Lengvai paruošiama balta duona – tai klasikinė, namuose kepta balta duona – minkšta, puri, su traškia auksine plutele ir švelniu sviestiniu aromatu.
Lengvai paruošiama balta duona: receptas
Šviežios duonos kepaliukas puikiai tinka tiek sumuštiniams, tiek prie sriubų, troškinių ar tiesiog su sviestu.
Ingredientai:
- 500 g miltų
- 40 g sviesto (minkšto)
- 7 g sausų mielių
- 1½ arb. š. druskos
- apie 300 ml drungno vandens
- šiek tiek alyvuogių aliejaus
Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt
Gaminimo eiga:1. Suberti miltus į didelį dubenį ir sudėti sviestą. Mieles berti į vieną dubens pusę, o druską – į kitą (kad druska nenuslopintų mielių). Išmaišyti, kad ingredientai pasiskirstytų.
2. Supilti pusę vandens ir pirštų galiukais maišyti, imant miltus nuo dubens kraštų. Toliau pilti vandenį po truputį, kol bus sumaišyti visi miltai. Galima sunaudoti ne visą vandenį arba prireiks šiek tiek daugiau – tešla turi būti minkšta, elastinga, bet ne lipni. Išmaišyti, kad neliktų sausų miltų, kol susiformuos grubi tešlos masė.
3. Šlakeliu aliejaus patepti švarią darbo vietą (aliejus, o ne miltai, padeda išlaikyti tešlos struktūrą). Išversti tešlą ant aliejumi patepto paviršiaus.
4. Imti kraštinę tešlos pusę ir lenkti į vidurį, tada pasukti tešlą 45 laipsniais ir pakartoti. Kartoti kol tešla taps lengvai padengta plonu aliejaus sluoksniu.
5. Pradėti minkyti: delno pagrindu stumti tešlą nuo savęs, tada vėl sulenkti. Pasukti tešlą 90 laipsnių ir kartoti. Taip minkyti reikėtų 4-5 min, kol tešla taps glotni ir elastinga. Dirbti greitai, kad neliptų prie rankų – jei limpa, nuimti prilipusią tešlą šiek tiek miltų.
6. Dubenyje nuvalyti kraštus, lengvai patepti aliejumi ir sudėti suformuotą tešlą atgal. Uždengti drėgnu rankšluosčiu arba plėvele ir palikti kilti, kol tešla padvigubės. Tai truks apie valandą, bet priklausys nuo kambario temperatūros (nepalikti dubens per karštoje vietoje).
7. Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi.
8. Pakilusią tešlą atsargiai išimti iš dubens. Ji turėtų būti elastinga ir blizgi. Išversti ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus ir stipriai paminkyti, kad būtų išstumtas oras. Rankomis suvynioti tešlą į ritinį, pasukti 45 laipsniais ir pakartoti kelis kartus. Formuoti apvalią duonos formą.
9. Dėti suformuotą kepaliuką ant paruoštos skardos, uždengti rankšluosčiu arba plėvele ir leisti dar kartą pakilti, kol vėl padvigubės. Tai užtruks apie valandą.
10. Įkaitinti orkaitę iki 220 °C temperatūros. Į orkaitės apačią įdėti tuščią skardą.
11. Kai kepaliukas pakils, pabarstyti viršų miltais. Aštriu peiliu negiliai (apie 1 cm) įpjauti viršų, suformuojant rombų raštą.
12. Dėti kepaliuką į orkaitės vidurį. Prieš uždarant dureles į apačioje esančią tuščią skardą įpilti truputį vandens – garai padės susiformuoti blizgiai, traškiai plutelei.
13. Kepti apie 30 min. Duona iškepusi, kai gražiai pakilusi ir auksinė. Patikrinimui pakelti kepalą ir pabelsti į dugną – turi skambėti dusliai, lyg būtų tuščiaviduris.
14. Atvėsinti ant grotelių ir tik tada pjaustyti.
Recepto šaltinis: bbc.co.uk/food
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.