
Raugintuose agurkuose, kaip ir raugintuose kopūstuose, gausu naudingų pieno rūgšties bakterijų, kurios padeda palaikyti normalų žarnyno funkcionavimą. Vanduo gali pašalinti šias gerąsias bakterijas, sumažindamas probiotinį poveikį organizmui. Be to, raugintų agurkų druskos koncentracija yra svarbi norint išsaugoti jų skonį, todėl plovimas gali pakeisti druskos balansą ir produktas taps silpnesnio skonio. Patartina agurkus tiesiog nusausinti popieriniu rankšluosčiu, jei reikia pašalinti perteklių sultys.

Grybai
Grybus rekomenduojama nuvalyti peiliu ir nuplauti tekančiu vandeniu. Jei grybai bus mirkomi vandenyje, jie praras savo skonį ir struktūrą. Grybų audinys lengvai sugeria vandenį, todėl ilgalaikis mirkymas gali padaryti juos gleivėtus ir minkštus. Nuvalymas sausu rankšluosčiu ar kempine išlaiko grybo natūralų aromatą ir traškią tekstūrą. Kai kurie profesionalūs virėjai netgi rekomenduoja grybų neplauti, o tik nuvalyti, kad paruoštas patiekalas būtų aromatingesnis ir intensyvesnio skonio.
Makaronai
Jei prieš virdami makaronus nuspręsite juos nuplauti, tikėtina, kad virdami makaronai sulips ir praras savo skonio savybes. Plovimas pašalina natūralų krakmolą, kuris padeda padažui geriau prilipti prie makaronų. Taip pat nuplaunami maistiniai elementai, tokie kaip geležis ar vitaminas B, kurie liko gamybos metu. Jei makaronai bus nuplaunami po virimo, jie gali prarasti savo šilumą, tapti lipnūs ir prarasti traškumą, todėl geriau jų neprausti, nebent ruošiate salotas, kuriose reikia atvėsintų makaronų.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.