Kreminis vištienos pyragas su traškia plutele – minkšta vištiena, švelnus padažas ir žolelių derinys suteikia patiekalui naminio jaukumo ir ypatingo komforto.
Kreminis vištienos pyragas su traškia plutele: receptas
Auksinė plutelė slepia turtingą, šiltą vidų – tikrą klasikinės virtuvės malonumą.
Ingredientai:
Tešlai:
- 400 g miltų
- 1½ arb. š. smulkios druskos
- 1 arb. š. cukraus
- 300 g šalto sviesto
- 130 ml ledinio vandens
- 1 kiaušinis (viršui aptepti)
Vištienos įdarui: - 1 morka
- 1 saliero stiebas
- 1 šalotinis svogūnas
- 1 česnako galvutė
- 1 lauro lapas
- 2 valg. šaukštai smulkintų petražolių
- 1 kg vištienos šlaunelių su kaulu, be odos
- 100 g sviesto
- 100 g kvietinių miltų
- 100 g grietinės
- ½ valg. š. Dižono garstyčių
- pluoštas svogūnų laiškų
- jūros druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt
Gaminimo eiga:1. Tešlai paruošti dubenyje ar virtuvinio kombaino inde sumaišyti miltus, druską ir cukrų. Sudėti sviestą ir trinti pirštų galiukais, maišyti mentelės pagalba arba pulsuoti kombaine, kol gausid stambūs trupiniai. Supilti ledinį vandenį ir greitai, trumpai išmaišyti, kol susidarys tešla.
2. Išversti tešlą ant kepimo popieriaus ir, naudojant popierių, suformuoti vientisą rutulį – tešla gali būti šiek tiek lipni. Suvynioti į maistinę plėvelę ar naują kepimo popieriaus lakštą, suploti į diską ir laikyti šaldytuve 2 val, kol sustings.
3. Tuo metu paruošti vištienos įdarą. Į didelį puodą sudėti per pusę perpjautas daržoves – morką, salierą, svogūną ir česnako galvą, dėti lauro lapą, ant viršaus išdėliokite vištienos šlauneles ir užpilti 1 l vandens. Pagardinti druska ir pipirais. Užvirti ir sumažinti kaitrą iki silpno garavimo.
4. Nugraibyti baltas putas nuo paviršiaus ir virti 30-40 min, kol vištiena suminkštės (patikrinti peiliu). Įsitikinti, kad mėsa visiškai išvirusi – storiausioje vietoje pradūrus neturi likti rausvų sulčių.
5. Atsargiai išimti vištieną ir palikti atvėsti. Sultinį pasilikti. Mėsą atskirti nuo kaulų ir suplėšyti kąsnio dydžio gabalėliais.
6. Perkošti sultinį. Daržoves, česnaką ir žoleles išmesti.
7. Nedideliame puode ištirpinti sviestą, suberti miltus ir maišyti kol susijungs. Kaitinti 3-4 min ant silpnos kaitros, kol taps šviesiai gelsvos spalvos.
8. Po truputį įmaišyti ~700 ml sultinio, gerai išplakti, kad neliktų gumulėlių. Užvirinti ant silpnos ugnies maišant, kol padažas sutirštės. Sudėti grietinę, garstyčias, smulkintus petražolių lapelius ir vištieną.
9. Įmaišyti kapotus svogūnų laiškus, jei reikia – pagardinti druska ir pipirais. Atidėti.
10. Pyragui surinkti lengvai pabarstyti stalviršį miltais. Švelniai paminkyti tešlą ir iškočioti iki 5-6 mm storio, suformuojant apskritimą, kuris bus 2 cm didesnis už 26 cm skersmens kepimo indą. Uždėti tešlą ant skardos ir šaldyti 20 min.
11. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.
12. Į 26 cm skersmens kepimo indą sudėti vištienos įdarą – geriausia, jei jis jau šiek tiek atvėsęs, kad neištirpdytų tešlos.
13. Uždėti atvėsintą tešlos lakštą ant indo ir užkišti kraštus į vidų. Kas 1-2 cm pirštais suformuoti gražų užvyniotą kraštą, kad tešla gerai priglustų.
14. Visą paviršių patepti kiaušiniu. Peilio galiuku padaryti nedidelę skylutę centre, kad kepant išeitų garai.
15. Kepti 45 min arba kol paviršius taps sodriai auksinis, o įdaras lengvai burbuliuos per vidurį. Patiekite.
Recepto šaltinis: bbc.co.uk/food
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.