ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Lengvai paruošiama balta duona
Naudinga

Lengvai paruošiama balta duona

Vaida Bučinskienė
Autorius Vaida Bučinskienė
Publikuota: 2025-11-21
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Lengvai paruošiama balta duona
Lengvai paruošiama balta duona

Lengvai paruošiama balta duona – tai klasikinė, namuose kepta balta duona – minkšta, puri, su traškia auksine plutele ir švelniu sviestiniu aromatu.

Lengvai paruošiama balta duona: receptas

Šviežios duonos kepaliukas puikiai tinka tiek sumuštiniams, tiek prie sriubų, troškinių ar tiesiog su sviestu.

Ingredientai:

  • 500 g miltų
  • 40 g sviesto (minkšto)
  • 7 g sausų mielių
  • 1½ arb. š. druskos
  • apie 300 ml drungno vandens
  • šiek tiek alyvuogių aliejaus

Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt

Gaminimo eiga:

1. Suberti miltus į didelį dubenį ir sudėti sviestą. Mieles berti į vieną dubens pusę, o druską – į kitą (kad druska nenuslopintų mielių). Išmaišyti, kad ingredientai pasiskirstytų.
2. Supilti pusę vandens ir pirštų galiukais maišyti, imant miltus nuo dubens kraštų. Toliau pilti vandenį po truputį, kol bus sumaišyti visi miltai. Galima sunaudoti ne visą vandenį arba prireiks šiek tiek daugiau – tešla turi būti minkšta, elastinga, bet ne lipni. Išmaišyti, kad neliktų sausų miltų, kol susiformuos grubi tešlos masė.
3. Šlakeliu aliejaus patepti švarią darbo vietą (aliejus, o ne miltai, padeda išlaikyti tešlos struktūrą). Išversti tešlą ant aliejumi patepto paviršiaus.
4. Imti kraštinę tešlos pusę ir lenkti į vidurį, tada pasukti tešlą 45 laipsniais ir pakartoti. Kartoti kol tešla taps lengvai padengta plonu aliejaus sluoksniu.
5. Pradėti minkyti: delno pagrindu stumti tešlą nuo savęs, tada vėl sulenkti. Pasukti tešlą 90 laipsnių ir kartoti. Taip minkyti reikėtų 4-5 min, kol tešla taps glotni ir elastinga. Dirbti greitai, kad neliptų prie rankų – jei limpa, nuimti prilipusią tešlą šiek tiek miltų.
6. Dubenyje nuvalyti kraštus, lengvai patepti aliejumi ir sudėti suformuotą tešlą atgal. Uždengti drėgnu rankšluosčiu arba plėvele ir palikti kilti, kol tešla padvigubės. Tai truks apie valandą, bet priklausys nuo kambario temperatūros (nepalikti dubens per karštoje vietoje).
7. Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi.
8. Pakilusią tešlą atsargiai išimti iš dubens. Ji turėtų būti elastinga ir blizgi. Išversti ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus ir stipriai paminkyti, kad būtų išstumtas oras. Rankomis suvynioti tešlą į ritinį, pasukti 45 laipsniais ir pakartoti kelis kartus. Formuoti apvalią duonos formą.
9. Dėti suformuotą kepaliuką ant paruoštos skardos, uždengti rankšluosčiu arba plėvele ir leisti dar kartą pakilti, kol vėl padvigubės. Tai užtruks apie valandą.
10. Įkaitinti orkaitę iki 220 °C temperatūros. Į orkaitės apačią įdėti tuščią skardą.
11. Kai kepaliukas pakils, pabarstyti viršų miltais. Aštriu peiliu negiliai (apie 1 cm) įpjauti viršų, suformuojant rombų raštą.
12. Dėti kepaliuką į orkaitės vidurį. Prieš uždarant dureles į apačioje esančią tuščią skardą įpilti truputį vandens – garai padės susiformuoti blizgiai, traškiai plutelei.
13. Kepti apie 30 min. Duona iškepusi, kai gražiai pakilusi ir auksinė. Patikrinimui pakelti kepalą ir pabelsti į dugną – turi skambėti dusliai, lyg būtų tuščiaviduris.
14. Atvėsinti ant grotelių ir tik tada pjaustyti.

Taip pat skaitykite

Kodėl svarbu įkaitinti orkaitę prieš kepant: patarimai, kad kepiniai būtų tobuli
Kodėl svarbu įkaitinti orkaitę prieš kepant: patarimai, kad kepiniai būtų tobuli
2025-10-30
Kiaulienos troškinys su džiovintomis slyvomis
Kiaulienos troškinys su džiovintomis slyvomis: tradicinis receptas
2025-06-16
Orkaitėje kepti brokoliai su padažu
Orkaitėje kepti brokoliai su padažu: paprasta, bet skanu
2025-08-04
Paprastas triukas, kuris padės padaryti bet kokią mėsą minkštą ir skanią: daugelis apie tai nežino
Paprastas triukas, kuris padės padaryti bet kokią mėsą minkštą ir skanią: daugelis apie tai nežino
2025-11-04

Recepto šaltinis: bbc.co.uk/food

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:duonaDuonos kepimas namuoseKvietinių miltų duonaLengvai paruošiama balta duonanaminė duona

AutoriusVaida Bučinskienė
Vaida čia! Esu maisto turinio redaktorė portale ub.lt ir maistas yra mano aistra. Nuolat ieškau naujų skonių, eksperimentuoju virtuvėje, testuoju receptus ir visa tai įamžinu nuotraukose. Esu tikra, kad nėra neskanaus maisto – tiesiog kartais prireikia atrasti ir tinkamai panaudoti produktus!

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kodėl verta mesti česnaką į tualetą ir kaip jis gali padėti sode?
Gyvenimas

Kodėl verta mesti česnaką į tualetą ir kaip jis gali padėti sode? Triukai namams ir augalams

Kaip įveikti nuovargį po darbo: 7 mokslu pagrįsti būdai atgauti energiją
Gyvenimas

Kaip įveikti nuovargį po darbo: 7 mokslu pagrįsti būdai atgauti energiją

Atminties kontrolė: mokslo pažanga tarp terapijos ir etikos ribų
Įdomu

Atminties kontrolė: mokslo pažanga tarp terapijos ir etikos ribų

Egzotiniai vaisiai ir daržovės, kuriuos galima pasisodinti Lietuvoje
Sodas ir daržas

Egzotiniai vaisiai ir daržovės, kuriuos galima užsiauginti ir Lietuvoje

Avižiniai rūgpienio vafliai
Blynai

Avižiniai rūgpienio vafliai

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?